29 Ιουν 2016

Βιολογικά μυκητοκτόνα που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας


Οι μυκητολογικές ασθένειες μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Συχνά είναι δύσκολο να απαλλαγούμε εντελώς από ένα μύκητα που έχει προσβάλει το φυτό μας.
Αν δεν προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες, αυτές θα επεκταθούν σε όλο το φυτό, αλλά και στα διπλανά φυτά. Οι μύκητες και οι ασθένειες που προκαλούν, δεν μπορούν απλά να ταλαιπωρήσουν ένα φυτό, μπορούν να το καταστρέψουν.
Προληπτικά μέτρα

Πριν προχωρήσουμε στο πως μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας μυκητοκτόνα με απλά υλικά που βρίσκουμε στο σπίτι, θεωρώ σκόπιμο να αναφερθούμε σε ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε.

-Εξασφαλίστε καλή κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στα φυτά, φροντίζοντας να μην τα φυτεύετε πολύ κοντά ή να μην έχετε τις γλάστρες σας πολύ κοντά τη μία στην άλλη
-Ποτίζετε πάντα στη βάση του φυτού χωρίς να βρέχετε τα φύλλα
-Αφαιρούμε τα πεσμένα φύλλα γύρω από τα προσβεβλημένα φυτά
-Με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τοποθετούμε ένα φρέσκο στρώμα από άχυρα ή κομπόστ γύρω τα φυτά



Μυκητοκτόνα που φτιάχνονται εύκολα με απλά υλικά

Γάλα

Το γάλα είναι ένα ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση του ωίδιου ειδικά στα αγγούρια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το γάλα ως έχει ή να το αραιώσετε σε αναλογία 1:1 με νερό.
Ψεκάστε τα φύλλα του προσβεβλημένου φυτού.

Σκόρδο

Η χρήση του σκόρδου είναι σχετικά διαδεδομένη τόσο ως μυκητοκτόνο όσο και ως εντομοκτόνο.
Για να φτιάξουμε μυκητοκτόνο από σκόρδο κάνουμε τα ακόλουθα:
Ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ 10 σκελίδες σκόρδο και 500 ml (μισό λίτρο) νερό και ανακατεύουμε
Στραγγίζουμε το μείγμα
Χρησιμοποιήστε το αφέψημα σκόρδου για να ψεκάσετε τα φύλλα των προσβεβλημένων φυτών.
Λάβετε υπόψη σας ότι το αφέψημα σκόρδου είναι και πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο. Το μειονέκτημά του είναι ότι δε κάνει διάκριση ανάμεσα σε ωφέλημα και επιβλαβή έντομα, αλλά τα σκοτώνει όλα. Γι” αυτό να το χρησιμοποιείτε με προσοχή και όχι συχνά.
Κηπευτικά έλαια

Ως κηπευτικά έλαια περιγράφουμε επεξεργασμένα ορυκτέλαια ή παράγωγα του πετρελαίου που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στην παρασκευή θερινού και χειμερινού πολτού.
Είναι πολύ φτηνά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φυτικά έλαια με πιο αποτελεσματικό από όλα το βαμβακέλαιο.
Τα κηπευτικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μυκητοκτόνα και ως εντομοκτόνα ειδικά για μαλακά έντομα όπως οι αφίδες.
Ως μυκητοκτόνα, λειτουργούν ως φράγμα στην εξάπλωση και διάδοση των μυκητιάσεων.

Θειάφι

Το θειάφι το χρησιμοποιούμε σε δύο μορφές:
με τη μορφή σκόνης που πασπαλίζουμε το φυτό
ως βρέξιμο θειάφι που αραιωμένο σε νερό ψεκάζουμε τα φύλλα
Μη χρησιμοποιείτε το θειάφι όταν οι θερμοκρασίες είναι κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου γιατί αντί για καλό κάνει κακό, δημιουργώντας εγκαύματα στα φύλλα.
Χαλκός

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μορφή βορδιγάλειου πολτού (Bordeaux mixture) που είναι συνδυασμός γαλαζόπετρας και ασβέστη.
Ο χαλκός με τη μορφή του βορδιγάλειου πολτού είναι ένα διαδεδομένο μυκητοκτόνο. Οι παππούδες μας το γνώριζαν και το χρησιμοποιούσαν.
Παν μέτρον άριστον όμως! Ο χαλκός σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι τοξικός για τα φυτά και τους ανθρώπους.
Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο βορδιγάλειο πολτό σε μορφή σκόνης και από γεωπονικά καταστήματα. Είναι φτηνός.


Τσάι κομπόστας (compost tea

Το τσάι κομπόστας, εκχύλισμα κομπόστ ή compost tea είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών.
Παρακαλώ διαβάστε τις οδηγίες παρασκευής του compost tea.

Μαγειρική σόδα

Η ταπεινή μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με κηπευτικό έλαιο και υγρό πιάτων ή υγρό σαπούνι είναι ένα πολύ ισχυρό μυκητοκτόνο!
Υλικά:
3,5 λίτρα νερό
15 γραμμάρια μαγειρική σόδα (διττανθρακική) = 1 κουταλιά της σούπας
15 γραμμάρια κηπευτικό έλαιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακέλαιο) = 1 κουταλιά της σούπας
3 σταγόνες υγρό σαπούνι ή υγρό πιάτων

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά
Ψεκάζουμε με το παραπάνω μείγμα τα φυτά κάθε εβδομάδα.
Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο τουλάχιστον από το 1933! Το 1990 φυτοπαθολόγος του Cornel μελέτησε τη δράση της κατά του ωιδίου και της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς και συμπέρανε πως πράγματι η χρήση της μείωσε την ανάπτυξη των μυκήτων, όταν η προσβολή ήταν σε αρχικό στάδιο. Το διάλυμα που πρότεινε περιείχε 0,5% μαγειρική σόδα (περίπου 1 και ¼ κ.γλ. σε ένα λίτρο νερό). Το 1993 οι Ziv και Hagiladi μελέτησαν την επίδραση του διττανθρακικού νατρίου, όπως αλλιώς λέγεται η μαγειρική σόδα, κατά του ωιδίου στο ευώνυμο. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά στην κάτω επιφάνεια των φύλλων το ωίδιο συνέχισε την ανάπτυξή του, ίσως γιατί το διάλυμα δεν μπόρεσε να φτάσει και να σταθεί στα δύσκολα αυτά σημεία. Και σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα της μαγειρικής σόδας στα αρχικά στάδια της προσβολής.

Επιπλέον από τις διάφορες έρευνες έχει φανεί ότι η μαγειρική σόδα ενεργεί καλύτερα όταν στο διάλυμα υπάρχει και μικρή ποσότητα λαδιού ή εντομοκτόνου σαπουνιού, γιατί έτσι σταθεροποιείται καλύτερα πάνω στα φυτά. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο προληπτικά παρά θεραπευτικά κατά των μυκήτων. Επιπλέον, παρά την ευεργετική της δράση, το νάτριο που περιέχει μπορεί να αποδειχθεί τοξικό για τα φυτά.


Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr και στο back-to-nature.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου