Ο 31χρονος Χρήστος Φέστας είναι ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα. Ποτέ δεν έκοψε ωστόσο τους δεσμούς με τη γη και όταν οι δουλειές λόγω της οικονομικής κρίσης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται συμπαρασυρόμενες από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, αποφάσισε να επιστρέψει στον πρωτογενή τομέα.
Αρχικά έδειξε ενδιαφέρον για την αμπελουργία με δεδομένο ότι στο Μελανειός όπου έχει αγροτεμάχια βρίσκεται κοντά και η «Αριούσιος». Όταν διαπίστωσε πως ούτε αυτό το σενάριο θα προχωρούσε, ένας φίλος του, του μίλησε για την καλλιέργεια της Αλόης.
«Το χωράφι είναι 4 στρέμματα από τα οποία αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 1200 τ.μ.. Οι δουλειές είχαν πέσει πολύ κι αναζητούσα διέξοδο. ένας φίλος μου μίλησε για την Αλόη κι άρχισα να ψάχνω»,περιγράφειστον "π" , ο Χρ. Φέστας το πως ξεκίνησε την καλλιέργεια Αλόης.
Η εταιρεία από την Κρήτη
«Ρωτώντας φτάνεις στην πόλη» λέει ο λαός και κάπως έτσι ο βορειοχωρούσης κ. Φέστας, ανακάλυψε μια εταιρεία στην Κρήτη που ασχολείται με την καλλιέργεια Αλόης. «Βρήκα την εταιρεία, αγόρασα 900 φυτά και προχωρήσαμε στην υπογραφή συμφωνητικού με το οποίο εξασφαλίζεται η τιμή με βάση την οποία θα αγοράσει το προϊόν η εταιρεία. Η τιμή θα διαμορφώνεται χρόνο με το χρόνο με βάση τις τιμές ενός ινστιτούτου στη Γερμανία» εξηγεί τη διαδικασία ο κ. Φέστας.
Ο ίδιος έχει πρωταρχικό μέλημα να διατηρεί την καλλιέργεια έτσι ώστε να φτάσει η στιγμή της συγκομιδής, την οποία όπως και τη μεταφορά του καρπού, αναλαμβάνει η εταιρεία. Είναι μια απαιτητική καλλιέργεια. Θέλει πολύ δουλειά, στο ξεχορτάριασμα ειδικά, ενώ την απειλούν οι παγετοί και τα σαλιγκάρια.
Η απόδοση
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φέστα αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια της Αλόης για τον ίδιο αποτελεί μια εναλλακτική λύση. Με στρεμματική απόδοση από 7.000-13.000 ευρώ αν ασχοληθούμε αποκλειστικά με αυτό. Το αν η εναλλακτική ενασχόληση θα γίνει αποκλειστική έχει άμεση συνάρτηση με την καλλιεργήσιμη έκταση, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση τόσο μεγαλύτερη είναι και η παραγωγή άρα και η απόδοση, εφόσον είναι εξασφαλισμένοι οι αγοραστές. «Με 15 ή περισσότερα στρέμματα μιλάμε για κύριο εισόδημα, αλλά με 2 στρέμματα μιλάμε για συμπληρωματικό εισόδημα».
Αβεβαιότητα
Παρότι όλες οι συνθήκες γύρω από την επιλογή του θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να αισιοδοξεί ο κ. Φέστας είναι προβληματισμένος. «Όταν ξεκίνησα πίστευα, πως η στροφή στον πρωτογενή τομέα θα ήταν λύση. Τώρα με όλα αυτά που ακούμε με το ασφαλιστικό, με τη φορολόγηση, δεν ξέρω πια τι να περιμένω. Δυστυχώς στην Ελλάδα ότι κι αν προσπαθήσεις να φτιάξεις, όσο κι αν προσπαθήσεις εσύ, δεν θα ξέρεις ποτέ τι αλλαγές θα σου επιφέρουν κάποιοι άλλοι» καταλήγει στην αναφορά του ο νέος καλλιεργητής.
Ποια είναι η Αλόη
Η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τον ίδιο επιτρέπει και στη χώρα μας την καλλιέργεια της Αλόης ενώ η αναγνωρισιμότητα των ευεργετικών δράσεων της στο ευρύ κοινό και στη χώρα μας έχει αυξήσει τη ζήτηση.
Η αλόη βέρα (Aloe Vera) μοιάζει με μικρό κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών, όπως το σπαράγγι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιέχει πάνω από 150 συστατικά, όπως λιγνίνη, σαπωνίνες, ανθρακινόνες, βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, αμινοξέα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, στερόλες, λεκτίνες κ.ά.
Έχει αναπλαστικές ιδιότητες και βοηθά στην επούλωση τραυμάτων. Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά της αλόης βέρα περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E. H βιταμίνη A (ρετινόλη) φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό.
Και το σημαντικό είναι ότι η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες ζήτησης, με αποτέλεσμα να εισάγουμε χυμό αλόης από τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι το 25% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως περιλαμβάνουν και αλόη.
Πηγή: Agro 24
Πηγή: Agro 24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου