Το Goji berry - Γκότζι μπέρι είναι φυτό με ξυλώδη κορμό φυλλοβόλο και μπορεί να φτάσει τα 3–4 μέτρα ανάλογα την ποικιλία, την καλλιέργεια και το κλάδεμα (μέση ετήσια ανάπτυξη 0.50–0,70εκ.). Τα φύλλα του σχηματίζονται πάνω σε βλαστούς και είναι είτε εναλλασσόμενα είτε σε δέσμες των τριών ή περισσοτέρων. Το σχήμα τους είναι ή λογχοειδές σαν πλατιά αιχμή δόρατος ή ωοειδές σαν αβγό. Έχουν διαστάσεις περίπου 7 εκ. μήκος και 3,5 εκ. πλάτος με τις άκρες τους να είναι τραχιές ή κυκλικές.
Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται περίπου 35–40 ημέρες από την έναρξη της ανθοφορίας έως την ημέρα που ένας καρπός είναι έτοιμος, ώριμος για συγκομιδή. Επάνω στα στελέχη σχηματίζονται από 1 έως 3 άνθη που έχουν 1–2 εκατοστά πλάτος και είναι ερμαφρόδιτα.
Ο κάλυκας που αποτελείται από πέταλα σε σχήμα καμπάνας ή σωληνωτά, που δημιουργούνται σε μικρούς, τριγωνικούς λοβούς.
Η στεφάνι του κάλυκα, που σχηματίζεται από τα πέταλα του άνθους, έχει χρώμα μοβ ή πορφυρό, με πλάτος 9-14χιλ. και διαθέτει πέντε ή έξι λοβούς μικρότερους από το σωλήνα.
Οι στήμονες διαθέτουν ανθήρες που ανοίγουν.
Στο βόρειο ημισφαίριο η περίοδος άνθησης παρατηρείται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η ωρίμανση τον καρπών μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και το κλίμα.
Το φυτό προτιμά περιοχές με υψηλή συνολική έκθεση στον ήλιο, μέτρια υγρασία του εδάφους, αντιστέκεται στην ξηρασία αυξάνοντας την παραγωγή του όταν ποτίζεται.
Το γεγονός που καθιστά το φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία είναι ότι είναι αρκετά βαθύρριζο με αποτέλεσμα μετά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης να μην έχει ανάγκη τα συχνά ποτίσματα και μεγάλες ποσότητες νερού.
Προτιμά τα καλά στραγγισμένα εδάφη για την αποφυγή διαφόρων παθογόνων εδάφους, πλούσια σε οργανική ουσία, παρουσιάζει μια φοβερή ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες (φετινές μετρήσεις στην Βόρεια Ευρώπη έδειξαν ότι αντέχει στους -25oC). Προτιμά αλκαλικά εδάφη με ιδανικό ΡΗ 7-8(συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου), αλλά αναπτύσσεται και σε μικρότερο του 6,5 και EC:< 0,5 (ηλεκτρική αγωγιμότητα). Το γκότζι από την φύση του έχει μία άριστη προσαρμοστικότητα σε όλους τους τύπους των εδαφών και στις διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Για να έχουμε μία καλλιέργεια η οποία θα μας δίνει ένα προϊόν με άριστα χαρακτηριστικά θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή της ποικιλίας, η οποία θα μας δίνει ένα προϊόν με μεγάλη διάρκεια μετασυλλεκτικής ζωής, παραγωγικό, πρώιμο στην ωρίμανση, μεγάλο μέγεθος, άριστη γεύση, συνεκτικό και καλής ποιότητας καρπό.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που καλλιεργούνται για τον συγκεκριμένο καρπό αλλά η ποικιλία που παρουσιάσει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για της στρεμματικές αποδόσεις και για τα καλά της ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι η NQ-1 ή No 1 από τοNinq-qi καρπός διασταύρωσης παλαιοτέρων ποικιλιών και συγκεκριμένα "DA MA YE" και "Zao Ma Ye" και είναι καρπός του Ινστιτούτου Ningxia αυτόνομη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η συγκεκριμένη ποικιλία μετά από έρευνα 8 ετών βρέθηκε πως είναι 44% περισσότερο παραγωγική από την παλαιότερη.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που καλλιεργούνται για τον συγκεκριμένο καρπό αλλά η ποικιλία που παρουσιάσει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για της στρεμματικές αποδόσεις και για τα καλά της ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι η NQ-1 ή No 1 από τοNinq-qi καρπός διασταύρωσης παλαιοτέρων ποικιλιών και συγκεκριμένα "DA MA YE" και "Zao Ma Ye" και είναι καρπός του Ινστιτούτου Ningxia αυτόνομη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η συγκεκριμένη ποικιλία μετά από έρευνα 8 ετών βρέθηκε πως είναι 44% περισσότερο παραγωγική από την παλαιότερη.
Η πυκνότητα φύτευσης του Goji berry - Γκότζι μπέρι διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας τον τρόπο κλαδέματος, το γεωργικό μηχάνημα με το οποίο θα γίνει η καλλιέργεια. Βλέπουμε ότι στην Κίνα καλλιεργείται αρκετά πυκνά, στη χώρα μας προτιμότερο θα ήταν μια πιο αραιή φύτευση περί τα 250 φυτά το στρέμμα, ήτοι 1,75 εκ. πυκνότητα φύτευσης στη σειρά και περί τα 2,30 εκ. σειρά με σειρά περίπου.
Εάν φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα καλλιεργήσιμης έκτασης μπορούμε κάλλιστα να πάμε σε πιο αραιή φύτευση, περιορίζοντας κατά κάποιο τρόπο προβλήματα είτε εντομολογικά είτε φυτοπροστασίας.
Πίνακας με διάφορες αποστάσεις φύτευσης φυτών Goji berry (γκότζι μπέρι) ανά στρέμμα/περίπου
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΤΩΝ | ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ | ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΥΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΓΡΑΜΜΩΝ |
100 | 2,50 ΜΕΤΡΑ | 4,00 ΜΕΤΡΑ |
120 | 2,40 | 3,47 |
140 | 2,30 | 3,10 |
160 | 2,20 | 2,84 |
180 | 2,10 | 2,65 |
200 | 2,00 | 2,50 |
240 | 1,90 | 2,19 |
260 | 1,80 | 2,13 |
Παρακάτω βλέπουμε 3 διαφορετικούς τύπους κλαδέματος της καλλιέργειας.
Το κλάδεμα είναι βασικός παράγοντας για την δημιουργία και την διαμόρφωση του σχήματος και του τρόπου καλλιέργειας που θα ακολουθήσουμε για την υπόλοιπη ζωή του φυτού, με κύριο στόχο να υπάρχει πάντα μία ισορροπία μεταξύ της καρποφορίας και της βλάστησης. Το γκότζι από την φύση του χαρακτηρίζεται ως φυτό με πλούσια φυλλική επιφάνεια γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο κλάδεμα. Μπορεί να καλλιεργηθεί είτε σε σχήμα παλμέτας με μερική υποστύλωση είτε ελεύθερο σε κύπελλο. Το φυτό Goji berry έχει την τάση να δημιουργεί την άνοιξη και το καλοκαίρι ζωηρή κατακόρυφη βλάστηση τα κοινός λεγόμενα λαίμαργα τα οποία θα πρέπει να απομακρύνονται νωρίς γιατί το φυτό θα πρέπει να μένει ανοιχτό για την διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας, επιτυγχάνοντας καλύτερο αερισμό και λιγότερη εργασία κατά το χειμερινό κλάδεμα με αποτέλεσμα μετά την απομάκρυνση αυτών να έχουμε καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον καρπό, όπως: πιο έντονο χρώμα και μέγεθος περισσότερα σάκχαρα και ένα ανταγωνιστικό προϊόν στην αγορά.
Για την καλύτερη υγεία των φυτών Goji berry (Γκότζι μπέρι) κάνουμε χρήση τηςμυκόρριζας.Με την χρήση της μυκόρριζας επιτυγχάνουμε:
- Καλύτερη ανθοφορία, καρποφορία και παραγωγή.
- Καλύτερης ποιότητας και μέγεθος καρπού.
- Σημαντικά μειωμένη ανάγκη για άρδευση και λίπανση.
- Αύξηση της αντοχής του φυτού στο στρες και την ξηρασία.
- Βελτείωση υγείας και ανάπτυξης και καλύτερης θρέψης των φυτών.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΥΚΟΡΡΙΖΑΣ
Για την καλύτερη υγεία των φυτών Goji berry (Γκότζι μπέρι) κάνουμε χρήση του Trianum
To Trianum είναι ένα προιόν το οποίο περιέχει τον οφέλιμο μύκητα Trichoderma harzianum (strain T-22). Το συγκεκριμένο strain είναι αυτό το οποίο έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο, ξεκινώντας από την Αμερική την δεκαετία το '80. Μετά την εφαρμογή του, τα σπόρια του μύκητα βλαστάνουν και τα μυκήλια αποικίζουν την εξωτερική επιφάνεια της ρίζας, δημιουργώντας ένα τείχος απέναντι στις ασθένειες του εδάφους (ανταγωνισμός χώρου). Ο μύκητας τρέφεται από τις εκρίσεις της ρίζας και έτσι στερεί τους παθογόνους μύκητες από την τροφή που τους είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν (ανταγωνισμός τροφής). Το Trianum δημιουργεί περισσότερα ριζικά τριχίδια, με αποτέλεσμα να μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα το νερό και τα διάφορα θρεπτικά στοιχεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη παραγωγή και πιο ομοιογενή καλλιέργεια.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ TRIANUM
Η συγκομιδή γίνεται όταν ο καρπός είναι ώριμος περίπου 80-90%. Αποφεύγουμε την συγκομιδή νωρίς το πρωί ή μετά από βροχή και γενικά όταν υπάρχει υγρασία γιατί ο καρπός είναι ευαίσθητος οξειδώνετε και μπορεί να χαλάσει με αποτέλεσμα κατώτερης ποιότητας τελικό προϊόν, προτιμότερο είναι να συλλέγουμε τον καρπό με τον μίσχο-κοτσάνι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του νωπού προϊόντος και καλύτερης αντοχής στις μετασυλλεκτικές εργασίες.
Μετά την συγκομιδή θα πρέπει το προϊόν να αποξηρανθεί διότι ο καρπός μπορεί να διατηρηθεί και να καταναλωθεί στη νωπή του μορφή μόνο για μία εβδομάδα περίπου, διαδικασία η οποία γίνεται με δύο τρόπους: με τον παραδοσιακό τρόπο απλώνοντας το προϊόν σε τελάρα και αφήνοντας το στον ήλιο να αφυδατωθεί και να στεγνώσει σιγά σιγά ή βάζοντας στο σε ειδικά τελάρα μέσα σε φούρνο διαδικασία η οποία διαρκεί περίπου 3 με 4 ημέρες. Υπάρχουν τρεις ζώνες θερμοκρασίας για την αποξήρανση του καρπού: στην πρώτη ζώνη αφήνουμε το προϊόν μέσα στον φούρνο για 24 ώρες στους 40-50οC, στην δεύτερη ζώνη αφήνουμε το προϊόν περίπου 36-48 ώρες στους 50-55οC και στην τρίτη και τελική ζώνη αφήνουμε το προϊόν για 24 ώρες στους 55-65οC. Αφού λοιπόν ο καρπός μείνει για τρεις μέρες και τρεις νύχτες στο φούρνο, αφαιρούμε τον μίσχο και είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Ένα σωστό προϊόν αφού γίνουν οι κατάλληλες φροντίδες μπορεί να διατηρηθεί περίπου για 18 μήνες (αποξηραμένο).
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι με την καλλιέργεια του Goji berry (Γκότζι μπέρι) στην Ελλάδα θα έχουμε την δυνατότητα σαν καταναλωτές να γευτούμε το προϊόν στην νωπή του μορφή γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο δυνατό στις ιδιότητες του, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα διότι το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά μόνο σαν αποξηραμένος καρπός, σκεπτόμενοι πάντα ότι δεν καταναλώνουμε το προϊόν για την γεύση του αλλά για τις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες. Το Goji berry - Γκότζι μπέρι είναι από την φύση του όμως νόστιμο και δεν χρειάζεται επεξεργασία γλύκανσης όπως γίνεται με άλλες τροφές (π.χ. τα granberry, τα δαμάσκηνα κ.α), που βράζονται ένα λεπτό με ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης για να βελτιωθεί η γεύση τους. Κατά το βρασμό καταστρέφονται τα ένζυμα και μειώνονται άλλα πολύτιμα συστατικά. Στο Goji berry - Γκότζι μπέρι παίρνουμε αναλλοίωτα όλα τα ωφέλιμα συστατικά γιατί δεν υφίσταται επεξεργασία. Μπορούμε να καταναλώσουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλλά θεωρείται πως 20-30gr αποξηραμένου καρπού είναι αρκετά για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο στη νωπή του μορφή είτε αποξηραμένο να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική υπό μορφή σκόνης, η οποία χρησιμοποιείται και ως σημαντική πρώτη ύλη στα προϊόντα ομορφιάς έχοντας το πλεονέκτημα τη χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, σαν χυμός ή σαν τσάι από τα φύλλα του, σοκολάτα ή μαρμελάδα Goji berry - Γκότζι μπέρι και πολλά άλλα.
Πηγή: Gogi Olympos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου