27 Ιουλ 2016

Το ωραιότερο βιβλιοπωλείο της Ελλάδας, στη Σαντορίνη!



Στον κεντρικό δρόμο της Οίας στη Σαντορίνη, καθ' οδόν προς το κάστρο με το φημισμένο ηλιοβασίλεμα, ανάμεσα σε ακριβά κοσμηματοπωλεία, μεταξωτά φουλάρια και καταστήματα επώνυμων ρούχων, ξεμυτίζει ένα βιβλιοπωλείο. Στον λευκό τοίχο του υπόσκαφου κυκλαδίτικου σπιτιού μπλε γράμματα γράφουν «Βιβλιοπωλείο Ατλαντίδα / Atlantis Books». Βιβλία στα περβάζια και σε ανοιχτές παλιές βαλίτσες. Σάλιντζερ και Καπότε, Βιρτζίνια Γουλφ και Χ. Τζ. Γουέλς, Πλάτωνας και Ρίλκε και Μπαλζάκ, Φουκό και Ζέιντι Σμιθ, ελληνική μυθολογία και ελληνική μαγειρική κρέμονται στους τοίχους, στοιχίζονται στο πεζούλι. Ενας στίχος του Γουίλιαμ Μπλέικ ξεδιπλώνεται στα ασβεστωμένα σκαλοπάτια που οδηγούν στο εσωτερικό. Χειροποίητα ράφια που μοιάζουν ετοιμόρροπα, φράσεις του Χεμινγκγουέι γραμμένες στο ταβάνι, σημειώσεις από διαβάσματα καρφωμένες στις ξύλινες επιφάνειες, βιβλία καινούργια και μεταχειρισμένα, σπάνιες εκδόσεις και προσφορές, σε όλες τις γλώσσες, από ελληνικά ως κινεζικά. Βρίσκουμε το βιβλιοπωλείο στις διεθνείς λίστες με τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Το 2011 κινδύνεψε να κλείσει.
Ηλιοβασίλεμα στην «Ατλαντίδα»



Το 2014 γιόρτασε τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Το ομορφότερο ελλαδικό βιβλιοπωλείο δεν είναι ελληνικό, οι ιδιοκτήτες του είναι Αμερικανοί. Από το Μέμφις του Τέξας, με ενδιάμεσους σταθμούς το Χάρβαρντ, για σπουδές φιλοσοφίας, και την Αφρική, για υποστήριξη στους πρόσφυγες στο Σουδάν, οΚρεγκ Γουόλτσερ, ένας από τους ιδιοκτήτες της «Ατλαντίδος», άνοιξε εφέτος ένα βιβλιοπωλείο στη Μαδρίτη, αλλά δεν σκοπεύει να φύγει από τη Σαντορίνη. Τον συναντήσαμε στο βιβλιοπωλείο, ανάμεσα σε βιβλία, γάτες, πελάτες και τουρίστες με φωτογραφικές μηχανές, και μας μίλησε για το ταξίδι προς την «Ατλαντίδα», το βιβλίο στην εποχή μας και τα καλά και κακά των Ελλήνων.


«Είσαι σίγουρη πως θέλεις να σου πω όλη την ιστορία;» με ρωτάει ο Κρεγκ Γουόλτσερ γελώντας λίγο νοσταλγικά, λίγο κουρασμένα. Κοντά μαλλιά, μούσι, κοκάλινα γυαλιά. Τριάντα τριών, αλλά μοιάζει νεότερος, φοιτητής. Η ιστορία του «Ατλαντίς» είναι μακρά και γεμάτη αναγνώσματα και αλκοόλ, νεανικές φιλίες, ταξίδια και παρορμήσεις. Ετος 2002, από την Αμερική στην Αγγλία και από εκεί με αυτοκίνητο στην Αθήνα, μετά στον Πειραιά και με το πρώτο πλοίο στη Σαντορίνη. Οι διακοπές τράβηξαν και η παρέα ξέμεινε από βιβλία. Βιβλιοπωλείο δεν υπήρχε στο νησί. Το Books & Style και ο Παπασωτηρίου στα Φηρά άνοιξαν αργότερα. Κι εκεί πιωμένοι, σε μια παρόρμηση της στιγμής, αποφασίζουν να ανοίξουν εκείνοι ένα βιβλιοπωλείο στο νησί. Εξι άτομα, μεταξύ των οποίων και μια Κύπρια. Ιστορία γράφουν οι παρέες, είναι κοινότοπο, γι' αυτό και αληθινό. Με πολλή προσωπική δουλειά, βήμα-βήμα, το βιβλιοπωλείο άνοιξε το 2004. «Πώς θα το πούμε; "Ατλαντίς;"» κορόιδεψε ο Ολιβερ Γουάιζ, ο έτερος εναπομείνας ιδιοκτήτης. «Είναι το χειρότερο όνομα που μπορώ να φανταστώ» του απάντησε ο Κρεγκ. «Δεν βρήκαμε ποτέ καλύτερο» λέει σήμερα. Το 2005 φιλοξένησαν τον καναδό δημοσιογράφο και συγγραφέαΤζέρεμι Μέρσερ. Εντυπωσιασμένος από το νησί και την «Ατλαντίδα», ο Μέρσερ, που είχε εκδώσει ένα βιβλίο με την ιστορία του θρυλικού βιβλιοπωλείου Shakespeare and Company στο Παρίσι, κατέταξε σε ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian την «Ατλαντίδα» στην πρώτη θέση των αγαπημένων του βιβλιοπωλείων. Aπό τότε το βιβλιοπωλείο απέκτησε παγκόσμια φήμη και εντάχθηκε στους τουριστικούς οδηγούς. «Ηταν τύχη» λέει ο Κρεγκ. Ηταν όραμα, τόλμη, αισιοδοξία, πίστη, υπομονή και καλοί φίλοι.



Ελκυστικό χάος στα ράφια


Το βιβλιοπωλείο δίνει την εικόνα ενός δημιουργικού ελκυστικού χάους, θυμίζοντας πολύ το Shakespeare and Company. Δεν μοιάζουν και τόσο, λέει ο Κρεγκ. «Θα βρεις και στα δύο ράφια στραβά και λίγο σκονισμένα, αλλά πέρα από αυτό είναι τα βιβλία που δίνουν αυτή την εντύπωση. Τα βιβλία αλλάζουν τον τόπο και τον χρόνο. Αν γεμίσεις με αυτά έναν χώρο, τον κάνουν ζωντανό, όμορφο, ζεστό. Αυτό κάναμε εδώ, επιτρέψαμε στην αρχιτεκτονική του χώρου να αφήσει τα βιβλία να κάνουν τη δουλειά τους».

Πολλοί είναι οι τουρίστες που μπαίνουν στο βιβλιοπωλείο για να το απαθανατίσουν. Κάποιοι ενήμεροι για τη φήμη του, άλλοι εντυπωσιασμένοι από την ιδιαίτερη γοητεία του. Εφέτος ένα τσίγκινο κουβαδάκι στην είσοδο δέχεται δωρεές από τους επισκέπτες που επιθυμούν να φωτογραφίσουν τον χώρο. «Το βάλαμε ευχόμενοι να αποτρέψουμε ορισμένους, προκειμένου να μην ενοχλούν εκείνους που θέλουν να αγοράσουν βιβλία». Το κουβαδάκι δεν αποτρέπει κανέναν. Κάποιοι ρίχνουν μέσα ορισμένα κέρματα, «αρκετά για να αγοράσουμε φαγητό για τις γάτες» (τη Μάξι και τη Σιλβί), λέει ο Κρεγκ.





Το βιβλιοπωλείο διαθέτει πρωτίστως καλή λογοτεχνία, «ενδιαφέρουσες ιστορίες». Οχι τα ευπώλητα βιβλία της σεζόν, αλλά κείμενα κλασικά. Πολλοί τουρίστες αγοράζουν βιβλία που σχετίζονται με τον τόπο, τόμους ελληνικής ιστορίας, μυθολογίας ή συνταγές ελληνικής μαγειρικής - ή έλληνες συγγραφείς που τους είναι οικείοι: Καζαντζάκη, Καβάφη, Μάρκαρη. Το βιβλιοπωλείο προσφέρει μια επιλογή από όλα, φιλοσοφία, Ιστορία, θεωρία των επιστημών, κοινωνιολογία, σεξολογία, σε πολλές γλώσσες. Τα βιβλία επιλέγει ο Κρεγκ, βάσει του προσωπικού του γούστου. Αγαπά πολύ τα κείμενα των Στάινερ, Μπουλγκάκοφ, Τζόις, Βιρτζίνια Γουλφ, Τζ. Μ. Κουτσί, Αλεσάντρο Μπαρίκο, Τζούμπα Λαχίρι... Δεν διαβάζει ακόμη καλά ελληνικά, οπότε στα ελληνικά ακολουθεί συστάσεις φίλων. Αγαπημένος τους φαίνεται ότι είναι ο Πάνος Καρνέζης, στο «Ατλαντίς» υπάρχει η πλήρης εργογραφία του.

Το ελληνικό τμήμα δεν είναι πολύ δυνατό είναι η αλήθεια. «Προσπαθούμε» λέει ο Κρεγκ. Εχει ξεκινήσει μια στενότερη συνεργασία με έλληνες εκδότες, τον Καστανιώτη, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Αιώρα και μικρότερους εκδοτικούς οίκους.

Το 2011 η επιβίωση της «Ατλαντίδος» φαινόταν πολύ δύσκολη. Εγινε εκστρατεία για να συγκεντρωθούν χρήματα από φίλους και χορηγούς. «Η κρίση στην Ελλάδα ήταν στο αποκορύφωμά της. Τα έξοδα για το νοίκι, τις εργασίες συντήρησης, τον εκτελωνισμό των βιβλίων ήταν δυσβάστακτα». Συγκεντρώθηκαν χρήματα και τώρα το βιβλιοπωλείο «πάει καλά», μου λέει ο Κρεγκ σε σπαστά ελληνικά.



 

Από τη Σαντορίνη στη Μαδρίτη

 

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Κρεγκ με δύο φίλους του άνοιξαν ένα νέο βιβλιοπωλείο στη Μαδρίτη, με το όνομα «Desperate Literature», εμπνευσμένο από τους Αγριους ντετέκτιβτου Ρομπέρτο Μπολάνιο. «Δεν θέλω να στήσω κάποια βιβλιοπωλική αυτοκρατορία» λέει.«Παρουσιάστηκε μια καλή ευκαιρία και την άρπαξα, έχοντας πλέον την εμπειρία της "Aτλαντίδος"». Το βιβλιοπωλείο της Μαδρίτης είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της Οίας στην όψη και στη φιλοσοφία, με πληροφορεί, με έμφαση σε φτηνά αλλά καλοδιατηρημένα μεταχειρισμένα βιβλία για το αγγλόφωνο κοινό, κυρίως λογοτεχνία .

Παρότι γίνεται τόση φασαρία για την κρίση στον χώρο του παραδοσιακού βιβλιοπωλείου, ο Κρεγκ δεν ανησυχεί για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τον ανταγωνισμό του ψηφιακού βιβλίου. «Τα καλά βιβλιοπωλεία, που δεν φοβούνται την αλλαγή και την ανανέωση, αντέχουν» υποστηρίζει. «Επιπλέον, πρόσεξα ότι την τελευταία δεκαετία, με την αύξηση των ψηφιακών τίτλων, τα έντυπα βιβλία έχουν γίνει ομορφότερα. Πολλοί εκδότες τυπώνουν ποιοτικότερα βιβλία, αντικείμενα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα ψηφιακά και χαίρεσαι να τα κρατάς στα χέρια σου, βιβλία που αναβαθμίζουν την εμπειρία της ανάγνωσης. Το έντυπο βιβλίο εξελίσσεται, δεν πρόκειται να πεθάνει. Δεν αντέχω όσους γκρινιάζουν για την ψηφιακή επανάσταση και τον θάνατο του παραδοσιακού βιβλίου. Η ψηφιακή επανάσταση αύξησε τους αναγνώστες και έκανε χιλιάδες τίτλους προσιτούς σε ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο που δεν είχαν πρόσβαση στο βιβλίο. Ας δούμε τα θετικά της κάθε πλευράς».





Φεστιβάλ και φιλοξενία


Το «Ατλαντίς» γιόρτασε εφέτος τα δέκατα γενέθλιά του με το τρίτο στη σειρά καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό φεστιβάλ της ιστορίας του, με προσκεκλημένους τον ιρλανδό πεζογράφο Πολ Μάρεϊ, τον αμερικανό ποιητή Πολ Βαντζελίστι, τη Σώτη Τριανταφύλλου, τις «Παραμυθοκόρες» που αφηγήθηκαν ιστορίες στα παιδιά και τη σεφΑλεξάνδρα Στράτου που μαγείρεψε στην ταράτσα ελληνικά φαγητά για τους επισκέπτες και τους θεατές. Τα φεστιβάλ θα συνεχιστούν, όπως και οι εκδόσεις βιβλίων-καρτών με τον λογότυπο Paravion Press, σύντομα εξαιρετικά κείμενα κλασικών συγγραφέων, του Τσέχοφ, της Μάνσφιλντ, του Πόου, του Τουέν, που μπορούν να σταλούν εύκολα και φθηνά με το ταχυδρομείο σε φίλους, εν είδει χαιρετισμού από τη Σαντορίνη.

Τα επόμενα σχέδια του Κρεγκ περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός Σπιτιού Λογοτεχνίας στην Οία, το οποίο θα φιλοξενεί καλλιτέχνες και συγγραφείς από όλον τον κόσμο. Κάποιοι ήδη φιλοξενούνται στο βιβλιοπωλείο κατά καιρούς, κοιμούνται στο ντιβάνι στο πίσω δωμάτιο, ανάμεσα σε στοίβες βιβλίων, και σε αντάλλαγμα κρατούν το βιβλιοπωλείο όταν ο Κρεγκ λείπει στο εξωτερικό. Τακτοποιούν ράφια, καταρτίζουν λίστες με επιλογές τίτλων για τους πελάτες, ζωγραφίζουν αγαπημένες τους λογοτεχνικές φράσεις στους τοίχους. Εχουν όλοι αφήσει το ίχνος τους στη συλλογική ατμόσφαιρα του βιβλιοπωλείου. «Είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης συνεργατών και χορηγών ώστε αυτή η φιλοξενία να γίνεται πιο συστηματικά, σε έναν ειδικό χώρο που θα μπορεί να δεχθεί τέσσερα με πέντε άτομα κάθε φορά, συγγραφείς και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, που ενώ θα ασχολούνται με τη δουλειά τους στη Σαντορίνη παράλληλα θα κάνουν αναγνώσεις, θα παρουσιάζουν εκθέσεις, θα δίνουν θεατρικές παραστάσεις».

Προτού αποχαιρετιστούμε τον ρωτώ τι του αρέσει περισσότερο στους Ελληνες. Μεγάλη παύση. «Χμ, πρέπει να σκεφτώ κάτι που δεν ακούγεται βαρετό. Ξέρεις, κάθε μέρα, έρχονται ξένοι στην Οία για το ηλιοβασίλεμα, ανεβαίνουν στο κάστρο και περιμένουν την ώρα που ο ήλιος θα αγγίξει τη θάλασσα για να βγάλουν φωτογραφίες. Μετά τραβούν τις φωτογραφίες τους και φεύγουν, αλλά οι Ελληνες μένουν. Ξέρουν ότι το φως είναι ωραιότερο αφότου ο ήλιος έχει χαθεί εντελώς. Μου αρέσει αυτή η γνώση, αυτό το μικρό μυστικό που μάλλον έκανε τους Ελληνες γλύπτες». Και τι τον ενοχλεί περισσότερο; Εδώ απαντά γρήγορα: «Το ότι δεν βάζετε τα βιβλία στη θέση τους. Στην ενότητα με τα γερμανικά και τα γαλλικά βιβλία είναι όλα τακτοποιημένα, στην ενότητα με τα ελληνικά  τα βιβλία είναι σκορπισμένα ολόγυρα. Οι Ελληνες παίρνουν ένα βιβλίο από το ράφι, το ξεφυλλίζουν και το παρατάνε όπου βρουν. Δεν σας μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους;».

Το διαβάσαμε στην εφημερίδα Το Βήμα

25 Ιουλ 2016

10 συνεργατικά καφέ που αξίζει να κάνεις στέκια





Ομάδες ανέργων που δεν πτοήθηκαν από την κρίση φτιάχνουν συνεργατικές δομές και προσπαθούν να ζήσουν αξιοπρεπώς χτίζοντας ένα νέο εργασιακό μοντέλο με βάση τις αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας.

Ο χρόνος θα δείξει ποια εγχειρήματα θα αντέξουν στην σκληρή οικονομική συγκυρία. Όμως, εμείς, αξίζει να τα στηρίξουμε.



Στο enallaktikos.gr μπορείτε να βρείτε μία εκτενή καταγραφή των εκατοντάδων συνεργατικών εγχειρημάτων και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα και να εμπνευστείτε!


1. ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ


Άνεργοι και άνεργες που θέλησαν να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, με σχέσεις αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης. Το καφενείο συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς ή κοινότητες παραγωγών, και προσφέρει προϊόντα εναλλακτικού/αλληλέγγυου εμπορίου (καφέ από ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς του Μεξικό, ζάχαρη από το Κίνημα των Χωρίς Γη στη Βραζιλία κ.λπ.).


Είναι ανοιχτό από τις 11:00 πρωί μέχρι τις 02:00 το βράδυ και προσφέρει καφέ, βότανα, χυμούς, αναψυκτικά, ρακή, ούζο, μπύρες, ποτά και φυσικά τα απαραίτητα συνοδευτικά μεζεδάκια. Στο Παγκάκι θα ακούσετε μουσικές ελεύθερες (Creative Commons, Public Domain και ανεξάρτητες παραγωγές).

info: Γεωργίου Ολυμπίου 17, Αθήνα, Τηλ.:213-0009927

2. Το Περιβολακι

Το "Περιβολάκι" είναι ένας χώρος αυτοαπασχόλησης, τον οποίο δημιούργησε μια ομάδα ανέργων. Πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασισμένο στην αρχή της αλληλέγγυας οικονομίας, στο πλαίσιο του οποίου οι εργασιακές σχέσεις καθορίζονται από την ισοτιμία, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα, οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά με τη διαδικασία της γενικής συνέλευσης και η ευθύνη μοιράζεται εξίσου σε όλους.





Το "Περιβολάκι" είναι ανοιχτό από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το βράδυ (Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 3:00), για καφέ, τσάι, αναψυκτικά, χυμούς, τσίπουρο, ρακί, ούζο, μπίρα, ποτά και μεζεδάκια. Εδώ θα βρείτε προϊόντα Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου από όλο τον κόσμο.

info: Αθηναίου 7 και Πλατείας Ηούς, Αθήνα, Τηλ.: 2130237687

3. Συγγρουομενο

Το καφενείο "συγγρουόμενο" αποτελεί μια κοοπερατίβα, στην οποία θα βρείτε προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Στο συγγρουόμενο μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα δίκαιου εμπορίου από τον συνεταιρισμό Συν-Άλλοις, όπως και: κρασιά βιολογικά μικρών παραγωγών: Λευκό ( Ροδίτης, Αγχιάλου Βόλου), παξιμάδια και Ρακή από μικρούς παραγωγούς στην Κρήτη, τυριά από τον αγροτικό συνεταιρισμό Μανταμάδου Μυτιλήνης, ούζο και αλίπαστα από παραγωγούς στην Μυτιλήνη.

info: Φαλήρου 57, Αθήνα, ΕλλάδαΤηλ. 210 9227270 


4. Κρικος

Ο “Κρίκος” είναι μια νέα συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός καφενείου που γεννήθηκε από το δικαίωμα για εργασία, μέσα στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης, μακρυά από εργοδότες και χωρίς ιεραρχίες.

info: Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Αθήνα 117 41, Ελλάδα
Τηλ. 210 9210060


5. Συνεργατικο Καφενειο Ακαδημιας Πλατωνος

Το Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνα αποτελεί χώρο συνάντησης, δράσης και συντονισμού δεκάδων ομάδων και κινήσεων.  Εκεί οργανώνονται προγράμματα κινητικότητας και πλήθος εκδηλώσεων, εργαστηρίων και σεμιναρίων.

info: Τηλεφανους και Μοναστηριού 10



6. Φυσικο και Επομενο


Τι μπορεί να συμβεί όταν τέσσερις συνάδελφοι, γίνονται φίλοι και μετά μένουν άνεργοι; 

Να ανοίξουν ένα καφενείο χωρίς διαμεσολαβητές, ιεραρχία και κανένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι τους. 

Home made διακόσμηση, παροδικές εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις και δρώμενα, ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών στον κατάλογο σε τίμιες τιμές και καλή καρδιά.

info: Αντιόπης 43, Άγιος Δημήτριος 173 41, Ελλάδα
Τηλ.: 215 5506520



7. Youkalί

Μια παρέα 7 ατόμων ένωσε την ανάγκη της για αξιοπρεπή διαβίωση με την τρέλα και τη διαφορετικότητά του καθενός που συμμετέχει στο εγχείρημα και έτσι δημιουργήθηκε το Youkali (τραγούδι του Kurt Weill, ονειρικός τόπος όπου η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα κι όλα φαντάζουν πιθανά). 

info: Πλατεία Μεσολογγίου 3, Αθήνα






8. Συνεργατικο Καφενειο 6

Το όνομα του χώρου διηγείται με έναν τρόπο την ιστορία των 6 που το δημιούργησαν, μια ιστορία αντίθετη με το lifestyle των προηγούμενων χρόνων και τις μοντέρνες καφετέρειες. Είναι απλά το καφενείο της γειτονιάς τους.


Το καφενείο άνοιξε τον Αύγουστο του 2012. Όλα ξεκίνησαν όμως δυο χρόνια  νωρίτερα, όταν η Γιώτα και η Μάγδα -γειτόνισσες που τα παιδιά τους πήγαιναν στο ίδιο σχολείο- βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Μετά από πολύωρες συζητήσεις, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα καφενείο-ζωντανό πυρήνα για τη γειτονιά. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας ομάδας, ώστε όλοι να προσφέρουν και να μοιράζονται το ωράριο της δουλειάς. Έτσι προστέθηκε η Κλειώ, η Μαρία, ο Δημήτρης και τελευταίος ο Γιώργος, που ήρθε για να τους βοηθήσει με κάποιες ξυλουργικές εργασίες και  «κόλλησε».

info: Τριών Ιεραρχών 21, Άνω Πετράλωνα



9. Συνεργατικο Καφενειο


Μπορείτε να το βρείτε στο κέντρο της Μυτιλήνης, στα Λαδάδικα. Λειτουργεί καθημερινά από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 2:30 π.μ. Τις Δευτέρες ανοίγει μετά τις 18:00. 
Η κουζίνα του καφενείου λειτουργεί από τη 1:30 μ.μ. μέχρι τη 1:00 π.μ. Εκτός από καφέ, τσικουδιά, ούζα και μεζεδάκια το ‘Π’ φιλοξενεί επίσης περιοδικά, comix και βιβλία καθώς και περιοδικές εκθέσεις.
info: Σάμου 2, Λέσβος



10Belleville sin Patron 

Συνεργατικό Καφέ - Bar - Βιβλιοπωλείο "Όμορφη πόλη χωρίς Αφεντικό" στην περιοχή Ροτόντα, Θεσσαλονίκη

info: Φιλίππου 80, Θεσσαλονίκη 546 35, Ελλάδα
belleville@hotmail.gr Τηλ.:6976022582





Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr
Περισσότερα συνεργατικά εγχειρήματα και εργασιακές κολεκτίβες θα δείτε εδώ

Πηγή: Εναλλακτικός

21 Ιουλ 2016

Eπιστροφή στη Bιολογική γεωργία


Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης

Eνώ οι Έλληνες αγρότες κόβουν τη χώρα στα δύο προκειμένου να προστατεύσουν το εισόδημά τους από φόρους και εισφορές, μια νέα μελέτη που έρχεται από τις ΗΠΑ υπόσχεται μεγαλύτερη κερδοφορία και εισόδημα γι’ αυτούς αρκεί να δουν το αντικείμενο της ενασχόλησης από μια άλλη πλευρά.
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των οπαδών της συμβατικής γεωργίας εδώ και χρόνια είναι ότι προσφέρει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την οργανική καλλιέργεια της γης, υψηλότερα κέρδη στους αγρότες και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για μπορέσουν να τραφούν τα 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα κατοικούν τη Γη ώς το 2050.
Ο μύθος αυτός καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων, τους αγροχημικούς και βιοτεχνολογικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς ωθώντας όλο και περισσότερους καλλιεργητές στη χρήση φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων και «πειραγμένων» σπόρων. Απώτερος στόχος ήταν βέβαια ο έλεγχος της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών.
Τον μύθο αυτόν γκρεμίζει έρευνα («Βιολογική γεωργία στον 21ο αιώνα») που δημοσιοποίησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «Nature Plants» ο John Reganold -καθηγητής της επιστήμης του εδάφους και της αγροοικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον- και ο επιστημονικός συνεργάτης του και υποψήφιος διδάκτορας Jonathan Wachter.
Οι δύο ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σίτιση του αυξανόμενου πληθυσμού της Γης με βιώσιμο τρόπο είναι δυνατή.
Εξετάζοντας εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιολογική γεωργία μπορεί να αποφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις, να είναι κερδοφόρα για τους αγρότες, να προστατεύσει και να βελτιώσει το περιβάλλον, ενώ είναι ασφαλέστερη για την υγεία των εργατών της γης. Η μελέτη τους συνέκρινε την οργανική και συμβατική καλλιέργεια της γης εξετάζοντας 4 παράγοντες βιωσιμότητας: την παραγωγικότητα, την οικονομική διάσταση, το περιβάλλον, την ευημερία της κοινότητας.
Διαπίστωσε ότι ανάλογα με την καλλιέργεια, οι αποδόσεις των οργανικά καλλιεργούμενων εκτάσεων ήταν όντως 8-25% μικρότερες απ’ ό,τι αυτές των συμβατικών καλλιεργειών.
Ωστόσο, με την αποτελεσματική χρήση μεθόδων οργανικής πολυκαλλιέργειας η διαφορά αυτή υποχωρούσε σε 9%, ενώ με την αύξηση της αμειψισποράς σε μόλις 8%.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι αποδόσεις της βιολογικής γεωργίας υπερτερούσαν από τις αντίστοιχες της συμβατικής: Σε συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας -οι οποίες αναμένεται να είναι όλο και πιο συχνές στο μέλλον λόγω της αλλαγής του κλίματος- οι οργανικές καλλιέργειες παράγουν υψηλότερες αποδόσεις, επειδή τα εδάφη τους διακρατούν υψηλότερες ποσότητες νερού.
Αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις που οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες, η βιολογική γεωργία είναι σαφώς πιο επικερδής για τους αγρότες επειδή οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερο για τα ποιοτικότερα προϊόντα της.
Τα βιολογικά προϊόντα πωλούνται σήμερα παγκοσμίως κατά μέσο όρο 32% υψηλότερα απ’ ό,τι τα συμβατικά.



Βιώσιμη σίτιση
Ωστόσο οι δύο επιστήμονες τονίζουν ότι η μετάβαση της ανθρωπότητας προς οργανικές καλλιέργειες δεν θα πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στις αποδόσεις.
«Θα πρέπει επίσης να μειώσουμε τα απόβλητα τροφίμων, να βελτιώσουμε την πρόσβαση στη διανομή των τροφίμων, να σταθεροποιήσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό, να εξαλείψουμε τη μετατροπή των καλλιεργειών σε βιοκαύσιμα και να υιοθετήσουμε μια περισσότερο φυτικής προέλευσης διατροφή», τονίζουν.
Υπογραμμίζουν ότι τα μειονεκτήματα της άλλης πλευράς είναι οδυνηρά για ανθρωπότητα και πλανήτη: φυτοφάρμακα, ρύπανση νερού με νιτρικά και φωσφορικά άλατα, εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου, μείωση βιοποικιλότητας, ασθένειες, τρόφιμα χαμηλότερης διατροφικής αξίας.
Οπως λένε, αυτό υποστηρίζουν 12 στις 15 μελέτες που εξέτασαν.
Αλλά και με βάση τον κοινωνικό αντίκτυπο των δύο μεθόδων καλλιέργειας η βιολογική υπερτερεί. Δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, είναι λιγότερο επιβλαβής για την υγεία των εργαζομένων, βελτιώνει τη διατροφή τους, προωθεί την αλληλεπίδραση παραγωγών-καταναλωτών. προσφέρει καλύτερες συνθήκες για τα ζώα.
Περιβαλλοντικά το έδαφος των βιολογικών αγροκτημάτων αποθηκεύει περισσότερο άνθρακα, έχει καλύτερη ποιότητα, εμφανίζει μικρότερη διάβρωση. Η βιολογική γεωργία μολύνει λιγότερο το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, ενώ είναι ενεργειακά πιο αποδοτική καθώς δεν βασίζεται σε συνθετικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.
Σχετίζεται ακόμη με μεγαλύτερη βιοποικιλότητα φυτών, ζώων, εντόμων και μικροοργανισμών και τη γενετική ποικιλότητα.
Αλλά και η σίτιση της ανθρωπότητας δεν είναι μόνο ζήτημα αποδόσεων. Απαιτείται η εξέταση των αποβλήτων τροφίμων και η μέθοδος διανομής των τροφίμων.
«Αν δούμε την κατά κεφαλήν παραγωγή θερμίδων σήμερα παράγουμε υπεραρκετή τροφή για 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Στέλνουμε όμως στα σκουπίδια το 30-40% αυτών. Το ζήτημα δεν είναι να παράξουμε αρκετά αλλά να καταστήσουμε τη γεωργία φιλική προς το περιβάλλον και να εξασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα φτάνουν σε όσους τα έχουν ανάγκη», τονίζει ο Reganold.
Reganold και Wachter υποδεικνύουν, τέλος, ότι ο κόσμος δεν μπορεί να τραφεί από ένα μόνο είδος καλλιέργειας.
Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι μια ισορροπία των συστημάτων, «ένα μείγμα οργανικών και άλλων καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των γεωργοδασοκομικών, της ολοκληρωμένης γεωργίας, των μικτών καλλιεργειών και συστημάτων κτηνοτροφίας».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

20 Ιουλ 2016

Η χημικός με το βιοδυναμικό αγρόκτημα δείχνει τον δρόμο



Καταλαβαίνει κανείς ότι έφτασε στο βιοδυναμικό αγρόκτημα της Αλεξάνδρας Τσιαντή από την ξύλινη ταμπέλα όπου είναι σκαλισμένο το όνομά του: The Trinity Farm. Ονομα που του δόθηκε από το χωριό Αγία Τριάδα Φαρσάλων όπου βρίσκεται.
Για να φτάσει κάποιος εδώ, κάνει ένα ταξίδι ανάμεσα σε λόφους και βουνά όπου η ανθρώπινη απουσία είναι έντονη. Μόνο σπαρμένη ή οργωμένη γη βλέπει, ανάλογα με την εποχή, κι έναν απέραντο γαλανό ορίζοντα.
Γιατί όμως να θελήσει κάποιος να έρθει εδώ; «Είναι ωραίο μα και σημαντικό να γνωρίζει κανείς τον τόπο και τους ανθρώπους που του προσφέρουν τροφή. Αυτή άλλωστε είναι και η κεντρική ιδέα της βιοδυναμικής γεωργίας», μας εξηγεί η Αλεξάνδρα Τσιαντή.


Βιοδυναμικό αγρόκτημα  The Trinity Farm, Αλεξανδρα Τσιαντή


Η Αλεξάνδρα Τσιαντή στο μαντρί του κτήματος |
«Ενθαρρύνεται έτσι η άμεση επαφή του καταναλωτή με το αγρόκτημα και με τον αγρότη που παράγει το φαγητό που βάζει στο τραπέζι του. Ολο και περισσότερα αγροκτήματα -κυρίως στο εξωτερικό- γίνονται επισκέψιμα.
»Είτε για μια απλή περιήγηση είτε για παρακολούθηση ημερίδων και σεμιναρίων που μπορεί να διοργανώνονται εκεί είτε ακόμη συμμετέχοντας στις αγροτικές εργασίες. Αν θελήσουν, οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να διανυκτερεύσουν.
»Ετσι κι εμείς, αρχίσαμε να ανοίγουμε δειλά δειλά τις πόρτες του αγροκτήματός μας στον κόσμο, τον τελευταίο χρόνο. Ηταν προσωπική μου φιλοδοξία και στόχος να λειτουργήσουμε σαν βάση για τη διάδοση της βιοδυναμικής γεωργίας στην Ελλάδα.
»Το Trinity Farm είναι το πρώτο -και μοναδικό μέχρι σήμερα- ελληνικό βιοδυναμικό αγρόκτημα με ετήσιες καλλιέργειες, που έχει πιστοποιηθεί από την Demeter International, τον διεθνή φορέα πιστοποίησης για τις μονάδες που εναρμονίζονται με τις βιοδυναμικές αρχές», καταθέτει και συνεχίζει να μας εξιστορεί:
«Αποτελώντας, λοιπόν, έναν από τους λιγοστούς πυρήνες στην Ελλάδα, εκπροσωπούμε μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία για τη γεωργία. Εχοντας πίσω μας μάλιστα μια οικογενειακή αγροτοκτηνοτροφική παράδοση, που ξεκινά από το 1921. Παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, σε εναρμόνιση με το περιβάλλον και τους ρυθμούς της φύσης, που διατίθενται στην αγορά μέσα από τη λογική του δίκαιου εμπορίου (fair trade).
»Επιθυμώντας να μοιραστούμε με το κοινό που γεύεται τα προϊόντα μας αυτήν την προσέγγιση της γης και ταυτόχρονα να ολοκληρώσουμε τον βιοδυναμικό μας χαρακτήρα, περάσαμε ήδη στη φιλοξενία κάποιων ομάδων, όπως π.χ. της Greenpeace, που ξεκίνησε από το κτήμα μας τις δράσεις που διοργάνωσε για την Εβδομάδα Αφιερωμένη στο Περιβάλλον.
»Η ημέρα ξεκίνησε με τη γνωριμία μας με τους επισκέπτες, περιηγηθήκαμε κατόπιν στα περισσότερα κομμάτια του κτήματος. Παρακολουθήσαμε την κουρά των προβάτων, κατασκευάσαμε ένα “ξενοδοχείο” για τις μέλισσες και τοποθετήσαμε ειδικό ύφασμα στους διαδρόμους ανάμεσα στα παρτέρια με τις καλλιέργειες κηπευτικών, για να μειώσουμε τον πληθυσμό των ζιζανίων.
»Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο γεύμα από βιοδυναμικά προϊόντα μας, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις. Ηταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους μας», καταλήγει χαμογελώντας ικανοποιημένη.
«Καθώς ο κύριος προσανατολισμός του αγροκτήματος είναι η αγροτική παραγωγή, είναι φυσικό, κάθε παράλληλη δραστηριότητα να εντάσσεται στους ρυθμούς λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει ότι το αγρόκτημα σήμερα είναι έτοιμο να υποδεχθεί ομάδες και όχι μεμονωμένους επισκέπτες - και πάντα κατόπιν προγραμματισμού.
»Πέρυσι φιλοξενήσαμε στο πλαίσιο συνεργασίας μας με τον γαλλικό φιλανθρωπικό οργανισμό Prosuma (αγόρασαν προϊόντα μας, τα οποία διατέθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο της Λάρισας, συμμετέχοντας έτσι στη βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης) οκτώ εθελόντριες Γαλλίδες προσκοπίνες, με τη βοήθεια των οποίων εγκαταστήσαμε έναν κήπο με κηπευτικά.
»Τον ονομάσαμε “γαλλικό κήπο” προς τιμήν τους και τον χρησιμοποιούμε για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων ή άλλων ομάδων που μας επισκέπτονται, ώστε να μαθαίνουν και να βλέπουν τον οικολογικό τρόπο καλλιέργειας και προσέγγισης της γης.
»Προς το παρόν, οι επισκέψεις που δεχόμαστε είναι ημερήσιες. Αν θέλει κάποιος να διανυκτερεύσει εδώ, θα πρέπει να το γνωρίζουμε από πριν. Μη φανταστείτε ότι προσφέρουμε κάτι φανταχτερό. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και το φαγητό μας και καταθέτουμε την ψυχή μας. Και για να είμαι ειλικρινής ο ενθουσιασμός γι' αυτήν την εμπειρία όσων μέχρι στιγμής μάς έχουν γνωρίσει από κοντά μάς δίνει δύναμη και επιβραβεύει την ορθότητα της απόφασης και του προσανατολισμού μας», εξομολογείται.

Βιοδυναμικό αγρόκτημα  The Trinity Farm, Αλεξάνδρα Τσιαντή


Τι βλέπει όμως φτάνοντας κανείς στο αγρόκτημα Trinity Farm; Μια έκταση 400 στρεμμάτων που εκτείνονται αντικριστά, σε δύο πλαγιές, που περιτριγυρίζεται από περίπου 2.500 δέντρα. Τα έχει φυτέψει σχεδόν όλα μόνη της. Αμυγδαλιές, καρυδιές, λεύκες, τούγιες, πλατάνια, ακακίες, πασχαλιές, βελανιδιές, δάφνες, κυπαρίσσια Αριζόνας, πικροδάφνες.
«Δημιουργώντας μια φυτική περίφραξη, φέρνεις ισορροπία στο οικοσύστημα», εξηγεί. Στο αγρόκτημα φύονται ακόμη λίγα ελαιόδεντρα και αρκετά καρποφόρα δέντρα. Μηλιές, κυδωνιές, κορομηλιές, βερικοκιές, ροδακινιές και κάποιες αγριοαχλαδιές που τις εμβολίασε προκειμένου να παράγουν αχλάδια ποικιλίας κρυστάλλια.
»Είναι μόλις ένας χρόνος που, από τους καρπούς τους, προστέθηκαν στα προϊόντα του αγροκτήματος οι μαρμελάδες και δύο ειδών σάλτσες (τσάτνεϊς), όλες με βάση το καρότο. «Παρακολουθώ τα δέντρα, να δω ποια θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν για να αποφασίσω σε τι καινούργιες φυτεύσεις θα καταλήξω», λέει.
Τι άλλο παράγεται στο κτήμα; Εκτός από το καρότο, σκόρδα, πατάτες, κρεμμύδια όσον αφορά τα κηπευτικά, ρεβίθια, φασόλια και φακή από όσπρια, ενώ από τα δημητριακά της, παράγει αλεύρια.
Ολα ολικής άλεσης (δίκοκκο σιτάρι, σκληρό σιτάρι και κριθάρι) που αλέθονται στον οικιακό ξύλινο πετρόμυλο, φτιαγμένο με πέτρες Νάξου. Κάποιες ποσότητες διακινούνται ως άλευρα και κάποιες μεταποιούνται σε πλιγούρι, τραχανά και χυλοπίτες.
Το όνειρό της, όμως, να δημιουργήσει ένα αύταρκες αγρόκτημα πάντα σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της βιοδυναμικής γεωργίας την οδήγησε και στην εκτροφή πενήντα δικών της προβάτων, καραγκούνικης φυλής.
Από το γάλα τους έμαθε να φτιάχνει το δικό της τυρί. Λίγο μετά προστέθηκαν μερικές κότες. Ορίστε και τα αβγά. Κατόπιν ήρθε η ώρα να μπουν και μελίσσια.
Τα ζώα ταΐζονται με τροφές αποκλειστικά από τις δικές της καλλιέργειες που μπαίνουν όχι μόνο για την παραγωγή ζωοτροφών αλλά και στα πλαίσια αμειψισπορών*. Κατάφυτα τα χωράφια της και από αυτοφυή φυτά την άνοιξη, τόσο που θέλει να φέρει κάποιον ειδικό για την καταγραφή τους.


Βιοδυναμικό αγρόκτημα  The Trinity Farm, Greenpeace


Δεν είναι λίγα τα δημιουργήματα και οι ασχολίες μιας γυναίκας που έχει τη βοήθεια μόνον ενός ανθρώπου στην καλλιέργεια 400 στρεμμάτων και την παραγωγή. Και δεν ήταν μαθημένη αγρότισσα, αλλά χημικός μηχανικός με σπουδές στην Αγγλία. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που μαθαίνουν για εμάς δεν μπορούν καταλάβουν ότι αυτή η αλλαγή ζωής ήταν συνειδητή επιλογή».
Η αγάπη της για την πατρική γη, που παλαιότερα αριθμούσε 3.500 στρέμματα -κυρίως βοσκοτόπια-, και την οικογένειά της ήταν που την έκανε να επιστρέψει στα πατρικά κτήματα και να γίνει η τρίτη γενιά που θα ασχολούνταν με την καλλιέργεια.
«Δεν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε τα κτήματά μας. Τυχαία γεγονότα με ώθησαν σ' αυτή την απόφαση, με κορυφαία, ένα ντοκιμαντέρ που αφορούσε αγροκτήματα του εξωτερικού και το βιβλίο “Βιοδυναμικές καλλιέργειες” του Γαβριήλ Πανάγου. Τότε αισθάνθηκα ότι βρήκα τον προορισμό μου.
Ετσι, το 2005, με την αδερφή μου Λίνα, που είναι βιολόγος, ενταχθήκαμε σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας. Η συνάντησή μου έναν χρόνο αργότερα με τον σύμβουλο της Demeter, Τζούλιους Ομπερμάιερ, έδρασε σαν καταλύτης στις αναζητήσεις μου.
»Το 2006, ενέταξα τα δικά μου στρέμματα στον βιοδυναμικό τρόπο γεωργίας. Ξεκίνησα με καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο και πατάτα, χωρίς καν τα κατάλληλα μηχανήματα. Είχα αποτυχία σε δύο σπορές, αλλά δεν πτοήθηκα. Μετακίνησα τις καλλιέργειες, και στην τρίτη σπορά, η γη μάς έδωσε εξαιρετικά προϊόντα που βραβεύτηκαν με βραβείο gourmet».


Bιοδυναμικό αγρόκτημα Τhe Trinity Farm, Greenpeace


Τι άλλο έχει στο μυαλό της; «Δεν έχω ολοκληρώσει τις καλλιέργειές μου. Στόχος μου είναι να καλλιεργήσω και παραδοσιακές ποικιλίες, κάτι που μέχρι στιγμής ήταν αδύνατον να γίνει εξαιτίας διάφορων παραμέτρων που έπρεπε να επιλυθούν. Εχω όμως αρχίσει να κρατώ σπόρους. Ξέρεις», μου λέει εμπιστευτικά, «έχω ένα ιδίωμα. Ανοίγομαι ταυτοχρόνως σε πολλά πράγματα γιατί έχω ιδέες που θέλω να πραγματοποιήσω, έχοντας πάντα στο μυαλό μου τον όλο σχεδιασμό τού τι θέλω να κάνω. Τα αναπτύσσω όλα, λίγο λίγο, σταδιακά.
»Δεν είναι πολύς καιρός που, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν έχουμε παρουσία σε κάποιο κατάστημα, δημιουργήσαμε το δικό μας ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop).
»Με αυτόν τον τρόπο καθένας μπορεί να δει στην ιστοσελίδα μας τα διαθέσιμα προϊόντα, τις συσκευασίες και να παραγγείλει αυτά που τον ενδιαφέρουν. Και με το καλό, ο στόχος για το μέλλον είναι να μπορέσω να περάσω στη μεταποίηση των πρώτων μας υλών στον χώρο μας».
Σκεφτόμουν, καθώς μιλούσαμε για το τι έργο παράγει συνολικά, το συνεχές ψυχανέμισμά της για το επόμενο βήμα, τον κόπο που καταβάλλει, ακόμη και για την αισθητική και την ποιότητα στις συσκευασίες των προϊόντων της.
Τα όσπρια και τα αλεύρια -ανάλογα με το βάρος τους- μπαίνουν σε βαμβακερά ή χάρτινα σακουλάκια ή σε τσουβάλια λινάτσας, με το εμπορικό της σήμα τυπωμένο με φυσική βαφή. Μόνο τα σκόρδα και τα καρότα, για τα οποία δεν έχει βρει ακόμη άλλη λύση συσκευασίας, όπως εξηγεί, μπαίνουν σε πλαστικό, εγκεκριμένο για τρόφιμα.
Κάθε κίνησή της είναι ολοκληρωμένη και από πίσω της κρύβει κόπο και σκέψη, αγάπη και πίστη γι’ αυτό που κάνει. Συνειδητοποίησα ότι ουσιαστικά παράγει τέχνη. Ψάχνει την τέχνη της καλλιέργειας και βήμα το βήμα μπαίνει πιο βαθιά, εξελίσσεται.
Επιβεβαιώνει τις σκέψεις μου, καθώς ξεκινά να αφηγείται την εισαγωγή από το πρότυπο της βιοδυναμικής καλλιέργειας για τον πρωτογενή τομέα (production standard): «Αν είσαι άνθρωπος που ο τρόπος που ζεις είναι πάντα να ψάχνεις να βρίσκεις παράθυρο στον νόμο, αυτή η μέθοδος δεν είναι για σένα».

Τα προϊόντα του Trinity Farm

Προϊόντα του Trinity Farm


Το ψωμί της Μαρίας, η τραχανόσουπα και το τζατζίκι της Δανάης, η χορτόσουπα της Φώφης, το ψωμί του Βασίλη, τα ρεβίθια της Ζωής, οι φακές-σαλάτα της Λίνας. Ολες οι συνταγές που συντροφεύουν τα προϊόντα είναι συγγενών και φίλων της, γι’ αυτό κι οι χάρτινες ετικέτες που δένονται στις συσκευασίες με σπάγκο, μία μία, χειρωνακτικά, φέρουν τα ονόματά τους. Ολα τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά, από τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ, και με βιοδυναμική πιστοποίηση Demeter, όσα δεν μεταποιούνται. Κι αυτό γιατί ακόμη στην Ελλάδα δεν υπάρχει βιοδυναμικό εργαστήριο μεταποίησης.

Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία;

Βιοδυναμικό αγρόκτημα  The Trinity Farm

Ο εμπνευστής της, δρ Ρούντολφ Στάινερ, είχε στόχο την αύξηση της γονιμότητας των εδαφών με φυσικό τρόπο, την ευρωστία και ανθεκτικότητα των φυτών, την οικολογική ισορροπία.
Ολες οι εργασίες (σπορά, φύτευση, κλάδεμα, συγκομιδή) γίνονται εναρμονιζόμενες με τους κοσμικούς ρυθμούς (φάσεις Σελήνης), γίνονται, δηλαδή, τις ευνοϊκές ώρες και ημέρες, που είναι καταγεγραμμένες στο βιοδυναμικό ημερολόγιο.
Στον οικολογικό αυτό τρόπο καλλιέργειας, η αντιμετώπιση των ασθενειών γίνεται με ομοιοπαθητικά σκευάσματα, φυτικά εκχυλίσματα, κονιορτοποιημένα πετρώματα κ.ά. Τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα διατηρούνται μέσα σε πήλινα δοχεία, που βυθίζονται σε στρώμα τύρφης προκειμένου να προστατευθούν από την ακτινοβολία.

Βιοδυναμικό αγρόκτημα  The Trinity Farm, κέρατα αγελάδας

Κέρατα αγελάδας, σαν αυτά στη φωτογραφία, αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας έτσι ώστε να προκύψει το σκεύασμα που λέγεται Ηorn manure. Ο καλλιεργητής, αφού τα γεμίσει με φρέσκια κοπριά αγελάδας, τα θάβει στα χωράφια όπου και παραμένουν μέχρι την άνοιξη. Το σκεύασμα που προκύπτει από τη ζύμωση και την απορρόφηση κοσμικής ενέργειας διαλύεται/«δυναμοποιείται» σε νερό και κατόπιν με αυτό ραντίζονται τα εδάφη.

INFO Τhe Trinity Farm: http://www.thetrinityfarm.gr/
Ελληνικός σύλλογος βιοδυναμικής γεωργίας: www.demeter-hellas.gr

•Αμειψισπορά είναι η εναλλαγή διαφορετικών σε απαιτήσεις καλλιεργειών στο κάθε κομμάτι γης, έτσι ώστε να μην εξαντλείται το έδαφος αλλά αντίθετα να εμπλουτίζεται, π.χ., με καλλιέργειες ψυχανθών. Είναι ολόκληρη επιστήμη που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και γνώση της καλής συμβίωσης/χημείας των φυτών. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η γονιμότητα του εδάφους, άρα και μακροπρόθεσμα οι αποδόσεις των καλλιεργειών.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

15 Ιουλ 2016

Φασόλια-Φασολάκια - Οδηγίες καλλιέργειας - Ποικιλίες


καλλιέργεια φασολιών

Το φασόλι ανήκει στο γένος Phaseolus της οικογένειας Leguminosae. Τα διάφορα καλλιεργούμενα είδη φασολιού, σύμφωνα με τη σπουδαιότητά τους, είναι τα εξής:
  • Phaseolus vulgaris
  • Phaseolus coccineus
  • Phaseolus Lunatus
  • Phaseolus acutifolius var. lutifolius
Και τα τέσσερα είδη είναι διπλοειδή με 2x=22 χρωματοσώματα.
Είναι φυτό ετήσιο, αν και στην άγρια μορφή του συναντάμε και πολυετείς τύπους.
Το φασόλι κατάγεται από την Αμερική, απ'  όπου μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, όπου και διαδόθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα Στη χώρα μας διαδόθηκε γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα.
Τα φασόλια για μεταποίηση και νωπή κατανάλωση καλλιεργούνται κυρίως στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, Αχαΐας, Ηλείας Καβάλας, Σερρών, Μεσσηνίας. Φασόλια για παραγωγή σπερμάτων (ξερών φασολιών) καλλιεργούνται στις περιοχές Φλωρίνης, Καστοριάς, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρεβέζης.
Συνολικά στη χώρα μας καλλιεργούνται 80.000 στρέμματα και παράγονται 70.000 τόνοι νωπά φασολάκια, και 150.000 στρέμματα ξερά φασόλια με παραγωγή 25.000 τόνων (δεδομένα 1993).

Χαρακτηριστικά Φυτού Φασολιάς

Ρίζα Φασολιάς


ρίζα φασολιάς


Αυτή η είναι η ρίζα ενός φυτού φασολιάς μόλις 12 ημερών. Από την κορυφή του φυτού, μέχρι το τέλος της ρίζας, το μήκος είναι 30 εκατοστά! (Πηγή εικόνας)

Το ριζικό σύστημα του φασολιού είναι αρκετά ανεπτυγμένο, Αποτελείται από μια ασθενική, κύρια ρίζα και πολυάριθμες δευτερεύουσες. Οι δευτερεύουσες ρίζες είναι ρωμαλεότερης ανάπτυξης και υποκαθιστούν πλήρως την κύρια ρίζα. Η κύρια ρίζα φθάνει σε βάθος 50-60 cm και ο μεγαλύτερος αριθμός των δευτερευουσών ριζών βρίσκεται σε βάθος 20-30 cm και εκτείνεται σε ακτίνα 45-60 cm από τον κεντρικό βλαστό. Στη ρίζα συμβιώνει το αζωτοβακτήριο Bacterium radicicola και δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θρέψη του φυτού.

Βλαστός Φασολιάς

Οι ποικιλίες φασολιών ανάλογα με το μήκος του βλαστού χωρίζονται σε:
α) νάνες
β) αναρριχώμενες
γ) ημιαναρριχώμενες
Στις νάνες ποικιλίες οι βλαστοί είναι ποώδεις, όρθιας αναπτύξεως, κυλινδρικού σχήματος και ισχυρώς διακλαδιζόμενοι. Η επιμήκυνση του βλαστού σταματάει με το σχηματισμό της κορυφαίας ταξιανθίας. Το ύψος τους είναι 30-60 cm και είναι αυτοστήρικτα λόγω του σκληρού κεντρικού βλαστού.
Στα φυτά των αναρριχόμενων ποικιλιών, ο βλαστός είναι λεπτότερος και σπάνια διακλαδίζεται. Τα μεσογόνια διαστήματα είναι μεγάλα, δεν καταλήγει σε ταξιανθία αλλά συνεχίζει την ανάπτυξή του μέχρι τα 2-3 m. Στα κατώτερα γόνατα του κεντρικού βλαστού, μπορεί να σχηματισθούν μερικοί πλάγιοι βλαστοί.
Στα φυτά των ημιαναρριχώμενων ποικιλιών, ο βλαστός είναι μέσου μήκους και σχηματίζουν μερικούς βλαστούς. Επίσης, μπορούμε να πούμε ότι οι αναρριχώμενες ποικιλίες αναπτύσσονται με μικρότερη ταχύτητα ως προς τις νάνες.

Φύλλα Φασολιάς

φύλλα φασολιάς


Φύλλα φασολιού (Πηγή εικόνας)

Τα φύλλα του φασολιού είναι σύνθετα, τρίλοβα ή πεντάλοβα. Τόσο τα φύλλα όσο και οι βλαστοί είναι χνουδωτοί με μεγάλους μίσχους.

Άνθη Φασολιάς

άνθη φασολιάς


Άνθη φασολιάς (Πηγή εικόνας)

Τα άνθη του φασολιού είναι μικρά και φέρονται σε μασχαλείες ταξιανθίες ανά 2-6, στην άκρη ενός ανθικού άξονα που είναι βραχύτερος από το μίσχο του αντίστοιχου φύλλου.
Το χρώμα των ανθέων είναι λευκό, υποκίτρινο ή κυανέρυθρο. Η άνθιση γίνεται κατά τις πρωινές μέχρι και τις πρώτες προμεσημβρινές ώρες. Η άνθιση διαρκεί για τις νάνες ποικιλίες μέχρι και 20 ημέρες, ενώ για τις αναρριχώμενες ποικιλίες διαρκεί πολύ περισσότερες μέρες. Η γονιμοποίηση στο φασόλι γίνεται κυρίως με αυτογονιμοποίηση.

Καρπός Φασολιάς

Ο καρπός είναι λοβός, μήκους 8-20 cm και πλάτους 0,6-2,0 cm, με διατομή κυλινδρική ή πλατιά. Το χρώμα είναι από πράσινο διαφόρων αποχρώσεων ως κίτρινο. Έχει 4-9 σπόρους, όμως σπάνια περικλείει περισσότερους από 5 σπόρους. Ο σπόρος ποικίλλει σε μέγεθος, σχήμα και χρωματισμό περιβλήματος και αριθμό ανά λοβό.

Κλίμα και Έδαφος

Το φασόλι ευδοκιμεί σε θερμές περιόδους του έτους και δεν αντέχει στον παγετό. θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου και πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου είναι βλαβερές για το φυτό. Πάντως, ο μικρός βιολογικός του κύκλος επιτρέπει την καλλιέργειά του ακόμη και σε περιοχές των εύκρατων ζωνών με μικρή βλαστική περίοδο.
Κατά τη σπορά, οι θερμοκρασίες εδάφους σε βάθος 5 cm περίπου, πρέπει να είναι 15-30 βαθμοί Κελσίου με άριστη τους 26-27 βαθμούς Κελσίου. Στους 15 βαθμούς Κελσίου ο σπόρος φυτρώνει σε 16 ημέρες, στους 25 βαθμούς Κελσίου φυτρώνει σε 6 ημέρες (αλλά μόνο σε ποσοστό 50% περίπου), ενώ σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου και κάτω των 10-12 βαθμών Κελσίου το φύτρωμα των σπόρων των περισσότερων ποικιλιών είναι αδύνατο.
Οι άριστες θερμοκρασίες αέρα για ανάπτυξη του φυτού είναι 21-26 βαθμοί Κελσίου. Η καρπόδεση είναι αδύνατη σε θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου και άνω των 32-33 βαθμών Κελσίου. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί ανθόρροια (πτώση των ανθών).
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έλλειψη υγρασίας στο έδαφος, μπορεί να προκαλέσουν ατελή γονιμοποίηση με αποτέλεσμα φτωχή ανάπτυξη των σπόρων και παραμορφωμένους λοβούς.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο ωρίμανση των λοβών το φθινόπωρο, μπορεί να εμποδίσουν την κανονική ανάπτυξη των σπόρων, με αποτέλεσμα κενούς λοβούς ακατάλληλους για βιομηχανική επεξεργασία.
Μεγάλη σχετική υγρασία και βροχερός καιρός μπορεί να προκαλέσουν ανθόρροια.
Οι ποικιλίες διαφέρουν ως προς την ευπάθειά τους σε ακραίες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Απαιτήσεις σε έδαφος

Ελαφρά εδάφη, που στραγγίζουν και θερμαίνονται νωρίς την άνοιξη, είναι κατάλληλα για πρώιμη σπορά. Αμμώδη ως και αργιλλοπηλώδη και οργανικά εδάφη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια του φασολιού, στα βαριά όμως δε λαμβάνονται υψηλές αποδόσεις. Φτωχή στράγγιση μπορεί να προκαλέσει σήψη της ρίζας.
Το φυτό προτιμά ελαφρώς όξινα εδάφη (pH 5,5-6,5) αλλά αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε pH 5,5-7,0. Σε αλκαλικά όμως εδάφη, στα οποία μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη Mn (Μαγγάνιο), δεν ευδοκιμεί.

Λίπανση Φασολιάς

Οι απαιτήσεις του φασολιού σε λίπανση είναι μέτριες. Πάντως, επειδή το φυτό έχει μικρής διάρκειας βιολογικό κύκλο και επειδή έχει σχετικά περιορισμένο ριζικό σύστημα, απαιτείται υψηλή γονιμότητα εδάφους για μεγάλη απόδοση.
Για την παραγωγή ενός τόνου λοβών απομακρύνονται από το έδαφος περίπου 15 kg Ν (Άζωτο), 1,5 kg Ρ (Φωσφόρος) και 11 kg Κ (Κάλιο).
Απαιτείται ισορροπημένη και έγκαιρη λίπανση. Επειδή το φυτό αναπτύσσεται και ωριμάζει γρήγορα, απαιτείται η χρήση λιπασμάτων που ελευθερώνουν αμέσως τα θρεπτικά τους στοιχεία (π.χ. νιτρική μορφή αζώτου).
Η απαιτούμενη λίπανση σε άζωτο, συνήθως κυμαίνεται από 5-15kg/στρ., ανάλογα με την οργανική ουσία στο έδαφος. Σε αρδευόμενες καλλιέργειες, εφαρμόζεται και επιφανειακή λίπανση με Ν (35 kg/στρ.) κατανεμημένες σε 2-3 δόσεις. Υπερβολική αζωτούχος λίπανση κατά την άνθηση μπορεί να προκαλέσει ανθόρροια.
Ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους συνιστάται λίπανση με 15-20 kg Ρ2Ο5 και 10-20 kg Κ2Ο. Συνήθως, το 80% του Ρ και το 60% του Κ εφαρμόζεται πριν ή κατά τη σπορά, αλλά με προσοχή ώστε να μην έλθει σε επαφή ο σπόρος με το λίπασμα (που αυξάνει την πυκνότητα του εδαφικού διαλύματος) γιατί το φασόλι είναι πολύ ευπαθές στα άλατα (μέγιστο όριο αντοχής 1,0 ds/m). Το λίπασμα τοποθετείται αρκετά μακριά από το σπόρο, 5 cm περίπου κάτω από το σπόρο και σε πλευρική απόσταση 5-7 cm.
Συνολικά απαιτούνται 4-6kg/στρ. MgO.
Το φασόλι είναι πολύ ευαίσθητο σε περίσσεια βορίου. Αν το νερό άρδευσης περιέχει περισσότερο από 1 ΡΡΜ βόριο παρατηρείται σημαντική μείωση στην απόδοση.
Είναι φυτό με μεγάλη ευπάθεια στην έλλειψη Mn, Zn και Fe.

Καλλιεργητική Τεχνική

Υποστύλωση φυτών

υποστήλωση φυτών φασολιάς με καλάμια


Τα φυτά των αναρριχόμενων ποικιλιών υποστυλώνονται συνήθως με καλάμια ή λεπτούς ξύλινους πασσάλους.

Ζιζανιοκτονία

Τα ετήσια αγρωστώδη είναι τα κυριότερα ζιζάνια που δημιουργούν προβλήματα στις πρώιμες σπορές του φασολιού. Για προστασία των νεαρών σποροφύτων φασολιού απ' αυτά, απαιτείται η ενσωμάτωση στο έδαφος πριν από τη σπορά κάποιου ζιζανιοκτόνου και η εφαρμογή κάποιου άλλου πριν από το φύτρωμα του φασολιού.
Στις όψιμες σπορές ανταγωνίζονται τα φυτά κυρίως τα πλατύφυλλα ζιζάνια (που αναπτύσσονται αργότερα) και για την καταπολέμησή τους συνιστάται κάποιο κατάλληλο ζιζανιοκτόνο, μεταφυτρωτικό ως προς το φασόλι.
Η ζιζανιοκτονία μερικώς, μπορεί να γίνει με προσεκτική (σε βάθος 2,5-3,0 cm) μηχανική κατεργασία του εδάφους για αποφυγή καταστροφής των επιφανειακών ριζών, οι οποίες αποτελούν σημαντικό τμήμα του ριζικού συστήματος του φυτού. Η μηχανική κατεργασία του εδάφους πρέπει να σταματά μόλις αρχίζει η άνθιση γιατί τότε τα φυτά είναι πολύ ευπαθή σε τραυματισμούς.

Άρδευση

Το φασόλι έχει ριζικό σύστημα μέσου βάθους. Το επαρκές επίπεδο υγρασίας σε ολόκληρη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του φυτού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για υψηλή απόδοση και ποιότητα, καθώς και ομοιόμορφη ανάπτυξη του φυτού. Κατά τη διάρκεια των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε υψηλές θερμοκρασίες, τα φυτά μπορεί να χρειάζονται μέχρι 5 mm νερού ημερησίως. Σε ελαφρά εδάφη, μπορεί να χρειάζεται άρδευση κάθε 3-4 ημέρες.
Έλλειψη υγρασίας κατά την άνθιση και καρπόδεση προκαλεί ανθόρροια και καρπόρροια. Επίσης, η έλλειψη υγρασίας, σε συνδυασμό με υψηλή διαπνοή λόγω υψηλής θερμοκρασίας, μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των λοβών. Ανάλογα με την εποχή καλλιέργειας (άνοιξη, φθινόπωρο) η απαιτούμενη υγρασία για συμπλήρωση του βιολογικού κύκλου του φασολιού μπορεί να κυμαίνεται από 300-450 mm.

Σπορά φασολιού

Το φασόλι πολλαπλασιάζεται με κατευθείαν σπορά στον αγρό.
Η σπορά την άνοιξη γίνεται αφού περάσει ο κίνδυνος παγετού. Για να εξασφαλισθεί πρώτη ύλη για τη βιομηχανία αλλά και προϊόν για την αγορά νωπής κατανάλωσης για μεγάλη χρονική περίοδο, γίνονται διαδοχικές σπορές αρχίζοντας νωρίς την άνοιξη και τελειώνοντας με σπορά 50-60 ημέρες πριν από τον πρώτο παγετό του φθινοπώρου. Για γρήγορο φύτρωμα του σπόρου απαιτείται να έχει προηγηθεί καλή κατεργασία του εδάφους (σε βάθος 15-20 cm) και να υπάρχει επαρκώς υγρασία για γρήγορη ενυδάτωση του σπόρου. Επειδή κατά το φύτρωμα οι κοτυληδόνες του σπόρου προωθούνται έξω από το έδαφος, η δημιουργία κρούστας στην επιφάνειά του εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό το φύτρωμα και μειώνει τον αριθμό φυτών ανά στρέμμα.

Αποστάσεις σποράς

α) Το "νάνο" φασόλι, που συγκομίζεται μηχανικά, σπέρνεται σε γραμμές που απέχουν 30-60 cm, με απόσταση φυτών επί της γραμμής 15-25 cm. Οι αποστάσεις σποράς καθορίζονται με κριτήριο τη ζωηρότητα της ποικιλίας, τη γονιμότητα των εδαφών, καθώς και το μέγεθος των διαθεσίμων μηχανημάτων για καλλιέργεια και συγκομιδή. Σε σχετικά πειράματα βρέθηκε ότι ο ιδεώδης πληθυσμός φυτών ανά στρέμμα είναι περίπου 40.000.
β) Οι αναρριχώμενες ποικιλίες σπέρνονται είτε σε γραμμές είτε σε όρχους (θέσεις). Οι γραμμές συνήθως απέχουν 100-120 cm και τα φυτά επί της γραμμής απέχουν 20-25 cm.
Στην περίπτωση της σποράς σε όρχους, σπέρνονται 4-6 σπόροι σε κάθε θέση οι οποίες απέχουν μεταξύ τους (και προς τις δύο κατευθύνσεις) 100-120 cm. Μετά το φύτρωμα, γίνεται αραίωση και αφήνονται σε κάθε όρχο 3-4 φυτά, τα οποία υποστυλώνονται συνήθως με καλάμια ή με σπάγκο. Γενικά, η πυκνή σπορά προκαλεί αύξηση της απόδοσης αλλά και την παραγωγή ομοιόμορφου προϊόντος όσον αφορά το μέγεθος.
Ανάλογα με την ποικιλία (μέγεθος σπόρου) και τις αποστάσεις σποράς, απαιτούνται 5-12 kg σπόρου ανά στρέμμα.
Το βάθος σποράς είναι συνήθως 2-5 cm (το μικρότερο βάθος αφορά τα υγρά και βαριά εδάφη).

Συγκομιδή φασολιών

Βασικά κριτήρια ωρίμανσης για συγκομιδή του λαχανοκομικού φασολιού (φασολάκι) είναι το μέγεθος του λοβού και ο βαθμός ανάπτυξης των σπόρων. Η συγκομιδή γίνεται πριν οι λοβοί φθάσουν τη φυσιολογική ωριμότητα και όταν οι σπόροι έχουν αναπτυχθεί μερικώς. Σε αυτό το στάδιο, οι λοβοί έχουν πάρει χρώμα υποκίτρινο. Η σάρκα του λοβού πρέπει να είναι τραγανή, με λίγες ίνες (κλωστές στα σημεία σύνδεσης των καρποφύλλων) και η επιφάνειά του λεία, χωρίς εμφανείς διογκώσεις από τους αναπτυσσόμενους σπόρους. Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται έγκαιρα, γιατί οι λοβοί υπερωριμάζουν γρήγορα, οπότε αρχίζει η σκλήρυνση των ιστών και η υπερβολική αύξηση των σπόρων.
Οι σύγχρονες μηχανές που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή των νάνων ποικιλιών φασολιού διαχωρίζουν τους λοβούς από τα υπόλοιπα τμήματα φυτών.
Οι λοβοί που συγκομίζονται μηχανικά, μπορεί να έχουν μικροτραύματα (που ευνοούν τις μικροβιακές προσβολές) γι' αυτό πρέπει να τους επεξεργασθεί αμέσως η βιομηχανία ή να διατεθούν αμέσως στην αγορά νωπής κατανάλωσης. Γενικά, κατά τη μηχανική συγκομιδή σημειώνονται απώλειες προϊόντος σε ποσοστά 5-25%.
Τα ξηρά φασόλια συγκομίζονται όταν οι λοβοί ωριμάσουν πλήρως και ξεραθούν επαρκώς. Τότε, οι σπόροι έχουν 16-20% υγρασία. Αν τα ξηρά φασόλια συγκομισθούν με χαμηλότερη από 14% υγρασία, τότε κατά τη μηχανική συγκομιδή μπορεί να τραυματισθούν (οι κοτυληδόνες, το έμβρυο ή το περίβλημα) και να μειωθεί η βλαστική ικανότητα του σπόρου, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλασιασμό.

Διατήρηση φασολιών

Το φασολάκι, είναι πολύ φθαρτό προϊόν (έχει πολύ υψηλό ρυθμό αναπνοής) και απαιτεί άμεση ψύξη μετά τη συγκομιδή για τη διατήρηση της ποιότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η πρόψυξη στους 3-5 βαθμούς Κελσίου γίνεται κατά προτίμηση με κρύο νερό, οπότε αποφεύγεται η μάρανση ή το ρυτίδωμα των λοβών. Πρόψυξη σε θερμοκρασία κάτω των 3 βαθμών Κελσίου προκαλεί κηλίδες στους λοβούς.
Ο σπόρος των ξηρών φασολιών αποθηκεύεται στους 5-10 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 40-50% για περίοδο περίπου, 6-10 μηνών. Αν η περιεκτικότητα των σπόρων σε νερό είναι κάτω του 14%, τότε η σχετική υγρασία της αποθήκης πρέπει να είναι περίπου 70% για αύξηση της υγρασίας των σπόρων προς αποφυγή διάρρηξης των περιβλημάτων κατά την αποθήκευση και τη διακίνηση.

Ποικιλίες φασολιών

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ποικιλιών φασολιού που κατατάσσονται σε ομάδες ανάλογα με τον τύπο βλαστικής ανάπτυξης, τα χαρακτηριστικά του λοβού και του σπόρου, καθώς και τον τρόπο κατανάλωσης.
Η βιομηχανία κατάψυξης προτιμά ποικιλίες νάνες με πράσινο ελλειπτικό ή στρογγυλής διατομής λοβό, χωρίς ίνες.
Για κονσερβοποίηση, προτιμούνται ποικιλίες με λευκούς ή ανοιχτόχρωμους σπόρους, γιατί το επεξεργασμένο προϊόν έχει ελκυστικό χρώμα και επιπλέον, γιατί δε χρωματίζεται η υγρή φάση στην κονσέρβα από τις χρωστικές ουσίες των έγχρωμων σπόρων.
Οι ποικιλίες φασολιάς που καλλιεργούνται για τους ξηρούς σπόρους είναι νάνες ή αναρριχώμενες με σπόρους που ποικίλλουν σε μέγεθος και χρώμα
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται και ποικιλίες Phaseolus coccineus που είναι αναρριχώμενες και παράγουν σπόρους λευκούς, μεγάλου μεγέθους (γίγαντες, ελέφαντες) που καταναλώνονται ξηροί.
Όσον αφορά τις ποικιλίες που καλλιεργούνται για νωπό φασόλι (φασολάκι) στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται αρκετοί γενότυποι που εισάγονται από το εξωτερικό και καλλιεργούνται κυρίως για τη βιομηχανία. Όμως, σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, καλλιεργούνται για την αγορά νωπής κατανάλωσης και τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες, όπως τα μπαρμπούνια (νάνα και αναρριχώμενα), τα καναρίνια (αναρριχώμενα), οι αισέδες κλπ.

Νάνα (καθιστά) φασόλια

Contender (Στενός Λοβός)



Πρώιμο νάνο φασόλι, στρογγυλής διατομής. Τα φυτά είναι ορθόκλαδα ανθεκτικά στους χειρισμούς της συγκομιδής. Οι λοβοί έχουν μήκος 16 cm και πλάτος 1,2 cm. Το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο. Περιέχουν 6 σπόρους και είναι τελείως άνευρα. Παραγωγική ποικιλία με ικανοποιητική περίοδο.

Μαυρομάτικο

Ημιαναρριχώμενο φασόλι με στρογγυλούς λοβούς. Το μήκος των λοβών είναι περίπου 20 – 23 cm, και το πλάτος 1,2 cm. Το δε χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο. Οι σπόροι έχουν μικρό μέγεθος και χρώμα μπεζ με μαύρο μάτι. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και ξηρικό. Κατάλληλο για κατανάλωση σαν χλωρό αλλά και σαν ξερό.

Garrafalenana (Ενδιάμεσος Λοβός)



Μεσοπρώιμη καθιστή ποικιλία φασολιού (59 ημ.). Το μήκος των λοβών είναι 20 cm, ενώ το πλάτος τους είναι 1,8 cm. Παραγωγική ποικιλία με σχετική ανθεκτικότητα στο ψύχος.

Ζαργάνα Καβάλας (Ενδιάμεσος Λοβός)


Εγχώρια ποικιλία φασολιού για νωπή κατανάλωση. Οι λοβοί έχουν πράσινο ανοικτό χρώμα και μήκος 17 cm ενώ το πλάτος τους είναι 1,6 -1,9 cm. Tα φυτά είναι ορθόκλαδα και πολύ εύρωστα. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται κυρίως  στην Βόρεια Ελλάδα και είναι φημισμένη για τα αγρονομικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Starazagorsky (Πλατύς Λοβός)




Γνώστη ποικιλία που καλλιεργείται χρόνια στην Ελλάδα με το όνομα Κοντομπάρμπουνο. Πρώιμο φασόλι, με πεπλατυσμένους άνευρους λοβούς, ανοιχτού πράσινου χρώματος. Το μήκος των λοβών είναι γύρω στα 12 cm και το πλάτος τους γύρω στα 20mm. Το χρώμα των σπόρων του είναι μαύρο. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα για πρώιμη και όψιμη συγκομιδή. Οι λοβοί είναι κατάλληλοι για νωπή χρήση.


Borloto Linqua Di Fuogo Nano (Πλατύς Λοβός)



Μέσης ωρίμανσης φασόλι που προορίζεται για νωπή κατανάλωση των λοβών, για κατανάλωση των ημίξερων σπόρων (ξεσπυριστό) και για τους ξερούς σπόρους του. Οι λοβοί του έχουν μήκος 13 cm περίπου και πλάτος 19mm, n διατομή τους είναι ελλειψοειδείς και το χρώμα του  άσπρο πράσινο με κόκκινα στίγματα και ραβδώσεις.  Οι σπόροι του είναι μεγάλοι και έχουν χρώμα κρεμ με κόκκινες ραβδώσεις . Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Βοιωτία (Τανάγρα) σε όψιμη σπορά.

Cannelino (Για Ξερό Φασόλι)




Πρώιμη  επιλογή της ποικιλίας που είναι γνωστή στη χώρα μας σαν  χορώζι. Τα φυτά είναι νάνα, εύρωστα με συγκεντρωμένη ανθοφορία. Οι σπόροι είναι τυπικοί της ποικιλίας, δηλαδή μακρόστενοι, ελαφρά ελλειπτικοί. Το χρώμα τους είναι λευκό και το βάρος 1000 σπόρων περίπου 500g.

Αναρριχώμενα φασόλια

Kentucky Wonder (Στενός Λοβός)



Ποικιλία φασολιού που καλλιεργείται χρόνια στην χώρα μας, η διατομή των λοβών είναι στρογγυλή και το μήκος τους 20cm. Το χρώμα των λοβών του είναι πράσινο και ο σπόρος του έχει χρώμα (ανάλογα με την επιλογή) άσπρο η καφέ . Προορίζεται για νωπή κατανάλωση των φρέσκων λοβών.
Ζαργάνα Χρυσούπολης (Ενδιάμεσος Λοβός)
Αναρριχώμενη ποικιλία κατάλληλη για νωπή χρήση. Οι λοβοί έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο και πεπλατυσμένη διατομή. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 17-20 cm και το πλάτος τους 1,7-2 cm. Η Ζαργάνα διακρίνεται για την παραγωγικότητα της καθώς και για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σαν εγχώρια ποικιλία είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες μας και αυτός είναι ο λόγος που υπερτερεί έναντι των εισαγόμενων ποικιλιών.


Borloto L.D. F.2 (Πλατύς Λοβός)



Μέσης ωρίμανσης φασόλι που προορίζεται για νωπή κατανάλωση των λοβών, για κατανάλωση των ημίξερων σπόρων (ξεσπυριστό) και για τους ξερούς σπόρους του. Οι λοβοί του έχουν μήκος 13 cm περίπου και πλάτος 19mm, n διατομή τους είναι ελλειψοειδείς και το χρώμα του  άσπρο πράσινο με κόκκινα στίγματα και ραβδώσεις. Οι σπόροι του είναι μεγάλοι και έχουν χρώμα κρεμ με κόκκινες ραβδώσεις .


Καναρίνι Meraviglia (Πλατύς Λοβός)




Πρώιμη αναρριχώμενη ποικιλία για νωπή κατανάλωση. Οι λοβοί είναι πεπλατυσμένοι με μεγάλο μέγεθος και έχουν κίτρινο χρώμα. Δεν έχουν ίνες και είναι πολύ τρυφεροί. Το βάρος των 10 λοβών είναι 110 -120g. και περιέχουν 4 -7 σπόρους χρώματος μπεζ. Ξεχωρίζουν για τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά  τους.

Γίγαντας Φασόλι Πρεσπών




Τα φασόλια γίγαντες Πρεσπών - Φλώρινας (40-45 φασόλια /100g) προέρχονται από την ίδια ελληνική ποικιλία φασολιών εξαιρετικής ποιότητας.
Προέρχονται από την περιοχή των λιμνών Πρεσπών του Νομού Φλωρίνης και έχουν γίνει μάλιστα τοπική παράδοση εδώ και πολλές γενεές. Η ποιότητα τους οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και στην εδαφολογική σύσταση της περιοχής καλλιέργειας τους στις συνεχόμενες αγροτικές περιοχές των κοινοτήτων Μικρολίμνης, Καρνών, Λευκόνος, Πλατέους, Λαιμού,  Άγιου Γερμανού,  Άγιου Αχίλλειου, Βροντερού και Καλλιθέας.   Οι “γίγαντες” είναι και αυτή αναρριχώμενη ποικιλία με άσπρα σπέρματα, αλλά λίγο μεγαλύτερα από τους γίγαντες και με σχήμα νεφροειδή. Χρησιμοποιούνται και εδώ ποικιλίες με τρυφερούς λοβούς. Έχει μεγάλη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές. Η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιείται ανά στρέμμα είναι 8-9 κιλά.


Μεγαλόσπερμα Πλακέ Φασόλια Πρεσπών



Δημιουργήθηκε από επιλογή ανάμεσα στον πληθυσμό της περιοχής της Αλεξάνδρειας. Τα φυτά φέρουν μικρούς έλικες, οι σπόροι είναι μικροί, άσπροι με λεπτό φλοιό και πεπιεσμένο πλευρικός. Είναι ποικιλία μέσης πρωιμότητας με κατάλληλη σπορά στις αρχές Απριλίου. Έχει καλή προσαρμοστικότητα και προτιμά γόνιμα και ποτιστικά χωράφια. Η παραγωγικότητα της είναι μεγάλη η δε ποιότητα άριστη. Η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα είναι 10-12 κιλά.

Έγχρωμος Γίγαντας Φασόλι Πρεσπών




Καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Πρεσπών, είναι αναρριχώμενη ποικιλία, μοιάζει πολύ με τους γίγαντες αλλά διαφέρει στο χρώμα των λοβών δηλαδή είναι χρώματος μοβ ή καφέ με μαύρο ομφάλιο δακτύλιο. Έχει αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές. Η ποσότητα σπόρου που χρησιμοποιείται ανά στρέμμα είναι 8-9 κιλά.

Φυτοπροστασία ψυχανθών

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες και εχθροί των ψυχανθών είναι:

Ασθένειες

Φουζαρίωση λαιμού Fusarium solani f.sp phaseoli (φασόλι)
Προκαλούν καστανή σήψη του λαιμού και κιτρίνισμα των φύλλων.
Ανθράκωση Colletotrichum lindemouthianum (φασόλι)
Colletotrichum pisi (αρακάς)

Στα νεαρά φυτά (από μολυσμένο σπόρο) εμφανίζονται μελανές πληγές στις κοτυληδόνες και στο βλαστό. Στα μεγαλύτερα φυτά, οι πληγές σχηματίζουν βαθιές κηλίδες 8-10 cm στο βλαστό και στα φύλλα και μικρότερες (μέχρι 1cm) στους λοβούς.
Mακροφομίνα Macrophosina phaseoli (φασόλι)
Εμφανίζεται κυρίως σε υγρά, συνεκτικά εδάφη. Τα φυτάρια από μολυσμένο σπόρο παρουσιάζουν μαύρη, ακανόνιστη πληγή κάτω από τα δύο φύλλα, που γρήγορα προχωρεί προς τα πάνω (μαύρισμα κορυφής) και ξεραίνει το φυτό. Στα ώριμα φυτά, ο βλαστός ξεραίνεται και πάνω του εμφανίζονται μικρά μαύρα σκληρώτια (μέσο μετάδοσης της αρρώστιας στα άλλα φυτά).
Περονόσπορος Phytophthora phaseoli
Δημιουργεί κιτρινο-καστανές κηλίδες στα φύλλα που στην αντίστοιχη κάτω επιφάνεια έχουν λευκωπό χνούδι. Στον αρακά σχηματίζει κηλίδες και στους λοβούς.
Ριζοκτονίαση Rhizoktonia solani
Προσβάλλει τα φυτά στο λαιμό προκαλώντας βαθιά πληγή, αρχικά κόκκινη και μετά μαύρη. Τα νεαρά φυτά καταστρέφονται και τα μεγαλύτερα μένουν καχεκτικά.
Σκληρωτινίαση Sclerotinia sclerotiorum
Εκδηλώνεται με υγρή σήψη στο λαιμό του φυτού και ξήρανση. Επεκτείνεται στους βλαστούς, φύλλα και λοβούς. Πάνω στα προσβεβλημένα μέρη αναπτύσσεται λευκό μυκήλιο και μέσα σχηματίζονται μικρά, ακανόνιστα, μαύρα σκληρώτια.
Σκωρίαση Uromyces appendiculatus (φασόλι)
Uromyces pisi (αρακάς)

Προσβάλλονται κυρίως τα φύλλα (κάτω επιφάνεια) και σπανιότερα οι λοβοί. Αρχικά σχηματίζονται μικρές φλύκταινες λευκοπράσινες, που αργότερα ανοίγουν και βγαίνουν σε σωρούς τα ουρεδοσπόρια σε χρώμα σκουριάς. Τέλος, οι κηλίδες γίνονται σχεδόν μαύρες από τα τελευτοσπόρια, τα φύλλα ξεραίνονται και πέφτουν πρόωρα.
Ωίδια Erysiphae polygoni, Erysiphae pisi
Προκαλεί στα υπέργεια μέρη του φυτού (κυρίως στα φύλλα) ακανόνιστες καστανοκόκκινες κηλίδες, που καλύπτονται από λευκό μηκήλιο. Σε μεγάλη προσβολή, τα φύλλα παραμορφώνονται και πέφτουν. Στον αρακά σπάνια προκαλεί σοβαρές ζημιές, συνήθως προς το τέλος της περιόδου.
Βακτηριώσεις Xanthomonas phaseoli και Pseudomonas phaseolicola (φασόλι)
Pseudomonas Pseudomonas pisi (αρακάς)

Στο φασόλι προκαλούν στο φύλλο ελαιώδεις κηλίδες, που περιβάλλονται από χλωρωτική ζώνη και αυξανόμενες μπορεί να καλύψουν όλο το έλασμα. Τελικά ξεραίνονται και παίρνουν καστανό χρώμα. Παρόμοιες κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στους βλαστούς, στους λοβούς και στους σπόρους Στο μπιζέλι Εμφανίζονται καστανές νεκρώσεις σε φύλλα και βλαστούς και στους λοβούς λαδόχρωμες κηλίδες που προχωρούν σε βάθος μέχρι τους σπόρους.
Ιώσεις BCMV κοινό μωσαϊκό του φασολιού,
BYMV κίτρινο μωσαϊκό του φασολιού PMV κοινό μωσαϊκό μπιζελιού

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα των τριών ιώσεων συνυπάρχουν. Το κοινό μωσαϊκό προκαλεί στα φύλλα εναλλασσόμενο χρωματισμό πράσινου και κίτρινου, παραμόρφωση (η περιφέρεια του ελάσματος στραμμένη προς τα κάτω) και νανισμό του φυτού, με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσης μέχρι ακαρπίας. Το κίτρινο μωσαϊκό εκδηλώνεται με πολλές κοκκινοκαστανές κηλίδες στα παλιά φύλλα και κίτρινα στίγματα ή αποχρωματισμένες ζώνες στα νέα φύλλα.
Ο ιός του κοινού μωσαϊκού του μπιζελιού προκαλεί ανοιχτό χρωματισμό των νευρώσεων των φύλλων και κίτρινο μωσαϊκό.

Εχθροί

Έντομα εδάφους: ο κρεμμυδοφάγος Gryllotalpa vulgaris, οι αγρότιδες Agrotis spp και οι σιδηροσκώληκες Elateridae
Κατατρώγουν τα υπόγεια μέρη και μερικώς το στέλεχος και τα κατώτερα φύλλα.
Αφίδες Αphis fabae (μαύρη), Acythosiphum pisum (πράσινη)
Σοβαρότερη είναι η προσβολή του αρακά. Απομυζούν τους χυμούς από φύλλα (συρρικνώνονται και συστρέφονται), νεαρούς βλαστούς (γίνονται καχεκτικοί) και λοβούς (όταν δε γίνει έγκαιρη καταπολέμηση και η προσβολή επεκταθεί), εξασθενώντας το φυτό και μειώνοντας την παραγωγή. Επιπλέον είναι φορείς ιώσεων.
Βρούχος Acanthoscelides obtectus (σε καλλιέργεια για ξερό φασόλι)
Το έντομο ωοτοκεί πάνω στους λοβούς και οι προνύμφες εισχωρούν στους σπόρους. Οι ζημιές συνεχίζονται και στην αποθήκη, γιατί ο βρούχος αυτός έχει 4-7 γενιές το χρόνο.
Τετράνυχοι Tetranychus spp.(φασόλι)
Συνήθως βρίσκονται άφθονοι στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, που τα απομυζούν και τα ξεραίνουν. Διακρίνονται από τον ιστό που σχηματίζουν.
Κάμπιες των λοβών
Etiella zinckenella (φασόλι)
Laspeyresia nigricana (αρακάς)


Οι κάμπιες των λεπιδόπτερων αυτών τρώγουν τους ανώριμους σπόρους μέσα στους λοβούς.


Πηγή: Καλλιεργώ