17 Μαρ 2017

Ηλίανθος ο κονδυλώδης(H. tuberosus)


Πολυετές όρθιο φυτό που μπορεί να φτάσει τα 3 m ύψος . Τα όμορφα κίτρινα άνθη του φυτού αναπτύσσονται στην κορυφή του φυτού , με διάμετρο 5-10 cm ενώ οι κόνδυλοί της έχουν μήκος 7,5 έως 10 cm και πάχος 3 έως 5 cm. Μοιάζει με τη ρίζα τζίνσενγκ, έχει χονδροειδές σχήμα, ποικίλλει σε χρώμα από ανοιχτό καφέ έως άσπρο, κόκκινο ή μωβ, έχει γλυκιά γεύση και είναι τραγανό. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Ηλίανθο τον Ετήσιο,και έχουν την ίδια καταγωγή ...από Αμερική από ιθαγενείς Ινδιάνους, το οποίο το έφεραν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1610 οι Γάλλοι μετανάστες της Βόρειας Αμερικής/Καναδά.
Λέγεται και κολοκάσι.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:


Η ποικιλία αυτή του κονδύλου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ παρουσιάζει και πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου, βιταμίνη C, φώσφορο, Θειαμίνη, κάλιο βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε το αίσθημα κούρασης και να διατηρήσουμε σωστό ρυθμό στο μεταβολισμό μας.
Ταυτόχρονα περιέχει προβιοτικές ίνες και είναι πλούσια σε ινουλίνη, η οποία βοηθά :
α)με την καλή υγεία του εντέρου,
β)έχει φανεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα, αλλά τα διαρροϊκά επεισόδια ,
γ)αυξάνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου από τον οργανισμό
δ)μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίων καθώς συμμετέχουν στον μεταβολισμό των λιπιδίων ε)αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.
στ)είναι εξαιρετικός ενυδατικός παράγοντας και μαλακτικός για την επιδερμίδα και τα μαλλιά. Η ινουλίνη είναι ειδικότερα πολύτιμη στις φροντίδες μαλλιών ως conditionneur.
H ινουλίνη είναι ένας υδατάνθρακας που διασπάται σε φρουκτόζη. Η φρουκτόζη δεν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, θεωρείται όμως καλύτερη από την ζάχαρη για τους περισσότερους διαβητικούς, επειδή πρέπει να μετατραπεί σε γλυκόζη πριν απορροφηθεί από τα κύτταρα.

Στην Βάδη- Βυρτενβέργη στην Γερμανία, πάνω από 90% της ρίζας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ποτού που ονομάζεται «Topinambur», «Τόπι» ή «Rössler», ενώ στην Ελλάδα περιέχεται σε εμπλουτισμένους χυμούς.
Συμβουλές για την αγορά και την αποθήκευση


Οι ρίζες (κόνδυλοι) από το κολοκάσι πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κηλίδες, ρυτίδες, να μην είναι μαλακές ή ζαρωμένες και να μην έχουν βλάστηση. Πρέπει να βγαίνει η ρίζα από το έδαφος μόλις το φύλλωμα γίνει κίτρινο και τα λουλούδια μαραθούν.

Τρώγονται όπως όλα τα αμυλώδη λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου