biolΠΙΠΕΡΙΑ
Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί,
μωβ με διαφορετική όψη αλλά πάντα πλούσιες σε γεύση και άρωμα. Ο λόγος
για ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά, την πιπεριά, που αποτελεί μια από
τις πιο οφέλιμες τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι διαθέσιμες
όλο το χρόνο, και ειδικά το καλοκαίρι που είναι πιο εύγευστες. Πολλά τα
είδη της ανά τον κόσμο τα οποία διαφέρουν:στη γεύση, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς στο χρώμα, που οφείλεται συνήθως στην ωριμότητα του καρπού στο μέγεθος, όπου καθορίζεται ανάλογα με την ποικιλία στο σχήμα, που μπορεί να είναι είτε κωνικό, είτε σφαιρικό και στη χρήση, επιτραπέζια ή βιομηχανική
Η χώρα προέλευσής τους θεωρείται η Αμερική και η εισαγωγή τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο αποδίδεται στον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος και μετέφερε το φυτό της καυτερής πιπεριάς στην Ισπανία στα τέλη του 15ου αι. Μάλιστα λέγεται πως ακόμα και το όνομά της οφείλεται σε αυτόν καθώς την εποχή εκείνη “πιπέρι” ονομαζόταν οτιδήποτε είχε καυτερή γεύση. Η ονομασία αυτή του φυτού το έκανε ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς το “μαύρο πιπέρι” που εισαγόταν από την Ασία (και δεν πρέπει να συγχέεται με το φυτό της πιπεριάς) ήταν ένα περιζήτητο μπαχαρικό και η πιπεριά ήταν ένα από τα φθηνότερα υποκατάστατά του. Στην Ελλάδα φτάνει στα τέλη του 16ου αι. και αρχίζει να καλλιεργείται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Κοζάνη, Βέροια). Σήμερα η Βόρεια Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής πιπεριών τα οποία στην πλειονότητά τους διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος προωθείται στο εξωτερικό.
Η συντήρησή τους γίνεται με πολλαπλούς τρόπους. Είτε αποξηραίνονται ώστε να χρησιμοποιηθούν για μπαχαρικά, είτε τοποθετούνται μέσα σε βαζάκια με λάδι ή ξύδι, είτε διατηρούνται φρέσκιες για νωπή κατανάλωση στο χαμηλό μέρος του ψυγείου σε πλαστική σακούλα για μία εβδομάδα.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι πιπεριές χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Τις γλυκές και τις καυτερές.
Ας δούμε τις κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα:
Πιπεριά Φλωρίνης: Πολύ διαδεδομένος καρπός, ευρείας κατανάλωσης στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για πεπλατυσμένο καρπό, μετρίου μεγέθους και κωνικού σχήματος, με παχύ τοίχωμα. Συγκομίζεται ώριμος όταν έχει αποκτήσει κόκκινο χρώμα και λεία επιφάνεια. Οι γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης κοκκινίζουν μετά τον δεκαπενταύγουστο. Μέχρι τότε είναι πράσινες. Όταν αποξηραθούν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του μπαχαρικού “μπούκοβο”.
Καράτζοβα: Μοιάζει με την πιπεριά Φλωρίνης και έχει έντονο κόκκινο χρώμα και γλυκιά γεύση.
Τσούσκα: Μακρύς καρπός, με ανώμαλη επιφάνεια και καυτερή γεύση. Καλλιεργείται κυρίως στη Φλώρινα.
Ποικιλιες γλυκιάς πιπεριάς :
Bell (φλάσκα): Η πιο συνηθισμένη ποικιλία χοντρής πιπεριάς που βρίσκουμε στις αγορές. Ιδανική για γεμιστά.
Ποικιλίες καυτερής πιπεριάς:
Cayenne: Πολύ καυτερές πιπεριές με κωνικό και λεπτό σχήμα.
Red Chilli: Μικρό και κωνικό σχήμα, κόκκινου χρώματος.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
Η πιπεριά είναι ποώδες και θαμνώδες φυτό
με ύψος που δεν υπερβαίνει τα 80εκ. Η καλλιέργειά της μπορεί να
πραγματοποιηθεί είτε στην ύπαιθρο είτε σε θερμοκήπια με τις περιόδους
φύτευσης να ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Στη χώρα μας η
καλλιέργεια της βιολογικής πιπεριάς δεν είναι ευρέως διαδεδομένη.
Ωστόσο, στις περιοχές που καλλιεργείται το έδαφος πρέπει να είναι υγρό
και καλά αποστραγγιζόμενο, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και με το ph να
κυμαίνεται ανάμεσα στο 6,7-7,0.Η θρεπτική αξία της βιολογικής πιπεριάς είναι μεγάλη και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κόκκινη. Αρχικά, οι βιολογικές πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, Α, Β, Κ, Ε, αντιοξειδωτικά, λυκοπένιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Στις κόκκινες βιολογικές πιπεριές έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερο ποσοστό στις βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω και συγκεκριμένα 10 φορές περισσότερη βιταμίνη Β από τις πράσινες και διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C. Λόγω όλων αυτών η κατανάλωση βιολογικών πιπεριών βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, στη βελτίωση της όρασης, στην επιτάχυνση της χώνεψης, στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού και ωοθηκών). Όπως καταλαβαίνουμε οι βιολογικές πιπεριές καλύπτουν μεγάλη γκάμα από θρεπτικά συστατικά για αυτό συγκαταλέγονται στα τρόφιμα με την μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΙΠΕΡΙΩΝ
Η κατανάλωση βιολογικών πιπεριών
ενδείκνυται σε μεγαλύτερο ποσοστό από την κατανάλωση των συμβατικών.
Αρχικά, λόγω του λεπτού φλοιού του καρπού, τα χημικά λιπάσματα και τα
φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική καλλιέργεια πιπεριών
εισχωρούν στο εσωτερικό του καρπού με το αποτέλεσμα να είναι κάθε άλλο
παρά ασφαλές για την υγεία μας. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως οι
βιολογικές πιπεριές είναι πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C,
κάλιο και μαγνήσιο. Από την άλλη μεριά μπορεί η τιμή των βιολογικών
πιπεριών να είναι υψηλότερη και να διατηρούνται για μικρότερο χρονικό
διάστημα απ' ότι οι συμβατικές, όμως τα οφέλη για τον οργανισμό είναι
πολύ περισσότερα!
Η
καλλιέργεια του βιολογικού καρότου είναι πιο συχνή στην Πέλλα, τη
Θεσσαλονίκη και την Αργολίδα, όπου εκεί συναντούμε καρότα γλυκά και
παχιά.
Βιολογικά κεράσια
Στην παραγωγή βιολογικών κερασιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το μέρος που θα επιλεχθεί και οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην καλλιέργειά του
Στην παραγωγή βιολογικών κερασιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το μέρος που θα επιλεχθεί και οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην καλλιέργειά του
Βιολογικό κρασί
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο όρος βιολογικό κρασί δεν ήταν δόκιμος. Το σωστό ήταν «κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας». Το 2012, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παραγωγοί μπορούν να κολλούν πλέον στα κρασιά τους την ετικέτα «βιολογικός οίνο
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο όρος βιολογικό κρασί δεν ήταν δόκιμος. Το σωστό ήταν «κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας». Το 2012, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παραγωγοί μπορούν να κολλούν πλέον στα κρασιά τους την ετικέτα «βιολογικός οίνο
Bιολογικό λάδι
Η βιολογική καλλιέργεια των ελαιώνων μας δίνει το βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας και πιο διαδεδομένο από τα υπόλοιπα είδη
Η βιολογική καλλιέργεια των ελαιώνων μας δίνει το βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας και πιο διαδεδομένο από τα υπόλοιπα είδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου