30 Απρ 2016

Πώς να φτιάξετε το δικό σας κομπόστ, που θα δώσει νέα πνοή στα φυτά σας















Αρχικά, κομποστοποίηση σημαίνει η διαδικασία παραγωγής του κομπόστ. Το κομπόστ είναι φυτόχωμα άριστης ποιότητας, που παράγεται εύκολα, με τη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης των οργανικών αποβλήτων από τους μικροοργανισμούς.
Τα φυτικά υπολείμματα μετατρέπονται σε ένα αφράτο δασικό σκουρόχρωμο υπόστρωμα, το χούμο, που κρατά την εδαφολογική ισορροπία και διατηρεί το έδαφος ζωντανό και εύφορο.
Υλικά κομποστοποίησης

Κάποια από τα «υλικά της κουζίνας» αποτελούν μια καλή πρώτη ύλη για την παραγωγή του κομπόστ, όπως τα υπολείμματα από το καθάρισμα των φρούτων και λαχανικών, καθώς και τα υπολείμματα από καφέ, χαρτί και τσάι. Τα κλαδιά, έπειτα από το κλάδεμα και τα φύλλα που πέφτουν από τα φυτά, αποτελούν ένα άριστο υλικό για την παραγωγή πλούσιου εδαφοβελτιωτικού και οργανικού λιπάσματος. Αυτά που απαγορεύονται είναι μαγειρεμένα φαγητά. Επίσης, οι φλούδες από τα εσπεριδοειδή, επειδή διαταράσσουν το pH του εδάφους, λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα όξινες. Δεν επιτρέπονται χαλασμένα τρόφιμα ή τμήματα φυτικού υλικού, που φέρουν εντομολογικές ασθένειες, καθότι προκαλούν εστίες μολύσματος για τα φυτά! Γενικά, υλικά που δεν είναι φυσικά και έχουν επεξεργαστεί, με χημικό τρόπο αποφεύγονται, όπως γυαλιστερό χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, αφενός γιατί δεν διασπώνται, ώστε να παραχθεί το αφράτο και μαλακό φυτόχωμα, και αφετέρου γιατί περιέχουν χημικά στοιχεία που απορροφώνται από το έδαφος καταλήγοντας στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ωφέλειες της κομποστοποίησης

Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου. Κατά αυτό τον τρόπο, μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνουν οι Δήμοι στα ΧΥΤΑ!!! Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουμε για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Σημαντική δε είναι η συνεισφορά του κομπόστ στο περιβάλλον, εφόσον, μειώνονται τα αέρια του θερμοκηπίου, καθώς τα οργανικά υλικά σε αναερόβιες συνθήκες παράγουν μεθάνιο (CH4), μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και σε λιγότερες ποσότητες υδρόθειο (H2S).

Η κομποστοποίηση ακολουθεί τον βιολογικό κύκλο της Γής
Τρόποι παραγωγής του κομπόστ

 kotsovin2
Όσοι έχουν βεράντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικούς κάδους, που διατίθενται στο εμπόριο, όπου ρίχνονται όλα τα υλικά μαζί με μια ποσότητα χώματος και γαιοσκωλήκων και η φύση θα κάνει τη δουλειά της…
Βέβαια, για όσους ασχολούνται παραπάνω μπορούν να μαζεύουν τα υλικά σε μια άκρη στο κήπο τους και να τα ανακατεύουν συχνά με ποσότητα χώματος, αλλά επειδή εκτίθενται σε εξωτερικές συνθήκες, βροχές κ.λπ., θα πρέπει να φροντίζουν να σκεπάζονται με αρκετή ποσότητα χώματος ή και κάποιο σκέπαστρο. Η διάρκεια μετατροπής των φυτικών υπολειμμάτων σε χούμο είναι περίπου πέντε μήνες.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα του κομπόστ

Οι παράγοντες αυτοί είναι:
  1. Ο σωστός αερισμός, διότι αναπληρώνει το οξυγόνο που καταναλώνεται από τους μικροοργανισμούς.
  2. Η  θερμοκρασία, από 45C έως 75˚C.
  3. Η υγρασία, της τάξεως 45-60%.
  4. Το ουδέτερο pH.
  5. Ένα άλλο κριτήριο είναι και η αναλογία άνθρακα προς άζωτο, μία καλή αναλογία για ταχεία κομποστοποίηση είναι 2 μέρη «καφέ» προς 1 «πράσινα». Τα υλικά πλούσια σε άνθρακα είναι τα καφέ υλικά: ξερά φύλλα, κλαδάκια, χαρτί, ενώ τα υλικά πλούσια σε άζωτο είναι τα πράσινα υλικά: λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα), υπολείμματα από σαλάτες, κουρεμένη χλόη. Σε περίπτωση δυσοσμίας, πρέπει να αερίζετε καλά και να αναδεύετε συχνά!

    kotsovin3
Το κομπόστ πολύτιμη τροφή για τα φυτά!

Το κομπόστ βελτιώνει τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Το νερό της βροχής απορροφάται καλύτερα από τα φυτά και δεν απορρέει στο περιβάλλον… Ακόμα, τροποποιεί τις ακραίες θερμοκρασίες στο χώμα, κρατώντας το πιο δροσερό το καλοκαίρι και πιο θερμό το χειμώνα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αναπτύσσει τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους, όπου μέσα ζουν ωφέλιμοι οργανισμοί, όπως οι γαιοσκώληκες-, οι οποίοι κυκλοφορώντας μέσα στο έδαφος το αναμοχλεύουν και βοηθούν με φυσικό τρόπο στον αερισμό του. Ακόμα, γίνεται αποδοτικότερη η λήψη ορισμένων ιόντων, ειδικότερα αργιλίου και σιδήρου. Επιπλέον, αυξάνει τη διαθεσιμότητα ορισμένων ορυκτών αλάτων στα φυτά. Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την εμφάνιση ζιζανίων, με εφαρμογή πέντε εκατοστών λιπάσματος από κομπόστ!
Συμπερασματικά, η κομποστοποίηση, όπως εξάλλου και η ανακύκλωση, είναι μέθοδοι φιλικές προς το περιβάλλον και αξίζει να τους δώσουμε τη σημασία που τους αρμόζει. Με την κομποστοποίηση εξοικονομούμε χρήματα, καθώς μειώνονται οι ανάγκες μας σε λίπασμα, άρδευση, αλλά και σε χωματερές. Μειώνουμε τα σκουπίδια του νοικοκυριού, κατά το ένα τρίτο σε όγκο και κατά το ένα δεύτερο σε βάρος. Ζωντανεύουμε το έδαφος, εμπλουτίζοντάς το με οργανικό λίπασμα. Αποφεύγουμε την ερημοποίηση των εδαφών, αυξάνοντας την υδατοχωρητικότητα και την διαθέσιμη οργανική ύλη. Βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος, με την μείωση των εκπομπών ορισμένων αερίων του θερμοκηπίου.
Σε πολλούς δήμους, εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα, για την οικιακή κομποστοποίηση, με τη διάθεση κάδων κομποστοποίησης. Αλλά, ακόμα σημαντική είναι η παροχή και συμβουλευτική υποστήριξη, από γεωπόνους, σε όσους ασχολούνται με την οικιακή κομποστοποίηση από το σπίτι τους…

kotsovin4



Ρίξτε κομπόστ …

στις γλάστρες σας, ένα επιφανειακό στρώμα αρκεί μετά από πότισμα

  • στο κήπο προσθέτουμε άφθονο κομπόστ πάνω από το χώμα μετά από βροχή
  • στη μεταφύτευση εμπλουτίζουμε το χώμα με μπόλικο κομπόστ πριν φυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα τα φυτά μας
  • στα δέντρα το κομπόστ το ρίχνουμε γύρω από τα φυτά προσοχή να μην ακουμπήσει το κορμό
  • στον χλοοτάπητα (γκαζόν) συμπληρώνουμε κομπόστ τους φθινοπωρινούς μήνες
  • ως υπόστρωμα καλλιέργειας αντικαθιστώντας  την τύρφη

Έχετε πάντα υπόψη σας ότι το κομπόστ είναι ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ και δεν χρειάζονται πρόσθετη λίπανση τα φυτά σας…

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου  Γεωπόνος, Γ.Π.Α


Πηγή: oikopress.gr

Πώς καλλιεργώ μελιτζάνες



Μελιτζάνα




Μελιτζάνες (Πηγή εικόνας: http://gardening.sheknows.com/2011/03/08/growing-eggplants/)


Φυτό μελιτζάνας
Η μελιτζάνα είναι τροπικό φυτό. Αγαπά πολύ τη ζέστη.
Η μελιτζάνα είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Δεν τη χορταίνω να την τρώω τηγανιτή, βραστή ή ψητή. Λατρεύω το μουσακά με μελιτζάνες, τις τηγανητές μελιτζάνες και τη μελιτζανοσαλάτα.

Αφιερώστε ένα μέρος του κήπου σας για να καλλιεργήσετε τις δικές σας μελιτζάνες. Δεν είναι δύσκολο και θα σας αποζημιώσουν με τη γεύση και την ομορφιά τους.

Οι μελιτζάνες μπορούν να καλλιεργηθούν και σε γλάστρες.

Η μελιτζάνα Solanum Melongena Var. Esculentum, είναι φυτό των τροπικών χωρών και ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Στην Ευρώπη ήρθε από τότε που οι Μαυριτανοί μπήκαν στην Ισπανία το 16ο αιώνα.



Πότε σπέρνουμε μελιτζάνες


Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους μελιτζάνας απευθείας στο χώμα ή σε φυτώριο.

Σπορά μελιτζάνας απευθείας στο χώμα
Θα πρέπει να σπείρετε τους σπόρους μελιτζάνας απευθείας στο χώμα όταν ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα τέλη Απριλίου. Μην επιχειρήσετε να σπείρετε απευθείας στο χώμα σπόρους  μελιτζάνες τον Μάρτιο ή νωρίς τον Απρίλιο.

Η ιδανική θερμοκρασία για να βλαστήσουν οι σπόροι μελιτζάνας είναι 24-32 βαθμοί Κελσίου.

Μπορείτε να συνεχίσετε τη σπορά μελιτζάνας μέχρι και τον Ιούνιο.

Αν θέλετε να έχετε συνεχόμενη παραγωγή από μελιτζάνες, σπείρτε με διαφορά 15 ημερών.

Σπορά μελιτζάνας απευθείας στο σπορείο
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους μελιτζάνας στο σπορείο 6 με 8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα. Πρακτικά αυτό σημαίνει αρχές με μέσα Μαρτίου.

Το σπορείο θα πρέπει να βρίσκεται σε μέρος που η θερμοκρασία είναι 21 ή περισσότεροι βαθμοί Κελσίου.



Ξεκινώντας τις μελιτζάνες από σπόρους σε σπορείο


Μπορείτε να ξεκινήσετε τις μελιτζάνες, σπέρνωντας τους σπόρους στο σπορείο, 6 με 8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα. Πρακτικά αυτό σημαίνει αρχές με μέσα Μαρτίου.

Το βάθος σποράς είναι περίπου 1 με 1,5 εκατοστά.

Πρέπει όμως να φροντίσετε όμως ώστε το σπορείο να βρίσκεται σε ένα ζεστό μέρος. Το σπορείο πρέπει να έχει τουλάχιστον 18 με 21 βαθμούς Κελσίου, ώστε να βλαστήσουν οι σπόροι.

Οι σπόροι της μελιτζάνας δε βλασταίνουν τόσο γρήγορα όσο οι σπόροι της τομάτας.

Πρέπει να έχετε υπομονή και να μην απογοητευτείτε.

Όταν τα φυτάκια φτάσουν σε ύψος τα 10 εκατοστά, είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Για 2 περίπου εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση, θα πρέπει να τα σκληραγωγήσετε. Να τα βγάζετε στον ήλιο και τον αέρα. Κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Ξεκινήστε, αφήνοντάς τα για 2 ώρες στον ήλιο.



Ξεκινώντας τις μελιτζάνες από σπόρους απευθείας στο χώμα


Αν σπείρετε τους σπόρους μελιτζάνας απευθείας στην τελική τους θέση στο χώμα, θα πρέπει να το κάνετε μόνο εφόσον ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά και μόνιμα. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα τέλη Απριλίου.

Θα πρέπει να φυτέψετε τις μελιτζάνες σε ένα μέρος του κήπου το βλέπει πολύ ο ήλιος. Οι μελιτζάνες είναι τροπικά φυτά και αγαπούν τον ήλιο και τη ζέστη.

Προετοιμάστε τη θέση που θα σπείρετε τη μελιτζανιά όπως περιγράφεται στη συνέχεια. (Κάντε το ίδιο και κατά τη μεταφύτευση).

Ανοίξτε ένα λάκο στο έδαφος διαμέτρου 30 εκατοστών και βάθους 20 εκατοστών.

Γεμίστε το 1/3 του λάκου με κομπόστ.

Προσθέστε το 1/3 από το χώμα που αφαιρέσατε και ανακατέψτε με το στρώμα του κομπόστ.

Συμπληρώστε το υπόλοιπο 1/3 με κομπόστ.

Ανοίξτε με το δάκτυλό σας τρία λακάκια με βάθος 1 με 1,5 εκατοστά. Τοποθετήστε 1 σπόρο σε κάθε λακάκι.

Σκεπάστε το σπόρο και πατήστε ελαφρά το χώμα.

Ποτίστε καλά το χώμα. Ποτίζετε όποτε χρειάζετε ώστε το χώμα να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο.

Μπορεί να περάσει και ένας μήνας μέχρι να δείτε τα φυτάκια να βγαίνουν από το χώμα.

Μην απογοητευτείτε!



Τι έδαφος θέλουν οι μελιτζάνες;



Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια μελιτζάνας είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλά αποστραγγιζόμενο. Το έδαφος θα πρέπει να έχει pH μεταξύ 5,5 και 8,0.






Τι λίπασμα χρειάζονται οι μελιτζάνες;



Μπορείτε να λιπάνετε τις μελιτζανιές με την ακόλουθη αναλογία:

Άζωτο (N): 20 - 25 γραμμάρια/τετραγωνικό μέτρο

Φώσφορος (P): 20 - 25 γραμμάρια/τετραγωνικό μέτρο

Κάλιο (K): 20 - 25 γραμμάρια/τετραγωνικό μέτρο

Μαγνήσιο (Mg): 5 - 8 γραμμάρια/τετραγωνικό μέτρο

Μπορείτε να ρίξετε το 40% της δόσης του Αζώτου, Καλίου και Μαγνησίου με τη βασική λίπανση και το υπόλοιπο 60% σε 3 με 6 ισόποσες δόσεις μετά την πρώτη συγκομιδή.

Υπερβολική δόση Αζώτου μπορεί να οδηγήσει σε πλούσιο φύλλωμα αλλά μικρή παραγωγή.

Το Φώσφορο, μπορείτε να τον ρίξετε όλο στη βασική λίπανση.

Η μελιτζάνα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην έλλειψη Μαγνησίου και των ιχνοστοιχείων Ψευδάργυρος, Σίδηρος, Βόριο και Μολυβδαίνιο. Μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα αυτά τα ιχνοστοιχεία σε μορφή σκόνης που διαλύεται σε νερό, και να λιπάνετε τα φυτά.



Αποστάσεις σποράς της μελιτζάνας


Η μελιτζάνα σπέρνεται σε παράλληλες γραμμές. Έχουμε δύο αποστάσεις. Την απόσταση γραμμής από γραμμή και την απόσταση των φυτών επάνω στη γραμμή.

Οι αποστάσεις γραμμής από γραμμή είναι μεταξύ 60 και 90 εκατοστών.



Άνθος μελιτζάνας (Πηγή εικόνας: http://www.gardenmandy.com/my-eggplant-is-blooming-pic/)

Η απόσταση ανάμεσα στα φυτά στην ίδια γραμμή είναι από 45 έως 60 εκατοστά. Όσο πιο πυκνές είναι οι αποστάσεις σποράς τόσο πιο πολλά φυτά θα μπορέσετε να βάλετε ανά μονάδα επιφάνειας. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται περισσότερη λίπανση και φροντίδα.



Στήριξη μελιτζάνας


Όταν το φυτό φτάσει τα 30 εκατοστά σε ύψος και αφού δέσει καρπούς, θα χρειαστεί να το στηρίξετε.

Μπορείτε να μπείξετε μία βέργα στο χώμα και πάνω σε αυτή να δέσετε το φυτό.



Πότισμα μελιτζάνας



Η μελιτζάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται πολύ νερό. Ποτίζετε τακτικά ώστε το χώμα να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Τους πολύ θερμούς μήνες του καλοκαιριού, όταν το φυτό έχει καρπούς, θα πρέπει να την ποτίζετε περισσότερο.



Συγκαλλιέργεια μελιτζάνας


Μαζί με τις μελιτζάνες, μπορείτε να σπείρετε τα ακόλουθα φυτά:

  • Βασιλικός (Είναι απαραίτητος. Βάλτε βασιλικούς ανάμεσα στις μελιτζάνες)
  • Φασόλια
  • Μπιζέλια
  • Σπανάκι
  • Θυμάρι



Αποφύγετε να καλλιεργήσετε τη μελιτζάνα με


Οι μελιτζάνες συγγενεύουν με πατάτες, τομάτες και πιπεριές. Θα πρέπει να αποφεύγετε να τις καλλιεργείτε μαζί με τομάτες, πιπεριές και πατάτες.



Ποικιλίες μελιτζάνας


Θα βρείτε μαύρες, άσπρες και ριγωτές μελιτζάνες.

Από τις Ελληνικές ποικιλίες, ξεχωρίζουν οι:

Λαγκαδά: Επιμήκης καρπός με βαθύ μωβ χρώμα

Άργους (Τσακώνικη): Επιμήκης καρπός με λευκές γραμμές κατά μήκος. Στο σχήμα είναι παρόμοιες με την ποικιλία Λαγκαδά.

Σύρου: Χοντροί ή στρογγυλοί καρποί με βαθύ μωβ χρώμα.

Λευκές Σαντορίνης: Στρογγυλοί καρποί με λευκό χρώμα. Πιο γλυκιά γεύση από τις μαύρες μελιτζάνες.

 Πηγές:



29 Απρ 2016

Καλλιέργεια ντομάτας


ΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΥΣ

Σπείρε τε τους σπόρους 6 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Φυτέψτε το σπόρο 1-1.5 cm βαθιά σε κομπόστα για σπόρους και διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-29 C για την καλύτερη βλαστικότητα.

καλλιέργεια ντομάτας

Καλλιέργεια ντομάτας
Οι ντοματιές χρειάζονται 12-14 ώρες φως την ημέρα για μην γίνουν ψιλόλιχνες. Όταν βγουν στα φυτά τέσσερα φύλλα, μεταμοσχεύστε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες για να προωθήσετε της ανάπτυξης της ρίζας.

Μετά τη μεταμόσχευση, κρατήστε τα φυτά σε χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα, μεταξύ 10-13 C βαθμών Κελσίου για την γρηγορότερη προώθηση της ανθοφορίας σε ορισμένες ποικιλίες. Οι ημερήσιες θερμοκρασίες θα πρέπει να ανέβουν στους 24-29 C βαθμούς Κελσίου για την προώθηση ταχείας ανάπτυξης.
Εκθέστε τα φυτά στις εξωτερικές συνθήκες δηλαδή στο φως και στον αέρα περίπου 10 ημέρες, για να σκληρύνει και να χοντρύνει το στέλεχος τους.
Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ούτε πολύ ούτε λίγο, για να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη των φυτών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό οργανικό λίπασμα αν τα φύλλα κιτρινίζουν. Κρατήστε τα επίπεδα του φωσφόρου υψηλό. Πάρα πολύ άζωτο θα καθυστερήσει την καρποφορία.


Μεταμόσχευση ντομάτας


Για τη μεταμόσχευση στον κήπο σας, η μέση θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι περίπου από 15-18 C διαφορετικά τα φυτά θα γίνουν κίτρινα ή κοντά και θα έχουν αργή καρποφορία. Οι ντομάτες πρέπει να μεταμοσχευθούν στις τελικές θέσεις τους στο έδαφος, όταν είναι περίπου 15 εκατοστά.
Οι ντομάτες έχουν δύο χωριστές περιοχές ριζών. Η πάνω περιοχή είναι ειδικευμένη για να απορροφάει τις θρεπτικές ουσίες από το νερό. Τα χαμηλότερα μέρη των ριζών απορροφούν το νερό αλλά είναι λιγότερο ικανά να απορροφήσουν τις θρεπτικές ουσίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εξειδικευμένες ρίζες, για να καλλιεργήσετε πιο υγιέστερες και παραγωγικές ντομάτες μεταφυτεύοντας τις βαθειά, αφήνοντας μόνο τα πάνω φύλλα να προεξέχουν και σκεπάζοντας τον κορμό τους με χώμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη και άλλων ριζών από τον κορμό τους. Έτσι θα απορροφούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από ότι κανονικά.


Προτεινόμενη απόσταση φύτευσης ντομάτας

Η απόσταση φύτευσης στις σειρές μεταξύ των φυτών θα πρέπει να είναι από 60 έως 90 cm.Μπορείτε να φυτέψετε την ντομάτα μέχρι απόσταση 45 cm και κυρίως στα παρτέρια, να ξέρετε όμως ότι οι ντοματιές απωθούνται μεταξύ τους, για αυτό είναι καλό να τηρούνται οι αποστάσεις. Η απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να είναι 90-120 cm.


Συγκαλλιέργεια ντομάτας


Η ντομάτα καλλιεργείται μαζί με σκόρδο, κατιφέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο, καπουτσίνο, καρότο, τσουκνίδα, βασιλικό, μέντα, μελλισόχορτο. Η καλλιέργεια σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τον τετράνυχο, ο κατιφές από έντομα και νηματώδεις του εδάφους, ενώ η τσουκνίδα η μέντα και το μελλισόχορτο καλυτερεύει την ποιότητά της. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους. Οι ντομάτες δεν έχουν πρόβλημα να καλλιεργούνται στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.
Δεν καλλιεργείται με πατάτες, μάραθο, καλαμπόκι, αγγούρι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γογγύλι, άνιθο. Μην τις φυτεύεται κάτω από καρυδιές για την αποφυγή της μάρανσης του καρυδιού.


Ασθένειες ντομάτας

Φυτέψτε ντομάτες ανθεκτικών ποικιλιών για διαρκή συγκομιδή. Οι ασθένειες της μάρανσης των φύλλων, όπως η πρόωρη μάρανση και η αλτενάρια αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου στις αρχές Ιουλίου, που τα φυτά είναι πιο ευαίσθητα μόλις αρχίζει η παραγωγή καρπών. Για να μειωθούν τα προβλήματα των ασθενειών, φυτέψτε ανθεκτικές ποικιλίες και αλλάξτε την καλλιέργεια τομάτας σε διάφορα μέρη του κήπου κάθε χρόνο, με τη χρήση μιας τριετούς εναλλαγής.
Η μάρανση από φουζαρίωση, μια ασθένεια που προκαλείται από ένα μύκητα του εδάφους, εμφανίζεται από τα μέσα έως τα τέλη της καλλιέργειας στις νότιες περιοχές.Όταν υπάρχουν προβλήματα μάρανσης από τη φουζαρίωση συνιστάτε εξαετές πρόγραμμα εναλλαγής ή χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Μην φυτεύετε μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες, σε μολυσμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της περιόδου εναλλαγής. Η πρόωρη μάρανση και η ανθράκωση είναι κοινές ασθένειες, και ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία. Η καθυστερημένη μάρανση είναι πιο κοινή στις χερσαίες περιοχές και πιο ψηλές περιοχές, ειδικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου.


Λίπανση ντομάτας


Η μάρανση και η πτώση των λουλουδιών αντιμετωπίζονται εξασφαλίζοντας επαρκές επίπεδο προστασίας του εδάφους σε ασβέστιο, και σταθερή υγρασία. Ο φώσφορος είναι απαραίτητος στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας και ιδιαίτερα στην εποχή του σχηματισμού των άνθεων.
Το κάλιο είναι απαραίτητο στο δέσιμο και στην αύξηση του μεγέθους των καρπών.Η πτώση, η κακή ποιότητα των καρπών και η χαμηλή παραγωγή, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας καλίου. Το κάλιο παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενειών όπως η φουζαρίωση, η βερτιτσιλίωση, η αλτερνάρια, η σήψη του στελέχους και το κλαδοσπόριο κ.α. Η ντομάτες που φυτεύονται σε υγιές έδαφος δεν θα έχουν σοβαρά προβλήματα από ασθένειες.
Το μαγνήσιο είναι ακόμα απαραίτητο στην καλλιέργεια της ντομάτας. Η έλλειψη του μαγνησίου έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού.
Το είδος λιπάσματος που χρησιμοποιείται έχει επίπτωση στη γεύση της τομάτας. Πολύ νόστιμες ντομάτες είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα υπό ορισμένες συνθήκες καλλιέργειας. Αποφύγετε να συντηρείτε τομάτες στο ψυγείο διότι θα καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της. Οι ντομάτες είναι καλύτερα να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες δωματίου πάνω από τους 10 C.


Συμβουλές

Ο καύσωνας πρέπει να βρίσκει τα φυτά μας ποτισμένα. Φροντίζουμε να ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες. Εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη για την διατήρηση της υγρασίας του εδάφους.
Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τις απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας και ποτέ κατά την διάρκεια πλήρης ηλιοφάνειας...
Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35 C. Με την προσθήκη λιπασμάτων κατά την περίοδο του καύσωνα υπάρχει πιθανότητα να κάψουμε το ριζικό σύστημα των φυτών και να δημιουργήσουμε πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.
Οι ντομάτες ανοίγουν και σκάνε όταν γίνετε ακανόνιστο πότισμα με αποτέλεσμα να χαλάνε γρηγορότερα. Προσοχή στα ποτίσματα λοιπόν...


Μέθοδοι καλλιέργειας της ντομάτας

Συμβουλές για την φύτευση, το σωστό βάθος μεταφύτευσης και τρόπους για την υποστύλωση της ντομάτας

Βέβαια αυτό το κλάδεμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα με τον δυνατό και διαρκή ήλιο παρά μόνο σε περιοχές που οι ντομάτες βρίσκονται υπό σκιά…

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υπάρχουν περίπου 1200 ποικιλίες ντομάτας. Ας δούμε μερικές βασικές και διαδεδομένες:
  1. Ace 55(καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)

    80 ημερών. Η Ace είναι μεσαίου μεγέθους κόκκινες τομάτες με λεπτή φλοίδα και γλυκιά γεύση. Έχουν πολύ καλή αντίσταση στις ασθένειες και είναι ανθεκτικές στο σκάσιμο και στα χτυπήματα. Αντέχει στις άνυνδρες, άγονες και ξηρές περιοχές και είναι ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή της νότιας Μεσογείου και στην χώρα μας. Είναι πολύ καλή για αυτούς που δεν τους αρέσει η όξινη γεύση της τομάτας. Αυτό όμως καθιστά την Ace 55 μια κακή επιλογή για κονσερβοποίηση. Αν θέλετε να κάνετε πάστα από αυτή την ποικιλία θα πρέπει να την μαγειρέψετε ή να προσθέσετε λεμόνι, κάτι που οφείλεται στη χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε σαλάτες αλλά και σε γεμιστά.
  2. Brandywine
    74 ημερών. Χρονολογείται από το 1800, αυτή η ροζ ντομάτα θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη από όλους σε γεύση. Μεγάλες με λεπτή φλούδα που φτάνουν μέχρι τα 450 γραμμάρια. Τα φύλλα της μοιάζουν με της πατάτας. Δεν είναι ανθεκτική σε ασθένειες αλλά είναι ένα από τις καλύτερες γευστικές ντομάτες.Χρησιμοποιείτε σε σαλάτες και σάντουιτς.

    Ντομάτα - Brandywine
    Ντομάτα - Brandywine

    Ντομάτα - Brandywine

    Ντομάτα - Brandywine

  3. Cherokee Purple - Η παλιά μαύρη ντομάτα;
    85 ημερών.Αυθεντική ποικιλία πριν το 1890 από το Tennessee, Τσερόκι ινδιάνικης καταγωγής.Έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα, για μένα την καλύτερη από όλες. Έχει συμπαγή πυκνή σάρκα, ζουμερή υφή, με μικρούς σπόρους ακανόνιστα διάσπαρτους. Κάνει για σαλάτες αλλά και γεμιστά. Είναι ανθεκτική σε ασθένειες, έχει καλή αντίσταση στην σεπτόρια των φύλλων και αντέχει στα νότια ζεστά μέρη. Κάνει μεγάλους καρπούς (250-400 γραμμάρια) και εξωτερικά είναι ομαλή με ελαφρές ραβδώσεις. Ωριμάζει σε σκοτεινά σκιερά μέρη και γίνετε από ροζ μωβ. Μερικές φορές ονομάζεται και μαύρη ντομάτα. Το χρώμα το μεταφέρει μέσω της σάρκας της, κυρίως στο τέλος του στελέχους.Τα σπόρια της περιβάλλονται από πράσινη γέλη.
    ντομάτα-μαύρη-cherokee purple
    ντομάτα-μαύρη-cherokee purple
    ντομάτα-μαύρη-cherokee purple
    ntomata
  4. Gregory’s Altai
    67 ημερών. Μια ποικιλία ντομάτας από τη Σιβηρία από τα βουνά Αλτάι. Είναι πρώιμη ποικιλία και δίνει μεγάλες ροζ ντομάτες. Η γεύση της είναι γλυκιά και όξινη και παράγει ντομάτες όλη την εποχή. Κάνει για σαλάτες αλλά και γεμιστά.
    ντομάτα-Gregory’s Altai

  5. Mortgage Lifter
    83 ημερών. Πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του 'Radiator Charlie's, στην οποία έχει προστεθεί αντίσταση στις ασθένειες, οι καρποί έχουν γίνει πιο ομοιόμορφοι και στην ωρίμανση γίνονται κόκκινες και όχι ροζ-κόκκινες. Τα φρούτα είναι μεγάλα, (250-400 γραμμάρια) και είναι πολύ παραγωγικές. Αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές και αξιόπιστες ντομάτες και είναι παραγωγική μέχρι τον παγετό. Πρόκειται για μια εξαιρετική ποικιλία για το σπίτι ή για πώληση.
    ντομάτα-Mortgage Lifter

  6. Oxheart-Βοιδοκαρδιά ή καρδιά βουβαλιού (καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)
    88 ημερών. Το σχήμα της καρδιάς του βουβαλιού είναι το αποτέλεσμα ενός μόνο γονιδίου μετάλλαξης, που έγινε περίπου το 1925. Παράγουν πολύ μεγάλες, ροζ, σε σχήμα καρδιάς του βουβαλιού ντομάτες, βάρους από 400 έως 900 γραμμάρια. Η γεύση της είναι σταθερή και σαρκώδης, με λίγους σπόρους και ήπια γεύση.
    ντομάτα-καρδιά βουβαλιού


  7. Roma VF-Ιταλικό ντοματάκι για πάστα;(καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)
    75 ημερών. Μία πολύ δημοφιλής ντομάτα σε σχήμα αχλαδιού. Έχει διαδοθεί και προσαρμοστεί παντού. Τα φρούτα ωριμάζουν ομοιόμορφα. Έχει καλή αντοχή στις ασθένειες, τη ζέστη και στα σκουλήκια των καρπών. Είναι από τις πιο αξιόπιστες ντομάτες για πάστα και κονσερβοποίηση.

    ντομάτα-Roma VF
  8. Stupice
    62 ημερών. Τσεχοσλοβακικής καταγωγής. Η Stupice είναι πρώιμη ποικιλία, παραγωγική, ανεκτική σε ασθένειες με πολλή καλή γεύση. Είναι παραγωγική μέχρι τον παγετό. Οι ντομάτες έχουν βαθιά γεύση με θαυμάσια ισορροπία της γλυκύτητας και δριμύτητας. Οι καρποί είναι μικροί περίπου 50 γραμμάρια και παράγονται σε ομάδες των 6 έως 8 που συγκεντρώνονται κοντά στη βάση του φυτού. Οι καρποί γίνονται κόκκινοι όταν ωριμάζουν πλήρως. Είναι πολύ καλή ποικιλία για σαλάτες.

    ntomata
  9. White Wonder
    84 ημερών. Πιθανός προέρχονται από την ποικιλία Λευκό μήλο προ-1860. "Το λευκό θαύμα" έχει μια ένα κρεμ λευκό χρώμα και μια γλυκιά γεύση. Οι καρποί είναι μεσαίου μεγέθους. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε σάλτσες και για διακόσμηση πιάτων.
    ντομάτα-λευκό θαύμα
  10. Σαλμονίκο(καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)
    Η ντομάτα η σαλμανικιώτικη, (από το Σαλμονίκο που βρίσκεται ανάμεσα στη Πάτρα και το Αίγιο) είναι μια ντομάτα που ακόμη υπάρχει σε πάγκους της λαϊκής του Αιγίου.Μια ντομάτα από τις παλιές. Ζάχαρη. Την ξεχωρίζεις από το χρώμα της που είναι ροζ ή μελιτζανί και το σχήμα της που είναι σαν μελιτζάνα.

    ντομάτα Σαλμονίκο

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ:
Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 100 μέτρα η μία από την άλλη καλλιέργεια που ανθίζει συγχρόνως για να εξασφαλίσουμε απόλυτη αγνότητα. Για στο σπίτι μας μια απόσταση 50 μέτρων θεωρείτε ικανοποιητική.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Επιτρέψτε στις ντομάτες να ωριμάσουν εντελώς πριν τη συλλογή τους για την παραγωγή σπόρου. Τα ανώριμα φρούτα (πράσινα), που σώζονται από τον πρώτο κρύο, θα ωριμάσουν αργά εάν κρατιούνται σε μια δροσερή, ξηρά θέση.
Κόψτε την ντομάτα στη μέση και συμπιέστε έξω από τις κοιλότητες την ουσία που περιέχει τους σπόρους που είναι σαν ζελατίνα. Εάν γίνει προσεκτικά, η ίδια η ντομάτα μπορεί μετά να φαγωθεί. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° κελσίου για περίπου 3-4 ημέρες. Ανακατώστε μια φορά την ημέρα.

σπόροι ντομάτας
σπόροι ντομάτας
Ένα στρώμα μύκητα σαν μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση. Παράγει επίσης αντιβιοτικά που βοηθούν στον έλεγχο των ασθενειών στους σπόρους.
σπόροι ντομάτας
σπόροι ντομάτας

Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρος με ζεστό νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμίσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού ντοματών και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση για μια δυο εβδομάδες έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.
Πηγές:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tomato_cultivars

http://www.thisgardenisillegal.com/category/tomato-tastings
http://www.southernexposure.com/

Πληροφορίες και φωτογραφίες για τις ασθένειες της ντομάτας
http://www.plantprotection.hu
http://en.wikipedia.org/wiki
http://pnwhandbooks.org
Πηγή: 

27 Απρ 2016

Πως να Κάνετε Εμβολιασμό (Μπόλιασμα) σε Καρποφόρα Δέντρα στον Κήπο Σας




Η τεχνική του εμβολιασμού (μπόλιασμα) περιλαμβάνει την συνένωση δύο διαφορετικών φυτών σε συγκεκριμένα σημεία και την ταυτόχρονη συνεργηστική ανάπτυξή τους, προκειμένου να πάρουμε από τα δύο αυτά φυτά τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους. Όπως είναι γνωστό οι άγριες ποικιλίες των οπωροφόρων δέντρων δεν καρποφορούν φρούτα αρκετά θρεπτικά ούτε είναι ανθεκτικά σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών που πλήττουν τους καρπούς και τους κλάδους των δέντρων. Απ’ την άλλη, το ριζικό τους σύστημα παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα παθογόνα του εδάφους. Αυτά τα ζητήματα λύνονται με το μπόλιασμα κατάλληλων ποικιλιών πάνω στα άγρια υποκείμενα. Αυτές οι κατάλληλες ποικιλίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη της κόμης των δέντρων και των καρπών που θα παραχθούν. Εξασφαλίζουν μεγάλη παραγωγή και φρούτα με μεγάλο μέγεθος και ομοιομορφία. Για τον κορμό και τις ρίζες οι καλλιεργητές επιλέγουν μια ποικιλία από ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, που ο καρπός του , όμως είναι ακατάλληλος για κατανάλωση. Ο συνδυασμός των καλύτερων και επιθυμητών χαρακτηριστικών των δύο φυτών επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού ή αλλιώς μπολιάσματος.



Ο εμβολιασμός των δέντρων δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες καλλιεργητές, αλλά τον καθένα που έχει κήπο και θέλει να φυτέψει σε αυτόν μερικά δέντρα για να του δίνουν εδώδιμους καρπούς. Για παράδειγμα, αν θέλετε να φυτέψετε μια ποικιλία αχλαδιάς στον κήπο σας που έχει εύγευστους καρπούς , αλλά από την άλλη είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε ασθένειες, τότε θα πρέπει να την εμβολιάσετε σε ένα ανθεκτικό υποκείμενο, ώστε να έχετε ένα εύρωστο φυτό με ωραίους και χυμώδεις καρπούς. Αν έχετε όρεξη να αρχίσετε την πρακτική εξάσκηση, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κολλητική ταινία και ένα κλαδευτήρι ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.



Οι αρχάριοι μπορούν να ξεκινήσουν με τον ενοφθαλμισμό τύπου-Τ, ο οποίος είναι ο πιο εύκολος και συχνός εμβολιασμός στα καρποφόρα δέντρα. Σε αυτού του τύπου τον εμβολιασμό το εμβόλιο είναι απλά ένας οφθαλμός (μπουμπουκάκι στη μασχάλη των φύλλων). Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη περίοδος για μεταμόσχευση είναι η άνοιξη, διότι τότε το εσωτερικό στρώμα του φλοιού είναι αρκετά μαλακό και επιδεκτικό για να δεχτεί το εμβόλιο. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να εξάγετε έναν οφθαλμό από την ποικιλία που έχετε επιλέξει, κάνοντας ένα βαθύ κόψιμο με ένα μαχαιράκι μέχρι τα εσωτερικά στρώματα του φλοιού (το στρώμα με το πράσινο χρώμα). Να θυμάστε πως δεν πρέπει να αφαιρέσετε τον μίσχο του φύλλου στη μασχάλη του οποίου βρίσκεται ο οφθαλμός.


Πως να κανετε εμβολιασμο (μπόλιασμα) σε καρποφόρα δέντρα στην κήπο σας - Εμβολιασμός Τύπου Τ -Αφαίρεση μοσχεύματος


Αργότερα κάντε μια τομή σχήματος «Τ» στο υποκείμενο πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί ο οφθαλμός. Τοποθετήστε μέσα στη σχισμή τον οφθαλμό, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Στη συνέχεια, δέστε τον κλάδο με κάποια κολλητική ταινία, αφού όμως βεβαιωθείτε ότι εμβόλιο και υποκείμενο είναι καλά συνδεδεμένα και οι καμβιακοί τους ιστοί εφάπτονται. Με την πάροδο του χρόνου η τομή θα κλείσει σταδιακά με τον σχηματισμό κάλλου (μη διαφοροποιημένος ιστός) από το δέντρο και όταν κλείσει εντελώς αφαιρέστε την κολλητική ταινία. Το μόσχευμα είναι έτοιμο και αναπτύσσεται κανονικά και εσείς απλά περιμένετε να δείτε το αποτέλεσμα.
Πως να κανετε εμβολιασμο (μπόλιασμα) σε καρποφόρα δέντρα στην κήπο σας - Εμβολιασμός Τύπου Τ - Εισαγωγή Μοσχεύματος στην Σχισμή
Πως να κανετε εμβολιασμο (μπόλιασμα) σε καρποφόρα δέντρα στην κήπο σας - Εμβολιασμός Τύπου Τ - Τελευταίο Κλάδεμα

Η αναπαραγωγή μέσω μοσχευμάτων και εμβολιασμού θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές τεχνικές που οδήγησε στην ανάπτυξη και εξέλιξη της καλλιέργειας των καρποφόρων δέντρων. Ο πολλαπλασιασμός ενός φυτού μέσω των σπόρων του δίνει ετερογενή φυτά απογόνους τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα γονεϊκά φυτά (είναι η λεγόμενη σεξουαλική ή εγγενής αναπαραγωγή). Τα μοσχεύματα και ο εμβολιασμός εξασφαλίζουν πως η ίδια ποικιλία φυτού (κλώνος φυτού) μπορεί να πολλαπλασιαστεί άπειρες φορές εξασφαλίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά του μητρικού φυτού παραμένουν αμετάβλητα στα επόμενα φυτά (είναι η λεγόμενη ασεξουαλική ή αγενής αναπαραγωγή).

Όταν μια ποικιλία δέντρου είναι ανθεκτική σε σοβαρές ασθένειες ή έχει άριστη ποιότητα καρπών, ο πολλαπλασιασμός μέσω μοσχευμάτων επιτρέπει την αναπαραγωγή της ποικιλίας συνεχώς με νέους κλώνους με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, ο εμβολιασμός μέσω μοσχευμάτων γίνεται δυνατός στα φυτά λόγω του καμβιακού ιστού, ένας ιστός σχήματος δακτυλίου μέσα στους βλαστούς και τους κλάδους των δέντρων, τα κύτταρα του οποίου έχουν την ικανότητα να αναδιπλασιάζονται και να δίνουν ξύλωμα και φλοίωμα με αποτέλεσμα κάθε πληγή και σχισμή πάνω στο ξύλο να κλείνει .Το κάμβιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του θέρους δίνει νέους ιστούς και νέα αγγεία επιτρέποντας στους χυμούς του δέντρου να μεταφέρονται αποτελεσματικά σε όλο το δέντρο. Το αποτέλεσμα της δράσης του καμβιακού ιστού είναι η διάμετρος του κορμού και τα ξυλώδη όργανα ξυλώδη του δέντρου να αυξάνονται σταδιακά.



Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)

Φώτο: agriculturemoderne.com

24 Απρ 2016

Η γοητεία της παρθένας Πίνδου


  
ΠΑΡΑΜΕΡΟ (ΒΑΡΔΑΡΙ)
Ορεινό χωριό της επαρχίας Τρικάλων (1.040 μ.), σε απόσταση 61 χλμ. από τα Τρίκαλα και 38 χλμ. από την Πύλη (τα τελευταία 10 χλμ. σε χωματόδρομο). Το χωριό ερημώνει το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός φτάνει στους 150, κτηνοτρόφους στην πλειοψηφία τους. Περισσότερα...

ΒΑΘΥΡΕΜΑ
38 χλμ. από την Πύλη και σε υψόμετρο 850 μ. βρίσκεται το Βαθύρεμα. Οι κάτοικοί του, που ζουν κατά κύριο λόγο από την κτηνοτροφία και την υλοτομία, είναι 50 το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι φθάνουν τους 200. Περισσότερα...

ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙ (ΓΚΙΟΝΘΙ)
Βρίσκεται 42 χλμ. από την Πύλη σε υψόμετρο 1.200 μ. και σ’ αυτό ανήκει ο οικισμός Διαλεγμένο. Οι λιγοστοί του κάτοικοι (40 το χειμώνα - 400 το καλοκαίρι) ζουν από την κτηνοτροφία και τις εποχιακές εργασίες, ενώ οι αγροτικές εργασίες γίνονται ακόμη και σήμερα με ζώα και ξύλινα εργαλεία (όργωμα με σβάρνες). Περισσότερα...

ΝΕΑ ΠΕΥΚΗ (ΠΛΟΠ)
50 χλμ. από την Πύλη, ανατολικά της Μεσοχώρας, συναντούμε σε υψόμετρο 850 μ. την κοινότητα κτηνοτρόφων της Νέας Πεύκης, στην οποία ανήκει και ο οικισμός Καψάλι, 4 χλμ. πιο πάνω. Το χειμώνα μένουν στην κοινότητα μόλις 25 άνθρωποι και το Καψάλι ερημώνει. Περισσότερα...

ΜΕΣΟΧΩΡΑ (ΒΥΤΣΙΣΤΑ)
Η Μεσοχώρα βρίσκεται 50 χλμ. από την Πύλη, στη συμβολή του Αχελώου με τον παραπόταμό του Συμνιώτη και σε υψόμετρο 800 μ., κάτω από τον ορεινό όγκο της Μεγάλης Ράχης. Αποτελείται από τους οικισμούς Εξοχή, Σπίτια και Τούρνο και αριθμεί 500 κατοίκους το χειμώνα και 2000 το καλοκαίρι. Περισσότερα...

ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟ (ΜΠΟΥΚΟΥΡΟ)
58 χλμ. από την Πύλη, (τα τελευταία 2 χλμ. χωματόδρομος βόρεια της Μεσοχώρας) φθάνει κανείς στο Αρματολικό, σε υψόμετρο 840 μ. Περισσότερα...

ΠΑΧΤΟΥΡΙ
Απέχει 58 χλμ. από την Πύλη, (τα τελευταία 6 χλμ. χωματόδρομος) και βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ., σε μια εσοχή της Μεγάλης Ράχης. Φαντάζει σαν ένα καταφύγιο ανάμεσα στις κορυφές Καταφύλι (2.200 μ.), Παχτουρνέτσα (2.000 μ.), Τσαρδάκι (2.000 μ.) και Σουφλί (1.900 μ.), που στα πόδια του απλώνεται ο Αχελώος. Περισσότερα...

ΝΕΡΑΪΔΑ (ΓΡΕΒΕΝΟΣΕΛΙ, ΧΛΩΡΟ)
Σε υψόμετρο 1.100 μ. στην ανατολική πλαγιά της Μεγάλης Ράχης, στα σύνορα του νομού Τρικάλων με το νομό Άρτας, βρίσκεται η Νεράιδα σε απόσταση 70 χλμ. από την Πύλη. Λίγο μακρύτερα προς τα ανατολικά (6 χλμ.) και χαμηλότερα (700 μ.) απαντάται ο οικισμός της Λαφίνας, το παλιό Σκλίβενο. Περισσότερα...

ΚΟΡΥΦΗ (ΚΑΠΡΟΙ)
Ορεινό χωριό του Ασπροποτάμου (700 μ.), σε απόσταση 82 χλμ. από τα Τρίκαλα (τα 12 τελευταία σε χωματόδρομο). Το παλαιό του όνομα, Καπρόι, συνδέεται με την ύπαρξη αγριόχοιρων στην περιοχή. Οι 125 κάτοικοι της Κορυφής είναι στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι, ενώ αρκετοί εργάζονται στο φράγμα του Αχελώου. Περισσότερα...

ΜΟΣΧΟΦΥΤΟ (ΚΟΡΝΕΣΙ)
Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ., κάτω από τις επιβλητικές κορυφές της Λαιούσας και του Ξηροβουνίου, σε απόσταση 52 χλμ. από την Πύλη. Στην κοινότητα ανήκουν οι οικισμοί Ορεινή, Πλατανάκια και Λεπτοκαρυά. Το χειμώνα απομένουν στο χωριό μόλις 30 άνθρωποι, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το καλοκαίρι ο αριθμός τους αυξάνει σε 250. Περισσότερα...

ΒΑΛΚΑΝΟ
58 χλμ. από την Πύλη, σε υψόμετρο 740 μ., κοντά στον παραπόταμο του Αχελώου, βρίσκεται το Βαλκάνο, χωριό που οι 400 κάτοικοί του, κτηνοτρόφοι κατά το πλείστον, εγκαταλείπουν για να διαχειμάσουν στα πεδινά. Περισσότερα...

ΠΟΛΥΝΕΡΙ (ΚΟΘΩΝΙ)
Ορεινό χωριό της επαρχίας Τρικάλων (760 μ.), 60 χλμ. ΝΔ της Πύλης (τα τελευταία 15 σε χωματόδρομο). Είναι κτισμένο στις όχθες του Αρέντιου, παραποτάμου του Αχελώου, στα σύνορα με το νομό Καρδίτσας. Περισσότερα...

ΜΥΡΟΦΥΛΛΟ (ΜΥΡΟΚΟΒΟ)
73 χλμ. από την Πύλη, στις ΝΔ πλαγιές του Χατζή σε υψόμετρο 750 μ., βρίσκεται το ακριτικό Μυρόφυλλο (παλαιά ονομασία Μυρόκοβο) με τους οικισμούς του Γκολφάρι, Γλίστρα, Αγ. Γεώργιος, Φτέρη, Μπουρνιάς, Καραβέϊκα και Μηλότοπος σκορπισμένους στις πλαγιές του βουνού και πάντα κοντά στον Αχελώο. Περισσότερα...


(Το υλικό όλης αυτής της ενότητας ανήκει στο ΚΕΝΑΚΑΠ)
 



Διαδρομές στον Νομό Τρικάλων θα βρείτε:  3kala.gr
Πηγή: www.3kala.gr

23 Απρ 2016

Διαμονή στην περιοχή των Τρικάλων (Νότια Πίνδος, Μετέωρα, Κόζιακας)

Ξύλινο χωριό


Παραδοσιακά Αγροτουριστικά Ξενοδοχεία και Καταλύματα - Παραδοσιακοί Αγροτουριστικοί Ξενώνες