20 Ιαν 2017

Θεσσαλονίκη: Αγαθά με χαμηλό κόστος και χωρίς μεσάζοντες


Υψηλή ποιότητα τροφής από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης Βιος-Coop

Θεσσαλονίκη: Αγαθά με χαμηλό κόστος και χωρίς μεσάζοντες

«Παίρνουμε την τροφή στα χέρια μας» είναι το μήνυμα που κομίζει στους καταναλωτές ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «Βιος-Coop», που ιδρύθηκε με σκοπό τη λειτουργία ενός συνεταιριστικού, μη κερδοσκοπικού, παντοπωλείου με ποιοτικά, αλλά και φτηνά προϊόντα, όσο το δυνατόν περισσότερο προερχόμενα από συνεταιρισμούς αγροτών, αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.
Είναι ένας χώρος που φιλοξενεί ελληνικά και συνεταιριστικά προϊόντα, αλλά και κάποια προϊόντα ξένων αγροτικών συνεργατικών εγχειρημάτων, που λειτουργούν στη βάση του δίκαιου εμπορίου, με απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες. Στα ράφια του μπορεί να συναντήσει κανείς οτιδήποτε βρίσκει και σε ένα συμβατικό σούπερ μάρκετ. Το δυνατό σημείο του συνεταιρισμού είναι η σχέση ποιότητας – τιμής. «Πάνω από το 80% των αγαθών, που αποτελούν το καλάθι ενός νοικοκυριού, τα προμηθευόμαστε χωρίς μεσάζοντες», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Βιος-Coop, Γιώργος Γκογκίδης, και προσθέτει πως στόχος είναι η δημιουργία μιας τίμιας σχέσης με τους παραγωγούς, ώστε οι τιμές να είναι δίκαιες και για αυτούς και για τους καταναλωτές.
Τα αγαθά που προμηθεύεται από παραγωγούς ο συνεταιρισμός παίρνουν έγκριση από την ανοιχτή επιτροπή ποιότητας και συμβατότητας του εγχειρήματος. «Ελέγχουμε, λόγου χάρη, αν τα αγαθά είναι μεταλλαγμένα, αν περιέχουν βλαβερές ουσίες για τον άνθρωπο κ.λπ. και προτιμούμε αγαθά τοπικά για να κρατάμε χαμηλό το οικολογικό τους αποτύπωμα», σημειώνει με έμφαση ο κ. Γκογκίδης.
Η σχέση ποιότητας και τιμής, σε συνδυασμό με τον συνεταιριστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του παντοπωλείου, που ανήκει ολοκληρωτικά στα μέλη του (σχεδόν 450 μέλη), καθιστούν το εγχείρημα πρωτότυπο κι ελπιδοφόρο. Άξιος αναφοράς είναι και ο τρόπος με τον οποίο διοικείται το Βιος-Coop, που λειτουργεί με βάση τις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας. «Δεν λειτουργούμε με εργοδότες – διευθυντές», επισημαίνει ο κ. Γκογκίδης και προσθέτει πως «το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο αποτελείται από μέλη του συνεταιρισμού που προσφέρουν εθελοντικά και όχι με πληρωμή. Τα άτομα στις θέσεις ευθύνης δεν παραμένουν πάνω από ένα έτος, αλλά εναλλάσσονται. Ευθύνη τους αποτελεί η υλοποίηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης».
Το Βίος-Coop απασχολεί αυτήν τη στιγμή επτά εργαζομένους που είναι, ταυτόχρονα, και μέλη. Συμμετέχουν ισότιμα τόσο στις αποφάσεις όσο και στην υλοποίηση των αποφάσεων του συνεταιρισμού. «Για του λόγου το αληθές», καταλήγει ο κ. Γκογκίδης, «μετά τις πρόσφατες εκλογές μας, δύο εργαζόμενοι έχουν εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου