Υψηλής διατροφικής αξίας
φαγητό, το κουνουπίδι ανήκει στην
κατηγορία των λαχανικών που είναι απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, φώσφορο και μαγγάνιο και
λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Kουνουπίδι: θαυματουργό και
πεντανόστιμο
Το κουνουπίδι λέγεται ότι
προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία. Ανήκει στην ίδια
κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και
συναντάται σε διάφορα μεγέθη.
Εκτός από σαλάτα μπορεί να
μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους, στον φούρνο ή στην κατσαρόλα και να γίνει
ένα πλήρες και θρεπτικό υγιεινό γεύμα. Συνδυάζεται τέλεια με μπεσαμέλ ή κρέμα
γιαουρτιού. Η συνηθέστερη παραδοσιακή συνταγή είναι κουνουπίδι γιαχνί, που
έκαναν οι γιαγιάδες μας με σάλτσα ντομάτα.
Εάν δεν μπορείτε να
υποφέρετε τη μυρωδιά του, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα την ώρα που το βράζετε μια
φέτα λεμόνι μαζί με την φλούδα του.
Τα 100 γραμμάρια
κουνουπίδι, έχουν τα εξής θρεπτικά συστατικά:
Πρωτεϊνες 2 γρ. υδατάνθρακες 5 γρ. φυτικές ίνες 2,5 γρ. ριβοφλαβίνη
(βιταμίνη Β2) 0,063 mg, θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg, παντοθενικό οξύ 0,65
mg, νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg, βιταμίνη Β6 0,22 mg, φολικό οξύ 57 mg,,
βιταμίνη C 46 mg, σίδηρο 0,44 mg, ασβέστιο 22 mg, φώσφορο 44 mg, μαγνήσιο 15
mg, ψευδάργυρος 0,28 mg, κάλιο 300 mg, ενέργεια 20 kcal.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου