H καλλιέργεια της καρυδιάς στην Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.
Με τη ζήτηση της αγοράς να υπερβαίνει τις διαθέσιμες ποσότητες καρυδόψιχας, την ελληνική ποιότητα να υπερέχει ποιοτικά έναντι ασιατικών και τις εξαγόμενες ποσότητες από την Ελλάδα να είναι ελάχιστες ,ίσως η καλλιέργεια του γνωστού σε όλους αιωνόβιου δέντρου ,αποτελεί καλή λύση για τη χώρα μας.
Το γραφείο μας αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατάλληλη καθοδήγηση, μέσα από την ορθή συνεργασία γεωπόνων, περιβαλλοντολόγων, οικονομολόγων και άλλων απαραίτητων επιστημόνων, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την περίοδο παραγωγής.
Στη χώρα μας ευδοκιμεί η ποικιλία Chadler η οποία είναι ανθεκτική στις ασθένειες και επεκτείνεται σε πολλές περιοχές καθώς είναι κατάλληλη για ημιορεινές και ορεινές περιοχές με τελευταίο παγετό έως τις 12 Απριλίου.
Πως θα επιλεξεις την καταλληλη ποικιλια;
Ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής σου!
Κύριο κριτήριο επιλογής ποικιλίας είναι το υψόμετρο της κάθε περιοχής.
- Ποικιλία Chandler :Κατάλληλη για ημιορεινές και ορεινές περιοχές (τελευταίος παγετός 12 Απριλίου).
- Ποικιλία Franquette: Κατάλληλη και για ορεινές περιοχές (με υψόμετρο ακόμη και >800 μ).
- Ποικιλία Hartley: Κατάλληλη για ημιορεινές και ορεινές περιοχές (τελευταίος παγετός 10 Απριλίου).
- Ποικιλία Gustine: Κατάλληλη για πεδινές και ημιορεινές περιοχές (τελευταίος παγετός 27 Μαρτίου).
- Ποικιλία Ηλιάνα: Κατάλληλη για πεδινές και ημιορεινές περιοχές (τελευταίος παγετός τέλη Μαρτίου).
- Ποικιλία Vina: Κατάλληλη για ημιορεινές περιοχές (τελευταίος παγετός 5 Απριλίου)
- Ποικιλία Lara: Κατάλληλη για ημιορεινές και ορεινές περιοχές
- Ποικιλία Ronde De Montignac: Κατάλληλη για ημιορεινές και ορεινές περιοχές
- Ποικιλία Ιόλη: Κατάλληλη για πεδινές και ημιορεινές περιοχές (όπου ο τελευταίος παγετός πέφτει αρχές Απριλίου).
- Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις
Μεγαλώνει παντού, όπου δεν υπάρχουν συχνές και παρατεταμένες παγωνιές. Αλλά προσαρμόζεται καλύτερα σε ζεστούς τόπους και δεν την ενοχλούν τόσο οι άνεμοι.
Πολύ υψηλές όμως θερμοκρασίες – πάνω από 38°C- είναι δυνατό να προκαλέσουν εγκαύματα στους καρπούς. Επειδή το φθινόπωρο η ξυλοποίηση των βλαστών γίνεται αργά, παθαίνει ζημιές από πρώιμους παγετούς το χειμώνα.
Ως προς το έδαφος η καρυδιά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες προτιμήσεις. Γίνεται σε όλα τα βαθιά και διαπερατά από το νερό εδάφη.
Καλλιεργητικες Τεχνικες
Φύτευση – Σπορά – Συνθήκες
Ο κύριος τρόπος πολλαπλασιασμού της καρυδιάς είναι με το σπόρο (το καρύδι). Μπορεί όμως να πολλαπλασιασθεί και με μπόλιασμα.
Τα καρύδια σπέρνονται σε σπορεία αλλά και επί τόπου – στον οριστικό τους τόπο. Αυτή η σπορά γίνεται κατά το Νοέμβριο ή κατά τον Μάρτιο. Τα καρύδια σπέρνονται σε λάκκους με διαστάσεις 30χ30 και στο ίδιο βάθος. Στους λάκκους αυτούς ρίχνεται καλό χώμα και σπέρνονται τα καρύδια σκεπασμένα σε βάθος 6-7 πόντων. Σπέρνονται 2-3 μαζί και αφού βλαστήσουν διατηρούμε το καλύτερο και αφαιρούμε τα άλλα.
Καλλιεργητικές περιποιήσεις – Ασθένειες – Εχθροί
- Κλάδεμα: Η καρυδιά δεν επιδέχεται μεγάλο κλάδεμα. Υπάρχει μάλιστα η αντίληψη ότι η καρυδιά δεν πρέπει να κλαδεύεται. Αλλά ο λεγόμενος «Καθαρισμός» είναι πάντοτε απαραίτητος, για την αφαίρεση κλώνων που χαλούν το σχήμα, αφαίρεση λαίμαργων, αφαίρεση ξερών κλαδιών.
- Λίπανση: Η καρυδιά δεν θέλει πολύ άζωτο. Χρειάζεται φώσφορο και κάλιo. Θέλει ακόμη και ασβέστη. Αν αυτός δεν υπάρχει αρκετός στο χώμα, να δίνεται.
- Άρδευση: Η καρυδιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει ανάγκη ποτίσματος από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Παραγωγή – Αποδόσεις
Ποιες ειναι οι αποδοσεις της;
Οι νεώτερες ποικιλίες καρποφορούν για πρώτη φορά στα 5 με 8 χρόνια και παράγουν περίπου 2.5 τόνους ανά εκτάριο. Οπωρώνες σε σχετικά φτωχά εδάφη, όπως βουνά, παράγουν 1.5 με 2.25 τόνους ανά εκτάριο, ενώ οπωρώνες σε καλά καλλιεργημένες περιοχές παράγουν 6.5 με 7.5 τόνους ανά εκτάριο.
Ποιες ειναι οι αποδοσεις της;
Οι νεώτερες ποικιλίες καρποφορούν για πρώτη φορά στα 5 με 8 χρόνια και παράγουν περίπου 2.5 τόνους ανά εκτάριο. Οπωρώνες σε σχετικά φτωχά εδάφη, όπως βουνά, παράγουν 1.5 με 2.25 τόνους ανά εκτάριο, ενώ οπωρώνες σε καλά καλλιεργημένες περιοχές παράγουν 6.5 με 7.5 τόνους ανά εκτάριο.
Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το τίναγμα των δέντρων με δονητές κορμών ή άκρων ανάλογα με το μέγεθος τους.
Χρησιμότητα και οικονομική αξία
Το ξύλο της καρυδιάς είναι ανεκτίμητο. Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλουργική, την ξυλογλυπτική, την οπλοποιία και την τορνευτική. Το ξύλο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί παλαιότερα για ρόδες και για σώματα των λεωφορείων.
Το περίφημο λάδι της χρησιμοποιείται εκτός από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία της σαπωνοποιίας και της βερνικοποιίας.
Πηγή: Αγροσύμβουλος
Πηγή: Αγροσύμβουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου