Ως βιολογικά προϊόντα χαρακτηρίζονται εκείνα για τα οποία
χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, εκτροφής και
καταπολέμησης ασθενειών και παρασίτων. Δεν χρησιμοποιούμε χημικά
σκευάσματα σε κανένα στάδιο της παραγωγής / ανάπτυξης.
Βιολογικα λαχανικα, φρουτα, κρεατα ...
Θα πρέπει να περάσει 1 ολόκληρο έτος μέχρι να μπορέσει μία
καλλιεργήσιμη έκταση να χαρακτηριστεί ως κατάλληλη να δεχθεί βιολογική
καλλιέργεια. Στο χρονικό αυτό διάστημα διενεργούνται έλεγχοι στο έδαφος
και στο νερό που τροφοδοτεί το κτήμα. Πρέπει να είναι και τα δύο καθαρά
από βαριά μέταλλα και διάφορα μικρόβια. Βιολογικά λαχανικά είναι εκείνα που καλλιεργούνται σε πιστοποιημένες εκτάσεις με χρήση οργανικών μόνο λιπασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, ζιζανίων και παρασίτων.
Τα βιολογικά φρούτα καλλιεργούνται και αυτά σε πιστοποιημένες εκτάσεις με χρήση οργανικών λιπασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων, ζιζανίων, παρασίτων και άλλων εχθρών. Τα βιολογικά φρούτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε βιολογικές λαϊκές αγορές είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα μήλα και τα σταφύλια.
Αντίστοιχα, βιολογικό κρέας και βιολογικά πουλερικά ονομάζονται εκείνα που τρέφονται και με βιολογικές (οργανικές) τροφές και μόνο. Οι τροφές δηλαδή που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι πιστοποιημένες ως βιολογικές (με την αντίστοιχη επίδειξη τιμολογίων κατά τη διάρκεια ελέγχου). Στα ζώα και τα πουλιά απαγορεύεται ρητά η χορήγηση αυξητικών ή άλλων ορμονών. Επίσης, ορισμένα μόνο φάρμακα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση ασθενειών και κάτω από την αυστηρή επίβλεψη κτηνιάτρου. Μόνο τότε το κρέας των ζώων και των πουλιών αλλά και τα παραγόμενα από αυτά γαλακτοκομικά προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιολογικά.
Από τα πουλερικά, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει το βιολογικό κοτόπουλο. Όσο για το κρέας, σημαντική ζήτηση παρουσιάζει το βιολογικό χοιρινό και το βιολογικό μοσχάρι, ενώ στην αγορά θα βρούμε και άλλα πιο εξεζητημένα κρέατα όπως αγριογούρουνο βιολογικής εκτροφής. Στην αγορά διατίθενται επίσης και παράγωγα βιολογικού κρέατος όπως λουκάνικα, μπιφτέκια και άλλα ...
Στα βιολογικά ψάρια τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το τί ορίζει μία ιχθυοκαλλιέργεια βιολογική, ειδικά εκείνες του γλυκού νερού, εξαρτάται άμεσα από το είδος του ψαριού το οποίο εκτρέφεται. Το γεγονός είναι όμως πως από τις βασικότερες απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί μία μονάδα παραγωγής ως βιολογική είναι η εξαιρετική καθαρότητα του νερού, η συνεχής ροή του και ο σχετικά μικρός αριθμός ψαριών στις δεξαμενές.
Είναι τα «βιολογικά προϊόντα» όντως βιολογικά;
Ο όρος «βιολογικά» στις μέρες μας μάλλον δεν είναι και τόσο ακριβής.
Για να είναι η τροφή μας αγνή θα πρέπει εξ' ίσου αγνό να είναι και το
νερό που δέχεται και ο αέρας που την περιβάλλει αλλά και το χώμα στο
οποίο μεγαλώνει... διαβάστε περισσότερα για τα βιολογικά τρόφιμαΕίναι τα «βιολογικά προϊόντα» όντως βιολογικά;
Ο όρος «βιολογικά» στις μέρες μας μάλλον δεν είναι και τόσο ακριβής. Για να είναι η τροφή μας αγνή θα πρέπει εξ' ίσου αγνό να είναι και το νερό που δέχεται και ο αέρας που την περιβάλλει αλλά και το χώμα στο οποίο μεγαλώνει.Όμως το περιβάλλον μας είναι γεμάτο ρύπους σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα κοντά σε αστικές ζώνες. Η γη είναι βομβαρδισμένη με ραδιενεργά στοιχεία από άκρη σε άκρη και το μεγαλύτερο μέρος του υδροφόρου ορίζοντα είναι σοβαρά μολυσμένο. Ελάχιστα σημεία παραμένουν πραγματικά ανέγγιχτα από κάποιου είδους μόλυνση. Έτσι, ο όρος «βιολογικά» είναι από πολλούς αμφισβητήσιμος.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα ανεκτά όρια ρύπανσης αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολύ χαμηλότερα ήταν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια διοξειδίου του άνθρακα πριν από 20 χρόνια από τα σημερινά.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε; Να επιλέγουμε τα συμβατικά προϊόντα που σίγουρα έχουν μεγαλώσει σε χημικά λιπάσματα και έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα;
Σίγουρα όχι. Επιλέγοντας να τρεφόμαστε με βιολογικά προϊόντα (αυτά δηλαδή που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους) ενδυναμώνουμε τον οργανισμό μας και τον βοηθούμε να αντισταθεί σε ασθένειες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το σώμα μας δεν είναι μολυσμένο με χημικά πρόσθετα και παραμένει υγιέστερο από ποτέ. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα συμβατικά, αφού παράγονται απουσία χημικών εντομοκτόνων και χημικών λιπασμάτων.
Σε καμία περίπτωση η βιολογική διατροφή δεν εγγυάται την άριστη υγεία. Άλλωστε, η διατροφή είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα καθορίσουν την υγεία μας. Είναι όμως από τους ελάχιστους παράγοντες που μπορεί ο καθένας να ελέγξει πλήρως για τον εαυτό του. Η διατροφή έχει ίσως τη μεγαλύτερη σημασία για την διατήρηση της καλής μας υγείας και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν σε μεγαλουπόλεις, μακριά από την ύπαιθρο. Η σωστή διατροφή με βιολογικά προϊόντα και η σωματική άσκηση θα κάνουν θαύματα.
Πώς θα αναγνωρίσετε τα βιολογικά προϊόντα
Στην Ευρώπη τα μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα πρέπει να περιέχουν
αποκλειστικά βιολογικώς παραγόμενα συστατικά. Σε άλλες χώρες όμως, όπως
η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα βιολογικώς
παραγόμενα συστατικά αρκεί να περιέχονται κατά 95% για να χαρακτηριστεί
ένα προϊόν ως βιολογικό (οργανικό).
Πραγματικά είναι δύσκολο (και κάποιες φορές αδύνατον) για τον
καταναλωτή να διακρίνει ποια προϊόντα είναι βιολογικά πριν προβεί στην
αγορά τους. Και όσο περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση των βιολογικών
προϊόντων, τόσο περισσότερο πέφτουν οι αγοραστές τους θύματα απάτης. Ο μόνος τρόπος για μία «διασφάλιση» είναι μέσω της πιστοποίησης του εκάστοτε προϊόντος από εγκεκριμένο από το κράτος φορέα.
Τρόφιμα που πολλές φορές χαρακτηρίζονται από τους παραγωγούς τους ως βιολογικά χωρίς να φέρουν την απαραίτητη πιστοποίηση πρέπει αν αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους αγοραστές. Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλά χωριά, μικροπαραγωγοί προσφέρουν τα «αγνά και βιολογικά προϊόντα» τους ενώ έχουν χρησιμοποιήσει άφθονα χημικά λιπάσματα για την παραγωγή τους.
Παρ' όλα αυτά, οι μέθοδοι πιστοποίησης έχουν εγείρει πολλές αμφιβολίες για την εγκυρότητά τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία επιτρέπεται η χρήση εντομοκτόνων εφ' όσον αυτά είναι μη συνθετικά. Όμως, σε μια αμιγώς βιολογική καλλιέργεια, ο όρος εντομοκτόνο δεν υπάρχει γιατί κανένα βιολογικό σκεύασμα δεν μπορεί να είναι εντομοκτόνο αλλά μόνο εντομοαπωθητικό. Παράλληλα δε, νέες μέθοδοι καλλιέργειας που δεν χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα παρά μόνο κοπριά δε θεωρούνται βιολογικές.
Η χαλαρότητα και η έλλειψη σαφήνειας αλλά και λογικής στο τι πρέπει να θεωρείται βιολογικό και τι όχι, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στη δυσπιστία προς τις βιολογικές καλλιέργειες και τις διαδικασίες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Ερωτήματα για τα βιολογικά προϊόντα
Να αγοράσω βιολογικά; Είναι όντως πιο ποιοτικά από τα συμβατικά ή είναι όλα αυτά ένας μύθος;
Έχουν όντως καλύτερη γεύση;
Γιατί όμως τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο στραπατσαρισμένα;
Και τί έχει πάθει ο κόσμος που τόσα χρόνια έτρωγε από τα συμβατικά;
Και πως ξέρω εγώ ότι αυτά που μου πουλάνε είναι όντως βιολογικά;
Γιατί είναι ακριβότερα από τα άλλα τρόφιμα;
Γιατί κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα είναι ίδιας διατροφικής αξίας;
Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει κάποιος πριν φτάσει στο ταμείο για να πληρώσει τα βιολογικά λαχανικά, το βιολογικό κρέας και ότι άλλο από την κατηγορία των βιολογικών τροφίμων έχει επιλέξει. Άλλωστε, κάπως πρέπει να δικαιολογήσει την ακριβότερη τιμή τους πριν τα αγοράσει. Φαίνεται πως η ποιοτική και γευστική υπεροχή των βιολογικών τροφίμων δεν είναι το ίδιο προφανής για όλους.
Είναι ευνόητο ότι τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν λόγω της αυξημένης τιμής των εν λόγω τροφίμων. Η διαρκής πάλη του μέσου καταναλωτή της εποχής μας για εξοικονόμηση χρημάτων προκειμένου να καλύψει τις βασικές του ανάγκες τον φέρνει αντιμέτωπο με τέτοια ερωτήματα σχεδόν καθημερινά. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να δικαιολογήσει την αγορά βιολογικών τροφίμων ή την στροφή του στα τρόφιμα συμβατικής καλλιέργειας, παραγωγής και εκτροφής. Γιατί, προφανώς, σε μια οικονομικά εύρωστη κοινωνία, τέτοια ερωτήματα θα ήταν αυταπάντητα.
Το δίλημμα αυτό έχει όμως περισσότερο πραγματική βάση απ’ ότι φανταζόμαστε. Τα δύο «στρατόπεδα» της συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας μάχονται για την επιβίωση. Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα της συμβατικής καλλιέργειας έχουν παγκόσμια εμβέλεια και εξαπλώνονται σε πολλούς τομείς. Η μάχη αυτή μαίνεται κυρίως στα μέσα ενημέρωσης.
Και να που σε κάποια μεγάλα και έγκυρα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα συμβατικά και τα βιολογικά τρόφιμα είναι της ίδιας διατροφικής αξίας. Παραθέτουν μάλιστα και αρκετές μελέτες από διάφορα ερευνητικά κέντρα για να το υποστηρίξουν. Ο αναγνώστης, ευάλωτος, μη μπορώντας να αντιτάξει επιχειρήματα, αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει, γιατί λαμβάνει αντικρουόμενες πληροφορίες και ποιά είναι επιτέλους η αλήθεια.
Ας δοκιμάσουμε να απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα: θα τρώγαμε ποτέ οικειοθελώς δηλητήριο; Και μόνο το άκουσμα της ερώτησης προκαλεί απορία και τρόμο. Όμως αυτό ακριβώς τρώμε μαζί με τα συμβατικά τρόφιμα· δηλητήριο. Μόνο που το τρώμε σιγά-σιγά και λίγο-λίγο. Μαζί με τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά τρώμε το εντομοκτόνο και το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε στην καλλιέργειά τους. Μαζί με το τρυφερό κρέας τρώμε για άλλη μια φορά τα παραπάνω, αφού αυτά κατανάλωσε το ίδιο το ζώο με την τροφή του. Σε άλλες περιπτώσεις καταναλώνουμε αυξητικές ορμόνες, βαριά μέταλλα και ρυπογόνα μέταλλα. Ας μην ξεχνάμε και την αντιβίωση, την οποία δεν θα παίρναμε ποτέ χωρίς κανένα λόγο, κατά αυστηρή οδηγία όλων των ιατρικών συλλόγων ανά τον πλανήτη. Τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα είναι ισχυρά δηλητήρια (διαβάστε τις οδηγίες χρήσης και τις προφυλάξεις για αποφυγή τυχόν δηλητηρίασης). Όλα τα παραπάνω, όμως, μπαίνουν στο πιάτο μας κάθε μέρα με τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, το κρέας και το ψάρι που καταναλώνουμε.
Το να τοποθετεί, λοιπόν, κάποιος «επιστήμονας» το βιολογικό πορτοκάλι στην ίδια διατροφική κλίμακα με το συμβατικό μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Ίσως για κάποια επιστημονικά μάτια τα 80 mg βιταμίνης C του βιολογικού πορτοκαλιού είναι ίδιας διατροφικής αξίας με το κοκτέιλ των 80 mg βιταμίνης C με το εντομοκτόνο για την καταπολέμηση του ψευδόκοκκου του συμβατικού! Το γιατί όμως κυκλοφορούν τέτοιου είδους μελέτες είναι από μόνο του άξιο μελέτης.
Τι καλυπτουν οι επιδοτησεις
Ο απλός καλλιεργητής λαμβάνει επιδοτήσεις για μαζική παραγωγή
«φθηνής» τροφής που επιβαρύνει όχι μόνο τον τελικό αγοραστή αλλά και το
περιβάλλον. Έχοντας τη μεγαλύτερη μερίδα του αγοραστικού κοινού με το
μέρος τους, οι συμβατικοί καλλιεργητές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν
χημικά προϊόντα που τους εξασφαλίζουν μεγάλη απόδοση, εύρωστο και
οικονομικό προϊόν μεγάλης διάρκειας ζωής. Οι (δαπανηροί) έλεγχοι στις
συμβατικές καλλιέργειες είναι ελάχιστοι ως και ανύπαρκτοι. Έτσι, η
παραγωγή τους είναι ακόμα ευκολότερη και οικονομικότερη. Τα χημικά
προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην συμβατική καλλιέργεια όμως περνούν
από το χώμα στο νερό μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Παρασύρονται από τον αέρα,
τις βροχές, τα επίγεια και υπόγεια ρέματα. Τελικά ρυπαίνουν μια τεράστια
έκταση γύρω από την καλλιέργεια αλλά και άλλες εκτάσεις πολύ πιο
μακρινές και καθιστούν αδύνατη τη βιοκαλλιέργεια στο μεγαλύτερο μέρος
του καλλιεργήσιμου εδάφους. Αντίθετα, ο βιοκαλλιεργητής λαμβάνει (για την ώρα) λιγότερες επιδοτήσεις με τις οποίες πρέπει να καλύψει τα τεράστια έξοδα της καλλιέργειας και της πιστοποίησης. Θα πρέπει να αφαιρεί τα ζιζάνια με τα χέρια και να αντιμετωπίζει τα έντομα με βιολογικές μεθόδους, δηλαδή να μην τα σκοτώνει, απλά να προσπαθεί να τα απομακρύνει. Το τελικό του προϊόν θα διαρκεί πολύ λιγότερο στα ράφια, δεν θα είναι τόσο καλοσχηματισμένο και θα έχει σαφώς μικρότερο αγοραστικό κοινό.
Η τιμή
Στην πρώτη περίπτωση της συμβατικής καλλιέργειας, πληρώνουμε φθηνά την ντομάτα και το μαρούλι μαζί με το χημικό του λίπασμα, το εντομοκτόνο και το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε. Η οικονομική αυτή τιμή μας αναγκάζει να πληρώνουμε ακριβότερα το «καθαρό» πόσιμο νερό.Στην βιολογική καλλιέργεια και εκτροφή θα πληρώσουμε ακριβότερα την τροφή μας. Θα έχουμε κρατήσει το οικοσύστημα καθαρό και την τροφή χωρίς χημικά πρόσθετα. Θα έχουμε στηρίξει με την επιλογή μας το περιβάλλον μας καθώς και τα αυξημένα εργατικά χέρια που ασχολήθηκαν με την παραγωγή της βιολογικής μας τροφής.
Την πραγματική οικονομία όμως της βιολογικής μας διατροφής θα την δούμε στην υγεία μας. Το σώμα μας δεν θα έχει τοξίνες, περιττές αντιβιώσεις και κατάλοιπα χημικών λιπασμάτων. Θα αντιμετωπίζει ικανότερα τις ασθένειες. Επιλέγοντας σωστή τροφή επιλέγουμε μακροβιότητα και καλή υγεία. Βοηθάμε το σώμα μας να διεξάγει τις λειτουργίες του με τον καλύτερο τρόπο. Το δομούμε σωστά. Ίσως, δηλαδή, τα βιολογικά τρόφιμα να μην είναι και τόσο ακριβά όσο φαίνονται, αν το εξετάσουμε σε βάθος χρόνου. Ας σκεφτούμε επίσης ότι όσο ενισχύουμε την κατανάλωσή τους τόσο οικονομικότερα θα γίνονται. Στηρίζοντας τους βιοκαλλιεργητές θα πετύχουμε και καλύτερη ποιότητα στη διατροφή μας και οικονομικότερες τιμές προϊόντων στα καταστήματα βιολογικών και στους πάγκους των αντίστοιχων λαϊκών αγορών βιολογικών.
Φυσικά, το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την οικονομία διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως διαφέρει και η δυνατότητα της κάθε οικογένειας να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για την διατροφή της. Καλό θα ήταν πάντως να αρχίσουμε να σεβόμαστε την υγεία και το περιβάλλον μας όσο μπορούμε περισσότερο. Εξάλλου, σε όλο το γνωστό σύμπαν, μόνο αυτός ο πλανήτης στηρίζει την ζωή όπως την γνωρίζουμε. Είναι κρίμα, λοιπόν, να τον καταστρέφουμε αλόγιστα.
Βιολογική διατροφή σημαίνει υγεία, ευεξία, σωματική δύναμη και ψυχική ισορροπία. Το σώμα μας και ο εγκέφαλός μας αντιδρούν ανάλογα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Όταν, λοιπόν, η διατροφή μας είναι φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία, φτωχή και μειωμένη θα είναι και η σωματική και εγκεφαλική μας λειτουργία και απόδοση καθώς και η ψυχική μας υγεία.
Καλλιεργεια και περιβαλλον
Τα φυτά ζουν σε δύο κόσμους, σε δύο περιβάλλοντα, με τις ρίζες τους κάτω από το έδαφος και τον βλαστό τους στον αέρα. Λαμβάνοντας ανόργανα στοιχεία, έχουν σαν βασική τους λειτουργία τη μετατροπή αυτών σε οργανικά, δημιουργώντας έτσι τροφή. Οι διάφορες καλλιεργητικές μέθοδοι, βασιζόμενες στην αρχή αυτή, προσπαθούν να αποκομίσουν τη μέγιστη παραγωγή από το φυτό.Σε μια επιτυχημένη βιολογική καλλιέργεια, το φυτό πρέπει να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή τροφή για να στηρίξει το ριζικό του σύστημα, να βρίσκεται σε υγειές και θρεπτικό υπόστρωμα και να καταπολεμά τους εχθρούς του (επικίνδυνα ζιζάνια και έντομα) έγκαιρα και μόνο με φυσικές μεθόδους. Τότε, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, το αποτέλεσμα αναμένεται εντυπωσιακό.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού σε βιολογική καλλιέργεια είναι οι παρακάτω:
- Το κατάλληλο υπόστρωμα (χώμα ή άλλου είδους υπόστρωμα)
- Η σωστή λίπανση
- Το κατάλληλο πότισμα
- Η βιολογική καταπολέμηση βλαβερών εντόμων και ζιζανίων
- Η σωστή τοποθέτηση και προσανατολισμός της καλλιεργήσιμης έκτασης
- Η κατάλληλη συντήρηση του υποστρώματος, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας
Πηγή: http://www.viologika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου