Η δράση αυτή συνδέεται
και συμπορεύεται με τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Οικουμενικού
Πατριαρχείου στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σήμερα στην Χρυσοπηγή καλλιεργείται με μεθόδους βιολογικής γεωργίας η έκταση περίπου 250 στρεμμάτων γης. Σε ατήν περιλαμβάνονται ελαιόδεντρα, μανταρινιές, πορτοκαλιές, αβοκάντο, συκιές, βερικοκιές και άλλα οπωροφόρα, καθώς και λαχανόκηποι.
Η λίπανση, σε όλη την παραπάνω έκταση, γίνεται με κομπόστ από οργανικά υλικά: φύλλα ελιάς και άλλων δέντρων, κοπριά από ζώα ελεύθερης βοσκής, χόρτα, πριονίδι από ακατέργαστα ξύλα, ασβέστη, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών κ.ά.
Για το γενικότερο εμπλουτισμό του εδάφους σπείρεται βίκος (ψυχανθές) που, όταν φτάσει στην ανθοφορία, οργώνεται ελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο στο έδαφος οργανικό άζωτο.
Η καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων (δάκου κ.ά.) στα δέντρα και στους λαχανόκηπους γίνεται με τη χρήση ειδικών παγίδων και ωφέλιμων εντόμων που απομακρύνουν τα επικίνδυνα έντομα.
Στους λαχανόκηπους οι ασθένειες αντιμετωπίζονται και με τη φύτευση βασιλικού και κατιφέ ανάμεσα στα φυτά, τα οποία είναι άριστα εντομοαπωθητικά εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς τους. Για τον ίδιο σκοπό, επίσης, ραντίζονται συστηματικά τα φυτά με θειάφι. Η καταπολέμηση των ζιζανίων στο έδαφος γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα. Τα χόρτα που απομακρύνονται δίνονται ως τροφή στα ζώα και τα πουλερικά ή καταλήγουν στο κομπόστ, ενώ εκείνα που απομένουν στο χωράφι ενσωματώνονται στο έδαφος με επιφανειακό όργωμα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ο καθαρισμός του εδάφους και παράλληλα η τροφή των παραγωγικών ζώων.
Η συστηματική βιολογική καλλιέργεια των κτημάτων της Μονής αποφέρει την παραγωγή μεγάλης ποσότητας βιολογικών προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή για τη διατροφή της αδελφότητας και των επισκεπτών. Το βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο τυποποιείται στη Μονή από τις αδελφές, διακινείται με κύριο στόχο τη διάδοση της βιολογικής καλλιέργειας.
Πηγή: http://www.imx.gr
Σήμερα στην Χρυσοπηγή καλλιεργείται με μεθόδους βιολογικής γεωργίας η έκταση περίπου 250 στρεμμάτων γης. Σε ατήν περιλαμβάνονται ελαιόδεντρα, μανταρινιές, πορτοκαλιές, αβοκάντο, συκιές, βερικοκιές και άλλα οπωροφόρα, καθώς και λαχανόκηποι.
Η λίπανση, σε όλη την παραπάνω έκταση, γίνεται με κομπόστ από οργανικά υλικά: φύλλα ελιάς και άλλων δέντρων, κοπριά από ζώα ελεύθερης βοσκής, χόρτα, πριονίδι από ακατέργαστα ξύλα, ασβέστη, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών κ.ά.
Για το γενικότερο εμπλουτισμό του εδάφους σπείρεται βίκος (ψυχανθές) που, όταν φτάσει στην ανθοφορία, οργώνεται ελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο στο έδαφος οργανικό άζωτο.
Η καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων (δάκου κ.ά.) στα δέντρα και στους λαχανόκηπους γίνεται με τη χρήση ειδικών παγίδων και ωφέλιμων εντόμων που απομακρύνουν τα επικίνδυνα έντομα.
Στους λαχανόκηπους οι ασθένειες αντιμετωπίζονται και με τη φύτευση βασιλικού και κατιφέ ανάμεσα στα φυτά, τα οποία είναι άριστα εντομοαπωθητικά εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς τους. Για τον ίδιο σκοπό, επίσης, ραντίζονται συστηματικά τα φυτά με θειάφι. Η καταπολέμηση των ζιζανίων στο έδαφος γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα. Τα χόρτα που απομακρύνονται δίνονται ως τροφή στα ζώα και τα πουλερικά ή καταλήγουν στο κομπόστ, ενώ εκείνα που απομένουν στο χωράφι ενσωματώνονται στο έδαφος με επιφανειακό όργωμα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ο καθαρισμός του εδάφους και παράλληλα η τροφή των παραγωγικών ζώων.
Η συστηματική βιολογική καλλιέργεια των κτημάτων της Μονής αποφέρει την παραγωγή μεγάλης ποσότητας βιολογικών προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή για τη διατροφή της αδελφότητας και των επισκεπτών. Το βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο τυποποιείται στη Μονή από τις αδελφές, διακινείται με κύριο στόχο τη διάδοση της βιολογικής καλλιέργειας.
Πηγή: http://www.imx.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου