30 Ιουν 2016

Τρόποι αποθήκευσης πατάτας




 
 Οι πατάτες για να διατηρηθούν καλά πρέπει να τοποθετηθούν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία, κάτι που τις εμποδίζει από το να φυτρώσουν και νωρίς. 
Ας δούμε με την σειρά κάποιους φυσικούς τρόπους αποθηκέυσης :
  1. Ιδανικός χώρος είναι ένα υπόγειο με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.Βάζουμε πάνω από το τσουβάλι άχυρο και χώμα για να τραβήξουν την υγρασία και να μην επιτρέψουν τα έντομα να περάσουν.
  2. Τις τοποθετούμε σ’ένα μεγάλο σκεύος ,κουβά ή βαρέλι , που έχουμε γεμίσει με άμμο με σκοπό να μην ακουμπάει η μια την άλλη. Έχω ακούσει οτι και η θαλλασινή άμμος είναι ιδανική.
  3. Ακόμα αν τις βρέξουμε με θαλασσινό νερό ή ακόμα καλύτερα τις τοποθετήσουμε μέσα σ’ένα κουβά με θαλασσινό νερό κρατάει την πατάτα στην αρχική της κατάσταση και εμποδίζει την άνθιση οφθαλμών.
  4. Μία άλλη έυκολη φυσική μέθοδος, που άκουσα πρόσφατα, αλλά δεν έχω δοκιμάσει είναι και με σκόνη άσβεστου ασβέστη
  5. Αυτό που προτείνω να κάνετε που είναι και σχετικά επίκαιρο , γιατί έχουμε μαζέψει και μπόλικη στάχτη φέτος το χειμώνα, είναι αφού γεμίσετε ένα κουβά με τη στάχτη που μαζέψατε, να τοποθετήσετε μέσα τις πατάτες με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην έχουν καμία επαφή μεταξύ τους.

Αποθήκευση πατάτας μετά την συγκομιδή από το χωράφι


Εάν η πατάτα δεν αποθηκευτεί σωστά και κάτω από κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, είναι σίγουρο ότι ο καλλιεργητής θα πάθει μεγάλες ζημιές, πολλές φορές μεγαλύτερες και από αυτές που μπορούν να προξενήσουν στο χωράφι οι διάφορες ασθένειες και εχθροί.
Επίσης είναι βέβαιο πως η διατήρηση της πατάτας δεν μπορεί να γίνει πρόχειρα, γιατί ο κόνδυλος της πατάτας είναι ζωντανός οργανισμός που διαπνέει σε όλη την διάρκεια της αποθήκευσης, είναι ευαίσθητος στο πολύ κρύο και στην ζέστη αλλά και στο σάπισμα κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.
Οι απώλειες που μπορούν να λάβουν χώρα κατά την αποθήκευση της πατάτας, οφείλονται στην αναπνοή των κονδύλων, στην εξάτμιση του νερού και στην ανάπτυξη των διάφορων μικροοργανισμών. Υπολογίζεται ότι για τρίμηνη αποθήκευση η φύρα φθάνει στο 6-10%. 

Οι πατάτες που θα αποθηκευτούν πρέπει να είναι εντελώς στεγνές και όσο το δυνατόν πιο καθαρές και ειδικά από το χώμα. Γι αυτό και αφήνονται όπως αναφέραμε κάποιο διάστημα στο χωράφι (ποτέ σε δυνατό ήλιο) για να στεγνώσουν καλά μόλις ξεριζωθούν. Κατόπιν τις μεταφέρουμε σε σκιερό μέρος ή υπόστεγο και εκεί τις απλώνουμε για να στεγνώσουν εντελώς και να τριφτεί το χώμα που φέρουν. Οι πατάτες αφήνονται σε συνθήκες καλού αερισμού 1-3 ημέρες σε σωρούς μέχρι και 1 μέτρο ύψος, ενώ για να μην πρασινίσουν όταν υπάρχει έντονο φως σκεπάζονται με πυκνό στρώμα άχυρου ή με διάφορα σακιά που εμποδίζουν το φως. 
Κατά την μεταφορά από το χωράφι στο υπόστεγο γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα και απομακρύνονται οι σάπιες και πληγωμένες πατάτες. Όταν μετά από λίγες μέρες διαπιστωθεί ότι οι πατάτες στέγνωσαν αρκετά καλά, τις μεταφέρουμε στην αποθήκη. Όταν στην εκμετάλλευση δεν υπάρχει υπόστεγο, η μεταφορά στην αποθήκη γίνεται απ ευθείας από το χωράφι αφού πρώτα στεγνώσουν πολύ καλά.
Μόλις μεταφέρεται η πατάτα στην αποθήκη, συνήθως στα κατώγια των σπιτιών, γίνεται πιο λεπτομερής διαλογή και απομακρύνονται όλες οι χαλασμένες, πληγωμένες ή ακόμη και οι πολύ μικρές. Εφόσον δεν έγινε διαλογή κατά μέγεθος στο χωράφι, χωρίζονται οι πατάτες σε χονδρές, μεσαίου μεγέθους και ψιλές. Όταν το χώμα είναι κολλημένο στους κονδύλους και δεν αποκολλάται εύκολα, τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε στον αέρα σε σκιά.
Κατάλληλα κατώγια είναι αυτά που εξασφαλίζουν αερισμό και δροσισμό. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 0οC , αλλά ούτε και να ανεβαίνει πάνω από τους 7-8 οC , γιατί η πατάτα μόλις σπάσει ο λήθαργος (2-3 μήνες από την ωρίμανση του κονδύλου, αναλόγως της ποικιλίας), αρχίζει να φυτρώνει. Είναι φανερό πως αυτές οι θερμοκρασίες μόνο τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες επιτυγχάνονται χωρίς ψύξη και σε μέρη ορεινά όπως είναι η περιοχή. Επίσης απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι επιβλαβείς. 

O πρώιµες πατάτες ή σκρέιπερς, όπως είναι γνωστές στο εµπόριο, πατάτες δηλαδή που ξεφλουδίζονται εύκολα, διαλέ­γονται αµέσως µετά την εκρίζωση τους και διατίθενται στο εµπόριο, συνήθως σε αµειπτικές τιµές.

Oι συνήθεις πατάτες µαζεύονται όταν οι κόνδυλοι ωριµάσουν και µεταφέρονται στα συσκευαστήρια για εξαγωγή. Oι πατά­τες αποθηκεύονται κατά διάφορους τρόπους που αναλύονται στη συνέχεια:

1.Διατήρηση σε σωρούς: Η µέθοδος αυτή εφαρµόζεται πλέον σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Oι πατάτες πρέπει να είναι τελείως ώριµες και απαλλαγµένες από ασθένειες, κτυπήµατα και πληγές.

Aρχικά ο χώρος του χωραφιού όπου πρόκειται να διατηρη­θούν οι πατάτες καθαρίζεται και ισοπεδώνεται, ακολουθεί ελαφρό σκόνισµα του εδάφους µε ένα εντοµοκτόνο (Τρέι­σερ, Σαϋπερµεθρίν και το βιολογικό παρασκεύασµα του Bα­κίλλου) και στη συνέχεια τοποθετούνται σε σωρούς που έχουν συνήθως 1 µέτρο ύψος, 1,5 µέτρο πλάτος και µήκος ανάλογο µε τη διαθέσιµη ποσότητα πατατών.

Tο µήκος των σωρών καλύτερα να διαχωρίζεται µε χώµα κά­θε 4-6 µέτρα για να εµποδίζεται η εξάπλωση τυχόν ασθέ­νειας από τον ένα σωρό στον άλλο. Aκολουθεί το σκόνισµα ολόκληρου του σωρού µε το ίδιο εντοµοκτόνο και ο σωρός σκεπάζεται µε αχυρόκολες και, τέλος, σαν επιστέγασµα, τοποθετείται ένα παχύ στρώµα από καλαµιές σιτηρών (µπά­λες ποκαλάµης).

2.Διατήρηση σε αποθήκες: Η µέθοδος εφαρµόζεται πλέον σε µικρή κλίµακα. Oι πατάτες, επίσης, διατηρούνται µέσα σε αποθήκες, µε καλό αερισµό, χαµηλή θερµοκρασία και σχετι­κή υγρασία.

Oι αποθήκες πρέπει να έχουν διπλή οροφή και τα παράθυρα να είναι προστατευµένα µε ειδικό δίκτυ µε πολύ µικρές τρύ­πες, για να αποκλείεται η είσοδος της πεταλούδας της λίτας.

Ο χρόνος διατήρησης των πατατών σε αποθηκευτικούς χώ­ρους εξαρτάται κυρίως από τις συνθήκες που επικρατούν στην αποθήκη κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Σαν απα­ραίτητοι όροι για την καλή διατήρηση των πατατών, αναφέρονται ο καλός αερισµός, η µη ύπαρξη σταγονιδίων νερού στους κονδύλους και η χαµηλή θερµοκρασία.

3.Διατήρηση σε ψυκτικούς θαλάµους: Είναι η πλέον διαδεδο­µένη σήµερα µέθοδος διατήρησης των πατατών γιατί δεν απαιτείται η χρησιµοποίηση εντοµοκτόνων και γιατί οι πατά­τες διατηρούνται καλύτερα για µεγαλύτερο χρονικό διάστη­µα από τις δύο προηγούµενες µεθόδους.

Με άριστες συνθήκες θερµοκρασίας, σχετικής υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου, οι πατάτες δυνατό να διατηρηθούν σε ψυκτικούς θαλάµους µέχρι και 7 µήνες. Οι πατάτες που προορίζονται για αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάµους πρέπει να είναι ώριµες, στεγνές και να έχουν επουλωµένες τις τοµές ή πληγές τους.

Κατάλληλες θερµοκρασίες µακροχρόνιας διατήρησης του πατατόσπορου είναι 3-4 βαθµοί Κελσίου (όχι κάτω των 2 βαθµών Κελσίου), των πατατών για τηγάνισµα 6-8 βαθµοί Κελσίου, για «τσιπς» 9-12 βαθµοί Κελσίου και για βραστές 4-5 βαθµοί Κελσίου.

Η σχετική υγρασία της ατµόσφαιρας να είναι 95% και η απο­θήκευση των πατατών για κατανάλωση να γίνεται πάντοτε στο σκοτάδι. Υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες των διαφό­ρων ποικιλιών σε συνθήκες διατήρησης τους, ανάλογα και µε τον προορισµό και χρήση τους.


Πηγή:  http://back-to-nature.gr

29 Ιουν 2016

Βιολογικά μυκητοκτόνα που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας


Οι μυκητολογικές ασθένειες μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Συχνά είναι δύσκολο να απαλλαγούμε εντελώς από ένα μύκητα που έχει προσβάλει το φυτό μας.
Αν δεν προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες, αυτές θα επεκταθούν σε όλο το φυτό, αλλά και στα διπλανά φυτά. Οι μύκητες και οι ασθένειες που προκαλούν, δεν μπορούν απλά να ταλαιπωρήσουν ένα φυτό, μπορούν να το καταστρέψουν.
Προληπτικά μέτρα

Πριν προχωρήσουμε στο πως μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας μυκητοκτόνα με απλά υλικά που βρίσκουμε στο σπίτι, θεωρώ σκόπιμο να αναφερθούμε σε ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε.

-Εξασφαλίστε καλή κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στα φυτά, φροντίζοντας να μην τα φυτεύετε πολύ κοντά ή να μην έχετε τις γλάστρες σας πολύ κοντά τη μία στην άλλη
-Ποτίζετε πάντα στη βάση του φυτού χωρίς να βρέχετε τα φύλλα
-Αφαιρούμε τα πεσμένα φύλλα γύρω από τα προσβεβλημένα φυτά
-Με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τοποθετούμε ένα φρέσκο στρώμα από άχυρα ή κομπόστ γύρω τα φυτά



Μυκητοκτόνα που φτιάχνονται εύκολα με απλά υλικά

Γάλα

Το γάλα είναι ένα ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση του ωίδιου ειδικά στα αγγούρια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το γάλα ως έχει ή να το αραιώσετε σε αναλογία 1:1 με νερό.
Ψεκάστε τα φύλλα του προσβεβλημένου φυτού.

Σκόρδο

Η χρήση του σκόρδου είναι σχετικά διαδεδομένη τόσο ως μυκητοκτόνο όσο και ως εντομοκτόνο.
Για να φτιάξουμε μυκητοκτόνο από σκόρδο κάνουμε τα ακόλουθα:
Ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ 10 σκελίδες σκόρδο και 500 ml (μισό λίτρο) νερό και ανακατεύουμε
Στραγγίζουμε το μείγμα
Χρησιμοποιήστε το αφέψημα σκόρδου για να ψεκάσετε τα φύλλα των προσβεβλημένων φυτών.
Λάβετε υπόψη σας ότι το αφέψημα σκόρδου είναι και πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο. Το μειονέκτημά του είναι ότι δε κάνει διάκριση ανάμεσα σε ωφέλημα και επιβλαβή έντομα, αλλά τα σκοτώνει όλα. Γι” αυτό να το χρησιμοποιείτε με προσοχή και όχι συχνά.
Κηπευτικά έλαια

Ως κηπευτικά έλαια περιγράφουμε επεξεργασμένα ορυκτέλαια ή παράγωγα του πετρελαίου που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στην παρασκευή θερινού και χειμερινού πολτού.
Είναι πολύ φτηνά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φυτικά έλαια με πιο αποτελεσματικό από όλα το βαμβακέλαιο.
Τα κηπευτικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μυκητοκτόνα και ως εντομοκτόνα ειδικά για μαλακά έντομα όπως οι αφίδες.
Ως μυκητοκτόνα, λειτουργούν ως φράγμα στην εξάπλωση και διάδοση των μυκητιάσεων.

Θειάφι

Το θειάφι το χρησιμοποιούμε σε δύο μορφές:
με τη μορφή σκόνης που πασπαλίζουμε το φυτό
ως βρέξιμο θειάφι που αραιωμένο σε νερό ψεκάζουμε τα φύλλα
Μη χρησιμοποιείτε το θειάφι όταν οι θερμοκρασίες είναι κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου γιατί αντί για καλό κάνει κακό, δημιουργώντας εγκαύματα στα φύλλα.
Χαλκός

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μορφή βορδιγάλειου πολτού (Bordeaux mixture) που είναι συνδυασμός γαλαζόπετρας και ασβέστη.
Ο χαλκός με τη μορφή του βορδιγάλειου πολτού είναι ένα διαδεδομένο μυκητοκτόνο. Οι παππούδες μας το γνώριζαν και το χρησιμοποιούσαν.
Παν μέτρον άριστον όμως! Ο χαλκός σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι τοξικός για τα φυτά και τους ανθρώπους.
Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο βορδιγάλειο πολτό σε μορφή σκόνης και από γεωπονικά καταστήματα. Είναι φτηνός.


Τσάι κομπόστας (compost tea

Το τσάι κομπόστας, εκχύλισμα κομπόστ ή compost tea είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών.
Παρακαλώ διαβάστε τις οδηγίες παρασκευής του compost tea.

Μαγειρική σόδα

Η ταπεινή μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με κηπευτικό έλαιο και υγρό πιάτων ή υγρό σαπούνι είναι ένα πολύ ισχυρό μυκητοκτόνο!
Υλικά:
3,5 λίτρα νερό
15 γραμμάρια μαγειρική σόδα (διττανθρακική) = 1 κουταλιά της σούπας
15 γραμμάρια κηπευτικό έλαιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακέλαιο) = 1 κουταλιά της σούπας
3 σταγόνες υγρό σαπούνι ή υγρό πιάτων

Προετοιμασία:

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά
Ψεκάζουμε με το παραπάνω μείγμα τα φυτά κάθε εβδομάδα.
Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο τουλάχιστον από το 1933! Το 1990 φυτοπαθολόγος του Cornel μελέτησε τη δράση της κατά του ωιδίου και της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς και συμπέρανε πως πράγματι η χρήση της μείωσε την ανάπτυξη των μυκήτων, όταν η προσβολή ήταν σε αρχικό στάδιο. Το διάλυμα που πρότεινε περιείχε 0,5% μαγειρική σόδα (περίπου 1 και ¼ κ.γλ. σε ένα λίτρο νερό). Το 1993 οι Ziv και Hagiladi μελέτησαν την επίδραση του διττανθρακικού νατρίου, όπως αλλιώς λέγεται η μαγειρική σόδα, κατά του ωιδίου στο ευώνυμο. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά στην κάτω επιφάνεια των φύλλων το ωίδιο συνέχισε την ανάπτυξή του, ίσως γιατί το διάλυμα δεν μπόρεσε να φτάσει και να σταθεί στα δύσκολα αυτά σημεία. Και σε αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα της μαγειρικής σόδας στα αρχικά στάδια της προσβολής.

Επιπλέον από τις διάφορες έρευνες έχει φανεί ότι η μαγειρική σόδα ενεργεί καλύτερα όταν στο διάλυμα υπάρχει και μικρή ποσότητα λαδιού ή εντομοκτόνου σαπουνιού, γιατί έτσι σταθεροποιείται καλύτερα πάνω στα φυτά. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο προληπτικά παρά θεραπευτικά κατά των μυκήτων. Επιπλέον, παρά την ευεργετική της δράση, το νάτριο που περιέχει μπορεί να αποδειχθεί τοξικό για τα φυτά.


Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr και στο back-to-nature.gr


25 Ιουν 2016

Φτιάχνω σπορείο και θερμοκήπιο δωρεάν!

ftiahno-sporeio-kai-thermokipio-dorean
Μέρες τώρα ήθελα να σας δείξω πώς έφτιαξα το σπορείο μου με 0€. Αισθάνθηκα την κλωτσιά της ώθησης σήμερα, όταν είδα μια γυναίκα να βγαίνει από το supermarket με φυτόχωμα σε συσκευασία και τη συσκευασία σε σακούλα, ενώ εγώ μάζευα χρηστικά αντικείμενα από τον κάδο ανακύκλωσης για το σπορείο μου.
Πότε χάσαμε τόση επαφή με τη φύση ώστε να μην μπορούμε να βρούμε λίγο χωματάκι για το σπορείο μας χωρίς να το αγοράσουμε; Πότε ξεχάσαμε πως τα υπολείμματα της κουζίνας παρέχουν την καλύτερη θρέψη για τα φυτά μας; Πότε αρχίσαμε να ντρεπόμαστε να επαναχρησιμοποιούμε υλικά;;
Για να μη μακρηγορώ σχολιάζοντας την παράνοια που βλέπω γύρω μου, θα σας δείξω πώς έφτιαξα το σπορείο μου χωρίς να αγοράσω τίποτα και επαναχρησιμοποιώντας υλικά που βρήκα στα…σκουπίδια.
Υλικά
  • Κομπόστ / χώμα 
  • Σπόρους καλούς (ντόπιους, παραδοσιακούς, ποικιλίες) 
  • Ρολά από χαρτί υγείας (το χαρτόνι που μένει) 
  • Κασέλες από φελιζόλ ή πλαστικά/ξύλινα καφάσια 
  • Αδιάβροχες ετικέτες 
  • Τζάμι ή πλαστικό 
Τα υλικά θα πρέπει να τα συλλέγετε και να τα ετοιμάζετε όποτε τα βρίσκετε για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Θα χρειαστεί να υποστείτε τις γκρίνιες, τις κοροϊδίες και τα υποτιμητικά βλέμματα όλων αυτών που δεν καταλαβαίνουν γιατί μαζεύετε τόσα πολλά πράγματα από τους δρόμους και τους κάδους (απ’ όπου έχω βρεθεί να περιμένω σε σειρά πίσω από τους γύφτους οι οποίοι επίσης με κοιτάνε με απορία και ανταγωνιστικές ματιές). Απλά χαμογελάστε και συνεχίστε ακάθεκτοι. Όταν δούνε το τελικό αποτέλεσμα, θα σας συγχαρούν και θα μοιράζονται τα επιτεύγματά σας λες και ήταν δικές τους οι ιδέες!! Πάλι χαμογελάστε…


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

ftiahno-sporeio-kai-thermokipio-dorean-Compost      > Φτιάξτε κομπόστ. Εύκολο, δωρεάν, οικολογικό λίπασμα! Μπορείτε να το φτιάξετε και σε μπαλκόνι, χωρίς δικαιολογίες και χωρίς να γεμίζετε άσκοπα τους σκουπιδότοπους:
1. Μαζέψτε τα υπολείμματά σας σε ένα ξεχωριστό δοχείο όπως φλούδες, βότανα, φύλλα, κλπ. (Κοιτάξτε εδώ για κάποιες πληροφορίες πάνω στην κομποστοποίηση)

2. Βάλτε μια στρώση από ό,τι ξερή οργανική ύλη έχετε ή έναν συνδυασμό από ξερά ψιλοκομμένα φύλλα/χόρτα/χαρτόνι/χαρτί μέσα σε μια γλάστρα.

3. Πολτοποιείστε τα υπολείμματα της κουζίνας σας στο μπλέντερ αν θέλετε να γίνουν γρήγορα (αλλιώς πετάτε τα μέσα όπως είναι) και απλώστε πάνω από την στρώση των ξερών στη γλάστρα.

4. Πασπαλίσετε με μια στρώση χώματος (από παλιές γλάστρες είναι το καλύτερο!) ώστε να επικαλυφθεί η στρώση από τα υπολείμματα και βάζετε ξανά μια στρώση από ξερά ψιλοκομμένα φύλλα/χόρτα/χαρτόνι/χαρτί.

5. Επαναλάβετε μέχρι να γεμίσει η γλάστρα και ανακατεύετε κάθε φορά που προσθέτετε υλικά για να πάρει αέρα το κομπόστ και να γίνει πιο γρήγορα. Αν είναι πολύ υγρό και μυρίζει, προσθέστε ξερά υλικά. Αν είναι ξερό, προσθέστε υγρά υλικά ή/και νερό. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας για να κρατήστε τις ισορροπίες υγρασίας και οξυγόνου.

6. Αφού γεμίσει η γλάστρα, ανακατέψτε κάθε φορά που το θυμηθείτε και ξεκινήστε τη διαδικασία ξανά σε μια άλλη γλάστρα. Σε λίγες εβδομάδες, όταν θα μυρίζει σαν χώμα, είναι έτοιμο προς χρήση. Πριν το καταλάβετε, όλες οι γλάστρες σας θα είναι γεμάτες πλούσιο χώμα!

ftiahno-sporeio-kai-thermokipio-dorean-kompost




> Μαζέψτε σπόρους από ποικιλίες (όχι υβρίδια, όχι μεταλλαγμένα).
Αν αγοράζετε σπόρους, στα πακέτα πρέπει να υπάρχει η λέξη STANDARD, οι οποίοι είναι πιο φτηνοί από τα υβρίδια. Προσωπικά έχω GPS να βρίσκω καλούς και παραδοσιακούς σπόρους! Δίνω και μου δίνουν. Ζητήστε από τους βιοκαλλιεργητές σας, βρείτε τους παλιούς καλλιεργητές της περιοχής σας, επικοινωνήστε με τον
Πελίτι, τον Αιγίοπα ή άλλες ομάδες ανθρώπων που συλλέγουν και διαδίδουν σπόρους… Ευελπιστώ οι σπόροι που έχω μοιράσει να καλλιεργηθούν και να μοιραστούν. Οραματίζομαι έναν κόσμο όπου όλοι μας σώζουμε, καλλιεργούμε και μοιραζόμαστε τους σπόρους μας!


ftiahno-sporeio-kai-thermokipio-dorean-sporoi



Αν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί είναι σημαντική η διάσωση ντόπιων ποικιλιών, ερευνήστε τι γίνεται με τα μονοπώλια των σπόρων από πολυεθνικές εταιρείες και σκεφτείτε την κατάληξή μας αν εξαρτώμαστε από αυτές για την προμήθεια των σπόρων μας!


ftiahno-sporeio-kai-thermokipio-dorean-rolo-xarti   > Μαζέψτε τα ρολά που μένουν από το χαρτί υγείας! Αυτά τα χρησιμοποιείτε αντί για γλαστράκια. Γιατί το χαρτόνι αποσυντίθεται και δεν χρειάζεται να το βγάλεις από εκεί για τη μεταφύτευση – το βάζεις έτσι όπως είναι στο χώμα και το φυντάνι αποφεύγει το σοκ της μεταφύτευσης. Δεν πιστεύω πως τα χημικά που έχουν αυτά είναι επιβλαβή για το σπορείο μας. Η διαδικασία κομποστοποίησης διασπά πολλά – και εμάς όταν έρθει η ώρα!
Ζητήστε από καταστήματα ή μπαράκια ή οπουδήποτε υπάρχουν πολλές τουαλέτες και πολύς κόσμος, να σας τα κρατάνε.
  1. Φτιάξτε ένα καλό μείγμα χωμάτων – μπορεί το κομπόστ να είναι δυνατό για τα σπόρια, γι’ αυτό εγώ ανακατεύω πολλά υλικά. Λίγο από το κομπόστ που μου βγάζουν τα σκουλήκια, λίγο από το κομπόστ από τα υπολείμματα της κουζίνας, λίγο χώμα από το δάσος, λίγο χώμα από παλιές γλάστρες…μέχρι να γίνει ένα απορροφητικό, πλούσιο μείγμα που κρατάει υγρασία. 
  2. Γράψτε το όνομα του φυτού πάνω στο ρολό. 
  3. Γεμίστε τα ρολά με το χώμα που έχετε φτιάξει. Για να μη φύγει το χώμα από τη τρύπα, βάζετε το ρολό στο χέρι, γεμίζετε το ⅓ του ρολού με χώμα, το στουμπώνετε με ένα ξύλο (αν βγάλετε το χέρι τώρα, δεν θα πέσει το χώμα από την τρύπα) και έπειτα γεμίζετε το υπόλοιπο μέχρι 1εκ από το χείλος. Βάζετε 1-2 σπόρους και έπειτε το γεμίζετε μέχρι πάνω με χώμα. 
  4. Βάλετε το ρολό σε δοχείο που έχετε επιλέξει – στην προκειμένη περίπτωση τη φελιζόλ ψαρο-κασέλα. Βάζετε το ένα ρολό δίπλα στο άλλο για να κρατάνε αντίσταση. 
  5. Φτιάξτε μεγαλύτερο σπορείο απ’ ότι χρειάζεστε για εσάς για να δώσετε σε άλλους. Μοιραστείτε τα φυντάνια σας υπό τον όρο πως θα σώσουν και θα μοιραστούν τους σπόρους που θα παράξουν! Σώστε και διαδώστε!! 
      > Φτιάξτε ετικέτες από ένα αδιάβροχο υλικό το οποίο θα αντέξει τα ποτίσματα, το χώμα και την υγρασία. Εγώ φτιάχνω λωρίδες από το χαρτόνι των κουτιών γάλακτος και γράφω πάνω με BIC στυλό. Τις βάζω ανα ομάδες φυτών για εύκολη αναγνώριση, γιατί δεν φαίνονται τα γράμματα πάνω στα ρολά όταν όλα είναι δίπλα το ένα στο άλλο στις κασέλες. Έχουν αντέξει μέχρι στιγμής…
ftiahno-sporeio-kai-thermokipio-dorean-etiketes-fyton


ftiahno-sporeio-kai-thermokipio-dorean-parathyra 

     > Μαζέψτε φελιζόλ ψαρο-κασέλες.
Αυτά που πετάνε οι ψαράδες με τους τόννους, είτε από τις λαϊκές όταν κλείνουν είτε από μαγαζιά. Βάλτε τα στη βροχή να ξεπλυθούν από τη μυρωδιά του ψαριού ή πλύνετέ τα. Είναι δωρεάν, μονωτικά και έτοιμα δοχεία για το σπορείο μας. Όσο βαθύτερα, τόσο καλύτερα, για να έχουν χώρο τα φυντάνια να αναπτυχθούν λίγο.

> Μαζέψτε υλικό για να σκεπάσετε το σπορείο σας. Εγώ βρήκα τζάμια από μια ανακαίνιση και τρία φελιζόλ χωράνε ακριβώς κάτω από κάθε τζάμι. Πεταμένα τζάμια, πλαστικά…υλικά θα βρείτε παντού!
> Το δωρεάν σπορείο σας είναι έτοιμο! Βάλτε το σε ένα ηλιόλουστο μέρος. Αν κάνει πολύ κρύο τα βράδια, μεταφέρετέ τα σε εσωτερικό χώρο και ξαναβγάλετέ τα το πρωί. Κρατήστε υγρά, ποτίστε με αγάπη και χαρά και θα δείτε να πετάγονται πολύ γρήγορα! Οι κολοκυθιές μας τρέχουν και δε τις φτάνουμε!!
Ασκείστε τη φαντασία σας καθώς περπατάτε την πόλη ή το χωριό. Παντού πετάει ο κόσμος χρήσιμα πράγματα. Για μένα τα σκουπίδια είναι θησαυροί: μου γλιτώνουν χρήματα, μου ακονίζουν τη φαντασία και με εμπνέουν να ζω σε μεγαλύτερη αρμονία με το περιβάλλον. Άσε που θα έχω να φάω!
Καλή σοδειά συνάνθρωποι!
Εσείς ποια υλικά επαναχρησιμοποιείτε;; Πώς φτιάχνετε το σπορείο σας; Μοιραστείτε τη δημιουργικότητά σας!

Πηγή:  www.kangouro.gr

15 Ιουν 2016

Το ελαιόλαδο της μεσογειακής διατροφής

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αποκαλύπτουν ότι δύο πολύ γνωστά και αγαπημένα «συστατικά» της μεσογειακής διατροφής μας προσφέρουν αποδεδειγμένη προστασία από τις καρδιαγγειακές νόσους.
Φυσικά, δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει τα οφέλη για την υγείας μας της μεσογειακής διατροφής.
Όπως προκύπτει, λοιπόν, δεν θα πρέπει στο μέλλον να έχετε τύψεις που συνηθίζετε να βουτάτε το ψωμί στο λάδι.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες πρόσθεσαν περίπου 4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή υγιών ενηλίκων, ποσότητα όμοια με αυτήν που χρησιμοποιούμε σε μια σαλάτα ή με αυτήν που «μαζεύουμε» με το ψωμί μας κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, οι δείκτες υγείας που συσχετίζονται με την καρδιακή προσβολή βελτιώθηκαν σε μόλις 6 εβδομάδες.
«Αν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα αυτά σημάδια των ασθενειών, μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε προτού αποτελέσουν προβλήματα που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης», εξηγεί ο δρ. Bill Mullen από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών.
«Αν οι Βρετανοί αντικαθιστούσαν μέρος του λίπους που προσλαμβάνουν καθημερινά με ελαιόλαδο, αυτό θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων», τονίζει η δρ. Emilie Combet, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.


Πηγή: http://www.onmed.gr/



13 Ιουν 2016

Ικαρία - Το νησί που θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή!








Το νησί με περισσότερα από πενήντα χωριά, το καθένα με τη δική του πλούσια κληρονομιά.Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και όμορφα νησιά του Αιγαίου. Τόσα έχουμε ακούσει για αυτό το νησί, είτε για τις παραλίες του νησιού, τους κατοίκους της και τη νοοτροπία που κατέχουν αλλά και για τα απίθανα μέρη για φαγητό που προσφέρονται σε κάθε ταξιδιώτη. Χαρακτηριστικά σας υπενθυμίζουμε την μυθολογική ιστορία του ονόματος του νησιού που προήλθε από τον Ίκαρο. Οι ρυθμοί στο νησί είναι ήρεμοι και χαλαροί και χαρακτηριστικά οι ντόποιοι θα σας ενημερώσουν πως σε αυτό το νησί “δεν φοράμε ποτέ ρολόι”.







































Θα εκτιμήσετε όσοι αναζητάτε χαμηλών τόνων φυσιολατρικές και περιηγητικές διακοπές. Τολμήστε να εξερευνήσετε την πλούσια βλάστηση, τα πευκοδάση, τα φαράγγια, τα ποτάμια και τους χείμαρρους ακολουθώντας τις διάφορες πεζοπορικές διαδρομές. Πάρτε τον εξοπλισμό σας για κάθε είδους watersport και τη μάσκα σας για βουτιές στα βαθιά κρυστάλλινα νερά του Ικάριου Πελάγους κι επιδοθείτε σε ατελείωτο searching δαντελωτών ακτών με άμμο ή βότσαλο.






Η πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Άγιος Κήρυκος και εκεί θα καλύψετε την κάθε σας ανάγκη για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Περπατήστε στα σοκάκια των γραφικών οικισμών, θαυμάστε τις αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες των κτιρίων με τις κεραμοσκεπές αλλά και τα πέτρινα αρχοντικά με την αριστοκρατική φινέτσα αλλά κι ευεργετηθείτε από τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών που θα ανακαλύψετε σε πολλά σημεία του νησιού. Ειδική μνεία αξίζουν τα φημισμένα πανηγύρια, τα οποία διδάσκουν στους ταξιδιώτες τι πάει να πει «ικαριώτικος» τρόπος διασκέδασης και αυθεντικό γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες! Το εναρκτήριο πανηγύρι είναι «τ’ άι Σι’έρου» ( Άγιος Ισίδωρος ) στο Πέζι στις 14 Μαΐου και το τελευταίο της Αγίας Σοφίας στο Μονοκάμπι στις 17 Σεπτεμβρίου – τα καλύτερα, ωστόσο, γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο και διαρκούν από το πρωί της μιας ημέρας μέχρι το πρωί της επόμενης.









Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις Ράχες, το χωριό που όλα ανοίγουν μετά τις δέκα το βράδι. Εκεί θα νιώσετε ότι γίνεστε όλοι μαζί μία παρέα. Άλλωστε όλοι όσοι πηγαίνουν στην Ικαρία γνωρίζουν πως θα γνωρίσουν σίγουρα πολλούς ανθρώπους και όλων των ειδών. να γίνετε ένα με το πλήθος που χορεύει, να πιείτε άφθονο κρασί και να το συνοδεύσετε με βραστό ή ψητό κρέας.









Αξίζει να αναφέρουμε πως το νησί της Ικαρίας φημίζεται και για τις ιαματικές του πηγές. Λόγω της ιδιόμορφης γεωλογικής και τεκτονικής δομής της, αποτελεί έναν τόπο προικισμένο στη γεωθερμία. Η φυσική θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης, προσφέρει έναν ανεκτίμητο θησαυρό για το νησί: τις ιαματικές πηγές της.

 






ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στο αφιέρωμα για το πανέμορφο νησί της Ικαρίας δεν θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε όλες τις παραλίες αλλά διαλέξαμε τις πιο ιδιαίτερες και όμορφες, πάντα σύμφωνα με την προσωπική μας άποψη.

Σευχέλλες
Από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού! Δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια από την κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη τούνελ για τη δημιουργία δρόμου προς και από το χωριό του Μαγγανίτη. Πρόκειται για μια "εξωτική" παραλία, όπως ορίζει και το όνομά της, τα κυανά νερά της, η λευκή άμμος και οι εντυπωσιακοί βράχοι που την περιβάλλουν, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον!







Πριόνι
Η παραλία πριόνι αποτελεί ένα μικρό όρμο που βρίσκεται ανάμεσα στον Άγιο Κήρυκο και τα Θέρμα, στα νοτιοανατολικά του νησιού.




Νας
Ένας μικρός κόλπος με μεγάλη ιστορία! Τα κρυστάλλινα νερά του, η άγρια ομορφιά που απλώνεται πίσω του στο καταπράσινο φαράγγι του ποταμού Χάλαρη και η λίμνη που σχηματίζεται από τα νερά του φαραγγιού, συνθέτουν μία μαγευτική εικόνα για τον επισκέπτη στη Βόρεια πλευρά του νησιού.






Μεσακτή
Από τις καλύτερες και φημισμένες παραλίες του νησιού που δεν πρέπει να χάσετε! Με θέα το πανέμορφο εκκλησάκι της Αναλήψεως στο λιμανακι του Γυαλισκαρίου.




Φυρόδη
Είναι η πιο παλιά και γνωστή σε όλους παραλία του χωριού Μαγγανίτης. Βότσαλα στην ακτή και άμμος μέσα στη θάλασσα. Εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο.








ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ/ ΤΑΒΕΡΝΕΣ







Mary Mary στο χωριό Αρμενιστής

Εντυπωσιακές γεύσεις, εκλεκτά πιάτα και.....πρωτοτυπία!Είναι ορισμένες λέξεις που αντιπροσωπεύουν πλήρως το εστιατόριο Mary Mary στον Αρμενιστή. Ο σεφ του εστιατορίου, Νίκος, έχει καταφέρει να παντρέψει παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με 'πετυχημένους νεοτερισμούς και gourme νότες'. Ένα σύγχρονο και μοντέρνο εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα και πανοραμική θέα στη θάλασσα, στην καρδιά του τουριστικού Αρμενιστή.


Ψαροταβέρνα Ηλιοβασίλεμα στο χωριό Ξυλοσύρτη
Η ταβέρνα Ηλιοβασίλεμα στο Ξυλοσύρτη, ακριβώς πάνω στον κεντρικό δρόμο Αγίου Κηρύκου - Ξυλοσύρτη, σας περιμένει κάθε μέρα, όλο το χρόνο, για να σας καταπλήξει με τα μοναδικά πιάτα μας. Ο χώρος περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα μέσα και μια ευρύχωρη βεράντα, για το καλοκαίρι, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Από εκεί θα ζήσετε τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα!


Μεζεδοπωλείο Πυθοστάσι στο χωριό του Αγίου Κηρύκου
Στην καρδιά του Αγίου Κηρύκου, λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία του Αγίου Κηρύκου, βρίσκεται το καφέ-μεζεδοπωλείο "Πυθοστάσι".Το πλούσιο μενού μας περιλαμβάνει ντόπιο παστρουμά, ντόπιο καπνιστό χοιρινό, πιταράκια ικαριώτικα, κοτόπουλο με κάρι, και γιαούρτι, ποικιλίες πθοστάσι, κρεατικών και ψαρικών, της ώρας και μαγειρευτά

ΔΙΑΜΟΝΗ Erofili Beach Hotel, στο χωριό Αρμενιστή (85 ευρώ/ημέρα)
Χτισμένο στο γραφικό χωριό του Αρμενιστή, δίπλα στο Λιβάδι και στην Παραλία Μεσακτή, αυτό το όμορφο ξενοδοχείο προσφέρει ωραία θέα στη θάλασσα ενώ περιβάλλεται από τοπικά αξιοθέατα. Τα διακοσμημένα με γούστο δωμάτια στο Erofili Beach είναι άρτια εξοπλισμένα για την άνεσή σας. Ξεκινήστε με υπέροχο τρόπο την ημέρα σας, απολαμβάνοντας το γευστικό πρωινό που σερβίρεται στην ηλιόλουστη βεράντα. Απολαύστε τη μαγευτική θέα στη θάλασσα από το ιδιωτικό μπαλκόνι σας


.












Messakti Villa, στο χωριό Γιαλισκάρι (65 ευρώ/ ημέρα)

Όλο το συγκρότημα αποτελεί έναν παραδοσιακό οικισμό, με την οργάνωση μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας, που αντανακλά όλη τη γνήσια και αυθεντική Ικαριώτικη φιλοξενία. Υποδεχτείτε ένα πρότυπο ποιότητας στο χώρο της παραδοσιακής νησιώτικης φιλοξενίας!












Ξενοδοχείο Φιλιόππη (55 ευρώ/ημέρα), στο χωριό Άγιος Κήρυκος (55 ευρώ/ ημέρα)


Λίγα μόλις μέτρα από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και τις γειτονικές παραλίες, βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων τριών αστέρων "ΦΙΛΙΟΠΠΗ". Νεόκτιστο κτίριο, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, για να απολαύσετε τις πιο ξεκούραστες και άνετες διακοπές στην πρωτεύουσα του νησιού, όλο το χρόνο. Διαθέτει 16 επιπλωμένα διαμερίσματα, με μοντέρνο εξοπλισμό, ιδανικά και για οικογένειες ή πολυήμερες κρατήσεις, αφού τα διαμερίσματα περιλαμβάνουν κουζίνα, ψυγείο, τραπεζαρία, κλιματισμό, τηλεόραση.




Πηγή: Μπορώ
AdTech Ad