21 Ιαν 2016

Γιατί το μπρόκολο είναι φάρμακο;


Ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών που ονομάζονται σταυρανθή και τα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωσή του θεωρούνται ανεπανάληπτα αφού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατηγορία των λαχανικών.

Είναι γνωστό ότι το μπρόκολο έχει περισσότερη βιταμίνη C σε σύγκριση με το πορτοκάλι. Επίσης περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου που περιέχεται σε αφθονία στο μητρικό γάλα.
Και μόνο η παρουσία τόσων πολλών προτερημάτων συντελεί ώστε το μπρόκολο να βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Περιέχει συστατικά που καταπολεμούν χρόνιες ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος.
Οι βλαστοί από το μπρόκολο έχουν μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση από ότι το ώριμο μπρόκολο. Τρώγοντας βλαστούς μπρόκολου συστηματικά προλαμβάνετε τον καρκίνο του στομάχου.
Επιπλέον, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Το δέρμα που έχει καταστραφεί από τον ήλιο ανακουφίζεται ελαφρώς, αφού το μπρόκολο το προστατεύει προφυλάσσοντας σας από ασθένειες όπως ο καρκίνος του δέρματος.
Τα καρδιακά προβλήματα μειώνονται και οι πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων περιορίζονται στο ελάχιστο.
Αν θέλετε να βελτιώσετε το πρόβλημα του καταρράκτη, αρχίστε να καταναλώνετε βλαστούς μπρόκολου δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται δραματικά και οι πιθανότητες να αποκτήσετε καταρράκτη, ενώ η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μπρόκολου δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του ψευδάργυρου και των υπόλοιπων – απαραίτητων για τον οργανισμό – μετάλλων που περιέχει.
Επίσης αποτελεί μια ιδανική τροφή για τις  έγκυες αφού περιέχει επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης φυλλικό οξύ, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης φού βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, χωρίς ανωμαλίες.
Το μπρόκολο κάνει πολύ καλό σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ η αφθονία του σε βιταμίνη C σας προφυλάσσει από τον πόνο της πολυαρθρίτιδας. Η ανεπαρκής ποσότητα βιταμίνης C είναι η κύρια αιτία που κάποιοι κάνουν εύκολα μελανιές, επομένως η κατανάλωση μπρόκολου βοηθά και στην καταπολέμηση αυτής της ανεπάρκειας.
Επίσης, βοηθά τους ασθενείς με άσθμα λόγω των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονωδών παραγόντων του, με αποτέλεσμα πολλά από τα προβλήματα του άσθματος να μειώνονται. Η κατανάλωση ελαφρώς βρασμένου μπρόκολου κάνει πολύ καλό στις καούρες. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση του υψηλού σακχάρου.
Πηγή: health4you


Είτε στη σαλάτα, είτε σαν γαρνιτούρα στο κρέας, είτε ακόμη και στην ομελέτα, το μπρόκολο μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας σε βαθμό που ποτέ δεν φανταζόμασταν. Κοντινός συγγενής του λάχανου και του κουνουπιδιού, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Κι όσο κι αν μικροί προσπαθούσατε να το αποφύγετε ή το τρώγατε μετά από… δωροδοκίες, πλέον μπορείτε να εκτιμήσετε τις πολλαπλές ωφέλιμες ιδιότητές του, οι οποίες μάλιστα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και αντικαρκινικές.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, λοιπόν, που οργανισμοί υγείας ανά τον κόσμο συστήνουν τη συχνή κατανάλωσή του, πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα. Και οι κυριότεροι είναι οι παρακάτω…

Δρα ενάντια στον καρκίνο: Το μπρόκολο περιέχει 2 φυτοχημικά που ονομάζονται ινδόλες και ισοθειοκυανάτες, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες. Ακόμη, η βήτα-καροτίνη, η γλουκοραφανίνη, το διινδολυμεθάνιο, το σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και κάποια αμινοξέα που περιέχονται στο μπρόκολο εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων στο στήθος, τη μήτρα, τον προστάτη το παχύ έντερο, τα νεφρά, το συκώτι και τους πνεύμονες. Λόγω, μάλιστα του ότι διώχνει τα πλεονάζοντα οιστρογόνα από τον οργανισμό, το μπρόκολο είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας.

Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού:
Ένας από τους λόγους που σας πίεζαν να φάτε μπρόκολο στα παιδικά σας χρόνια, είναι και η υψηλή περιεκτικότητά σου σε βιταμίνη C και συγκεκριμένα αμινοξέα, ενώ αποτελεί καλή πηγή φυσικού θείου. Έτσι αποκτά την πολύ σημαντική ιδιότητα να αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες όπως το ουρικό οξύ και κατ’ επέκταση ο οργανισμός μας προστατεύεται απέναντι σε παθήσεις που οφείλονται σε τοξίνες, όπως η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, το έκζεμα, η φαγούρα, η ποδάγρα κ.ο.κ.

Θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές:

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από όλες τις στομαχικές διαταραχές και η δράση του μπρόκολου έρχεται και εδώ να δώσει τη λύση, αφού την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, οι οποίες διώχνουν τις τοξίνες μακριά από τον πεπτικό σωλήνα. Συν τοις άλλοις, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του θαυματουργού αυτού λαχανικού βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών που καταναλώνουμε και βοηθούν στο να έχουμε φυσιολογική πέψη και να αποφεύγουμε τις καούρες
Βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας:

Το πλήθος των βιταμινών που περιέχει το μπρόκολο, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην μας ωφελήσει και εξωτερικά. Η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συναντάμε στο μπρόκολο, μπορούν σταδιακά να μας χαρίσουν λαμπερή επιδερμίδα, κάτι που ίσως έχετε διαπιστώσει όσοι το καταναλώνετε συστηματικά. Ακόμη, η βιταμίνη Ε στο μπρόκολο ανανεώνει τους ιστούς της επιδερμίδας χαρίζοντάς της έξτρα λάμψη και ο συνδυασμός της βιταμίνης Α και Κ με αμινοξέα, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μην απορήσετε αν σας… κρύψει χρόνια.

Προλαμβάνει καρδιακά προβλήματα:

Ένα από τα κύρια προβλήματα που μπορούν να βλάψουν την καρδιά μας είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Φυσικά, αν παραγγέλνετε καθημερινά σουβλάκια και πίτσες, λίγο μπρόκολο δεν πρόκειται να σας φέρει αποτελέσματα, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, οι φυτικές του ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες του μπορούν να ρίξουν σταδιακά την κακή LDL χοληστερόλη, αλλά και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας το πιο σημαντικό όργανό του σώματός μας, την καρδιά.

Βοηθά την υγεία των ματιών:

H ζεαξανθίνη, το βασικό συστατικό στο μπρόκολο, έχει αποδειχτεί πολύ ωφέλιμη για τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Α, C, E, ο φώσφορος και η βήτα-καροτίνη που ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά του συντελούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται από τις ακτίνες UV, συν του ότι αποτρέπουν την εμφάνιση οφθαλμολογικών προβλημάτων που προκύπτουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Τονώνει το ανοσοποιητικό:

Βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, χαλκός… Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο συνδυασμό για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Βελτιώνει την υγεία των οστών:

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες μητέρες αποτελούν ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουν το μπρόκολο στη διατροφή τους, καθώς είναι πιθανό να έχουν έλλειψη ασβεστίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των οστών, των δοντιών και αργότερα σε οστεοπόρωση. Το ωφέλιμο αυτό λαχανικό, όμως, χάρη στο ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και τον ψευδάργυρο που περιέχει, μπορεί να προλάβει το κακό και να χαρίσει γερά οστά.

Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη:

O λόγος είναι ότι οι εγκυμονούσες χρειάζονται κάποια πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, πρωτεΐνη, βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο, αντιοξειδωτικά κ.λπ) προκειμένου να μην αποκτήσουν ούτε οι ίδιες, ούτε το έμβρυο προβλήματα και το μπρόκολο μπορεί να τους τα παρέχει, αν καταναλώνεται συστηματικά. Ακόμη, μπορεί να τις βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα που οι περισσότερες αντιμετωπίζουν, λόγω των φυτικών ινών του.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα:

O βασικός σύμμαχός του σε αυτό είναι ένα μέταλλο που περιέχει που ονομάζεται χρώμιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και κατ’ επέκταση του σακχάρου στο αίμα.

Αποτρέπει την εμφάνιση αναιμίας:

Όλοι ξέρουμε ότι η αναιμία προκύπτει από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Αυξάνοντας, λοιπόν, την πρόσληψή του μπορεί να μας απομακρύνει από το πρόβλημα και το μπρόκολο αποτελεί μια καλή πηγή του.Για να έχετε τα παραπάνω οφέλη, φροντίστε να το καταναλώνετε γύρω στις 3-4 φορές την εβδομάδα, δοκιμάζοντάς το σε διάφορες παραλλαγές, είτε σε σούπα, είτε στη σαλάτα σας, είτε σκέτο στον ατμό με λίγο λάδι, είτε μαζί με το κρέας και τον πουρέ σας κ.ο.κ. Το σίγουρο είναι πως το μπρόκολο μπορεί να δώσει γεύση στο πιάτο σας και ταυτόχρονα να τονώσει την υγεία σας, με εμφανή αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Πηγή: www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου